Bezár

Hírarchívum

Elkeszult_a_Magyar_anyagtudomanyi_es_anyagtechnologiai_kompetencia-terkep

Elkészült a Magyar anyagtudományi és anyagtechnológiai kompetencia-térkép

Elkészült a Magyar anyagtudományi és anyagtechnológiai kompetencia-térkép

2023. február 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem vezetésével, nemzetközi szakértőkkel kiegészülve elkészült a „Magyar anyagtudományi és anyagtechnológiai kompetencia-térkép. A projekt meghatározta a hazai anyagtudománnyal kapcsolatos tevékenység erős és gyenge pontjait, felvázolta a jövő lehetőségeit és szükségleteit, szinergikus együttműködési, valamint ipari kapcsolatokhoz vezet, és tanácsadási tevékenység-hálózatot alapoz meg. Az angol és magyar nyelven elkészült, 80 oldalas kiadvány egy “élő”, állandóan formálódó és fejlődő dokumentum.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2020-2.1.1-ED-2022-00201 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-2.1.1-ED pályázati program finanszírozásában valósult meg. A „Magyar anyagtudományi és anyagtechnológiai kompetencia-térkép elkészítése” című projekt 35,471 Ft millió Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével a Szegedi Tudományegyetem vezetésével, nemzetközi szakértőkkel kiegészülve valósult meg.

A projekt fő eredményeként elkészült a „Magyar anyagtudományi és anyagtechnológiai kompetencia-térkép”, amely szinte elengedhetetlen eleme egy jól működő innovációs ökoszisztémának.

Jelen projekt meghatározta a hazai anyagtudománnyal kapcsolatos tevékenység erős és gyenge pontjait, felvázolta a jövő lehetőségeit és szükségleteit, szinergikus együttműködési, valamint ipari kapcsolatokhoz vezet, és tanácsadási tevékenység-hálózatot alapoz meg.

A felmérés kiterjedt a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység teljes skálájára, feltárta a hazai gazdaság húzóágazatainak tudományos-technológiai háttérkapacitását, a szakterületi kiválóságokat és csomópontokat. Ezen célok elérése érdekében a felmérés három komponensre támaszkodott: (1) a szakemberek háttérkutatást végeztek a Clarivate/Elsevier adatbázisainak felhasználásával; (2) a kutató közösség részére megküldött és általuk kitöltött 61 kérdésből álló kérdőíves felmérésre adott válaszokat elemezték; (3) a kutatói közösség által megfogalmazott kiválóság-jellemzőket átvilágították és elvégezték az összefüggések feltárását. Ezekre alapozva megfogalmaztak általános konklúziókat és potenciális jövőbeni stratégiai irányokat.

A projekt eredményeképpen a kompetenciatérkép, angol és magyar nyelven készült el, a 80 oldalas kiadvány egy “élő”, állandóan formálódó és fejlődő dokumentum, amelynek felhasználói köre kiterjed a szakpolitikai döntéshozókra, a véleményformálókra, az ipari szereplőkre, a támogatási rendszer döntéshozóira és a kutató-fejlesztő közösségre. A nemzetközi helyzet felvázolásán túlmenően, bemutatja a hazai anyagtudomány és anyagtechnológia legfőbb erősségeit és erősítendő pontjait.

SZTEinfo

Boriítókép: Elkészült a Magyar anyagtudományi és anyagtechnológiai kompetencia-térkép Fotó: Pexels

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek