Bezár

Hírarchívum

IMG_3598

„Ahol az élet elkezdődik” – Reprodukciós Medicina Intézet táblaavató a Szegedi Tudományegyetemen

„Ahol az élet elkezdődik” – Reprodukciós Medicina Intézet táblaavató a Szegedi Tudományegyetemen

2022. március 29.
4 perc

Táblaavatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak 2022. március 29-én a Szegedi Tudományegyetem vezetői a 2021 decemberében, az Egyetem égisze alá került, korábbi nevén Kaáli, ma már Reprodukciós Medicina Intézetként ismert, in vitro fertilizációs (IVF) centrumban.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A táblaavatón beszédet mondott Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora; Prof. Dr. Németh Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ dékánhelyettese, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója; Dr. Zádori János, az SZTE RMI intézetvezető főorvosa és Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

Kepgaleria_az_RMI_tablaavatorol
Képgaléria a táblaavatóról


- Az elmúlt időszakban nagyon sok szalagátvágáson, intézet és táblaavatón vettem részt és mondtam beszédet, amelynek nagyon örülök azért, mert négy évvel ezelőtt éppen ezen célok megvalósítása érdekében vállaltam el a rektori megbízást. A mai táblaavató azonban különösen fontos a számomra, hiszen nincs nagyobb öröm egy szülő számára, mint a gyermekének az öröme és nincs nagyobb bánat sem, mint gyermeke bánata. A társadalmak alapját ugyanis a családok képezik, és sikeresen építkezni csak családdal lehet. Megtisztelő, hogy a Szegedi Tudományegyetem azzal, hogy ez az intézet a tulajdonába került, mindennek így is a részévé válhat – emelte ki Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.

 IMG_3610

Magyarország Kormánya 2017 végén döntött arról, hogy a népességfogyás megállításának meghatározó eszköze lehet egy korszerű, betegközpontú és hatékony Nemzeti Reprodukciós Módszertani Központ és Hálózat kialakítása. Ennek a legfőbb oka az volt, hogy az akkori struktúra állami és privát tulajdonú, társadalombiztosítási finanszírozással rendelkező, és az anélkül működő központok koordinálatlan rendszere. Csak csekély hányadukban biztosítottak a teljesség igényére törekvő, komplex kivizsgálási és kezelési lehetőséget. Az országos in vitro fertilizációs tevékenység (IVF) az európai átlagtól elmaradó eredményességgel és hatékonysággal működött. Ezért a kormány határozattal biztosította a szükséges fejlesztési forrásokat ennek támogatására, valamint az ezzel összefüggésben lévő, művi megtermékenyítés állami fenntartású intézményrendszerének megerősítésére.

 IMG_3736

IMG_3742

Ezt követően a Szegedi Tudományegyetem – az EMMI előírásainak megfelelően - illeszkedve a Nemzeti Humánreprodukciós Programhoz, 2018. augusztus 28-án benyújtotta szakmai programját, az in vitro fertilizációs tevékenységet (IVF) és a művi megtermékenyítést biztosító centrum létrehozásához. Az SZTE meggyőződése, hogy komplex intézményi hátterével tovább tudja javítani a régió IVF Centrumának szakmai munkáját. Ez a háttér olyan széleskörű, és teljeskörű ellátást tud kínálni a pároknak, amely tovább növeli a betegellátás biztonságát és eredményességét a meddőségi kezelések területén: a fogantatástól egészen a születésig.

 IMG_3710

IMG_3699

Az IVF centrumok – három kivételével – 2020 januárjában állami tulajdonba kerültek. Ezzel párhuzamosan eltörölték a teljesítmény-volumenkorlátot és ingyenessé váltak a meddőségi beavatkozások, fél évvel később pedig ingyenessé tették a meddőségkezelésben használt gyógyszereket és a meddőség okait feltáró vizsgálatokat is.

 IMG_3627

- A mai táblaavató esemény hatalmas mérföldkő úgy az SZTE, mint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, azon belül pedig a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika életében is. Az intézmény már 2015-ben - megnyitásakor - a legnagyobb IVF Centrumnak számított az országban, ezt követően pedig szinte biztos, hogy a dél-alföldi régió meghatározó központjává válik azon párok számára, akiknek természetes úton nem születhet gyermekük. Azzal ugyanis, hogy az intézmény a Szegedi Tudományegyetem tulajdonába került, hasonlóan, ha nem magasabb szinten, végzi majd a feladatát – hangsúlyozta Prof. Dr. Németh Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ dékánhelyettese, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

2021. december 20-án lépett hatályba az a törvény, miszerint az eddig állami tulajdonban lévő Kaáli Intézet szegedi létesítménye a Szegedi Tudományegyetem tulajdonába kerül. Ezt követően az SZTE megkezdte a meglévő eszközpark modernizálását és a munkaerő kapacitásbővítését. A páciensek szemszögéből azonban érzékelhető változás azóta nem történt, az intézet továbbra is ugyanazzal a stábbal, ugyanott folytatja a munkát, ahol eddig.

 IMG_3646

- Az összehangolt csapatmunkának köszönhető az, hogy januárban szünet nélkül folytathattuk a betegállátást, amelyre egy hosszú folyamat első lépéseként tekintünk. A Szegedi Tudományegyetem segítségével a Reprodukciós Medicina intézet egy új pályára léphet. Ezt már a névadás is jól jelzi, hiszen az RMI éppen azt fejezi ki, hogy ez a Centrum, az Egyetem segítségével meg tudja teremteni a dél-alföldi régió komplex profillal rendelkező, szülészeti és nőgyógyászati intézményi hátterét, ahol az élet elkezdődik – összegezte Dr. Zádori János, az SZTE RMI intézetvezető főorvosa, aki kiemelte, a centrum képes: a családok gyermekvállalásának támogatására; a gyermekvállalásra való felkészülés és a várandósság időszakának orvos-egészségügyi szakmai támogatására; a születés optimális körülményeinek biztosítására; a teljes gyermekvállalási értékláncban orvosilag felügyelt, azonnali diagnózist és beavatkozást biztosító ellátást garantálni és betegkövetést biztosítani; és képes a DAR betegellátásában működő intézmények szakmai együttműködésének szervezésére is.

 IMG_3667

- A Szegedi Tudományegyetem, mint a dél-alföldi régió legmeghatározóbb oktatási, kutatási és gyógyítási bázisa, prioritásként kezeli a társadalom jólétének javítását célzó programok megvalósítását. A Dél-Alföldi Demográfiai Program (DADP) keretében a fogantatást megelőző életszakasztól, egészen az egészségben eltöltött munkaképes kor végéig szeretné segíteni a régió gazdasági-társadalmi megtartó erejének növelését a rendelkezésére álló eszközökkel – fogalmazott Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek