Bezár

Hírarchívum

Infektológia

Felavatták a szegedi egyetem Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központját

Felavatták a szegedi egyetem Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központját

2023. február 16.
6 perc

A mintegy 5 milliárd forintból, zöldmezős beruházásként létrehozott Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ teljes mértékben megfelel a 21. századi izoláció, és infekciókontroll követelményeknek. Az Állomás utca 3. szám alatti intézmény célja, hogy új működési és ellátásszervezési modellt honosítson meg a betegellátásban. Az épületet sajtónyilvános eseményen avatták fel, 2023. február 16-án, amelyen részt vett Dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkár.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Négy és fél évvel ezelőtt, amikor elkezdtük kancellár asszonnyal a második rektori, kancellári ciklust, az volt a célunk, hogy a 21. századi elvárásoknak megfelelően átalakítsuk az oktatás, kutatás és az egészségügy működését. Azok, akik részt vesznek eseményeinken láthatják, hogy a cél elérése érdekében mára komoly lépéseket tettünk. Büszke vagyok, és bátran kijelenthetem, hogy számos átadó ünnepség áll még előttünk az évben. Az Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ létrehozását az elmúlt évek eseményei indokolták. Ez az intézmény azonban a jövőben minden bizonnyal kiváltja majd mindazt a logisztikát, amelyet például a koronavírus-járvány idején a betegellátásban kellett alkalmaznunk. A tavalyi évben, amikor az egyetem Szegedre költözésének századik évfordulóját ünnepeltük, többször megemlítettük Szent-Györgyi Albert, Klebelsberg Kuno, és még sok más, hozzájuk hasonló egyetemi polgár nevét, mint, amilyen Purjesz Béla is volt – kezdte gondolatait Prof. Dr. Rovó László. A Szegedi Tudományegyetem rektora ismertette Dr. Purjesz Béla életét és munkásságát.

Prof. Dr. Rovó László

A Kolozsvárról száműzött, Ferenc József Tudományegyetem polgáraként 1921 nyarán érkezett Szegedre, ahol tanársegédként részt vett a Belgyógyászati Klinika felállításában, 1926-tól adjunktus, 1931-től a Belgyógyászati Diagnosztikai Klinika igazgatója volt. Több mint tíz évvel később, mint az egyetem és a szegedi egészségügy egyik legmeghatározóbb alakját, az 1944/45-ös tanév második félévében megválasztották az Orvostudományi Kar dékánjává. A következő tanévben az egyetem rektorává nevezték ki. Dr. Purjesz Béla rektori székfoglalójában - Szent-Györgyire hivatkozva - eltért a hagyománytól: belgyógyász szaktudománya helyett, az egyetem égető kérdéseiről beszélt az első „béke-tanév” 1945. szeptember 30-i megnyitóján, amelyben kihangsúlyozta, hogy az egyetem számára teljes mértékben biztosítani kell a kutatás szabadságát, az igazság keresését és szabad hirdetését.

 

Kepgaleria_az_atadorol
Képgaléria az épületátadóról. Fotó: Bobkó Anna


Dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkár tolmácsolta Dr. Pintér Sándor belügyminiszter jókívánságait, majd kiemelte: ennek az eseménynek óriási jelentősége van a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ életében. A Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ átadása igazi mérföldkőnek számít az intézmény működésében.

 Dr. Takács Péter

– A magyar kormány az egyetemekre támaszkodik: partnernek tekinti őket. Innovatív gondolkodás és előrelátó képesség jellemzi a felsőoktatási intézményeket, a szegedi egyetemet is. Az előrelátásnak ékes példája ez a beruházás, hiszen az SZTE akkor kezdeményezte, amikor a COVID19-nek még híre sem volt. De már lehetett tudni, hogy előbb-utóbb infektológiai szempontból baj lesz, hiszen a világ az elmúlt években egy nagy faluvá vált. Ha ma tüsszent valaki Hongkongban, három nap múlva Antwerpenben járvány tör ki. Ez a globalizáció következménye. Az egyetemen dolgozók ezt már jóval korábban, pontosan érzékelték, ezért kezdeményezték a kormánynál ennek az intézménynek a létrehozását. Néhány év ugyan azóta eltelt, de közben egy világjárvány igazolta, hogy igenis érdemes a tudományra hallgatni. Ezért igyekszünk a későbbiekben is az akadémiai szektor jótanácsait megfogadni – hallottuk Dr. Takács Pétertől. Az egészségügyi államtitkár gondolatait Prof. Dr. Purjesz Bélára emlékezve zárta. „Azt a szemléletet és értékrendet, amelyet a professzor úr is követett, ma is követni kell.”

 Dr. Fendler Judit

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja beszédében megerősítette: Dr. Purjesz Béla életútja nemcsak megindító, hanem követendő is. Kiemelte: az egyetem büszke a hagyományaira és szerencsére sok-sok olyan elődje van, akiről épületeket lehet elnevezni.

– A beruházás kezdetekor, ahogyan azt államtitkár úr is említette, éreztük, hogy az egyetemnek igenis szüksége lesz erre a fejlesztésre, amely interdiszciplináris módon képes összefogni az összes tevékenységünket. Az SZTE célja, olyan betegellátási tömb létrehozása volt, amely minden elemében megvalósítja a modern infekciókontrollal és izolációval kapcsolatos irányelveket, és képes havária esetén - legyen az egészségügyi vagy nemzetbiztonsági - kapacitásait rövid időn belül rugalmasan az ellátás érdekében biztosítani, a teljesítményfinanszírozás mellett. A rugalmas beoszthatósága révén pedig képes a magas ágykihasználtsággal fenntarthatóvá tenni a működtetést. Nagyon hálás vagyok minden kollégának, aki az elmúlt két, kihívásokkal teli évben azon dolgozott, hogy ezt az egészségügyi intézményt mielőbb használatba tudjuk venni – mondta Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

 Prof. Dr. Lengyel Csaba

Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke ismertette: az SZTE SZAKK Purjesz Béla Infektológiai és Oktatási Központ nemcsak világszínvonalú, hanem minden szempontból megfelel a speciális ellátást igénylő (jelen esetben fertőző vagy nem fertőző infekcióval is ellátandó) páciensek hatékony, eredményes és definitív ellátására, az alap diagnózisuktól és terápiájuktól függetlenül, az erre speciálisan kiépített helyiségekben, az erre szakosodott gyógyító team közreműködésével.

– Az eredményes ellátás érdekében, az ellátási struktúra, és betegutak a hatékonyságra optimalizálva kerültek kialakításra. Jelenleg, mint elsődleges ellátási egység működik minden fertőző gyanús, vagy igazoltan fertőzött páciens esetén, illetve képes átvenni minden infektív pácienst a specializált ellátást végző klinikáktól is. Ezzel biztosítható, hogy a specializált (elsődlegesen műtéti szakmák, SBO és ITO) klinikák a magasabb fedezetű ellátásban emelhessék teljesítményüket, feloldva a szeptikus, és egyéb infektív páciensek miatt blokkolt kórtermeket, ágyakat – fogalmazott Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, aki megemlékezett az intézmény névadójáról is, majd kiemelte: a gyógyítás mellett, az épületben az oktatás és a kutatás is nagy hangsúlyt kap majd.

 betegszoba

Zárásként Dr. Letoha Annamária, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ épületigazgatója, Prof. Dr. Várkonyi Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika intézményvezetője és Prof. Dr. Babik Barna, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intézményvezetője bemutatták az épületet, ami négyszintes, új építésű és összesen 4.575 m2.

 IMG_3797

Mint ismertették: az intézményben 53 darab egyágyas kórterem található, mindegyik szoba saját vizesblokkal bír. A kórtermek szükség esetén kétágyasra bővíthetők. Emellett minden szoba képes a fertőzés ellátásához szükséges orvostechnológiát fogadni, valamint mindegyik izolálható is. Az infekciókontroll ugyancsak minden szobában maximálisan jelen van. Ezen felül az intézmény hat ápolási egységből áll, mindegyik egység külön izolálható. Egy ápolási egységben kilenc kórterem található. Az épületben mindemellett üzemel egy damage controll szoba is, ami alkalmas az életmentő beavatkozások elvégzésére. Továbbá kialakítottak egy ötágyas, intenzív részleget is, és egy olyan nyolc kórteremmel bíró, ápolási egységet, amely szintén alkalmas a magas biztonsági fokozatú izolációra. Ezek negatív nyomásos kórtermek, és a csatornarendszerük leválasztható a városi hálózatról, önálló gyűjtő tartállyal rendelkeznek. Az ambuláns egységek és a diagnosztika a földszinten található, az oktatási helyiségekkel és szociális, valamint kiszolgáló egységekkel együtt. Az intézmény maximum kapacitása 108 ágy.

 IMG_3805

A beruházás költségeit Magyarország Kormánya több mint 4 milliárd forinttal támogatta, ezen felül az egyetem az eszközök és a bútorzat beszerzésére 340 millió forintot fordított. A kivitelezésre az elmúlt két évben került sor a BMSK Zrt., azaz az Építési és Közlekedési Minisztérium jogutódja által, a KÉSZ Zrt. kivitelezésében. Az intézmény műszaki átadása 2022. szeptember 20-án megtörtént, az épületben 2022. december 16-án megkezdődött a betegellátás. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ célja az új betegellátási tömbbel, hogy egy új működési és ellátásszervezési modellt honosítson meg az ellátásban.

Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek