Bezár

Hírarchívum

Nyito_Magyar_Szent_Istvan_Rend_-_NovakKariko-9

Karikó Katalin példaképként vette át augusztus 20-án a Magyar Szent István Rend kitüntetést

Karikó Katalin példaképként vette át augusztus 20-án a Magyar Szent István Rend kitüntetést

2023. augusztus 21.
10 perc

„Egy nemzetnek szüksége van példaképekre” – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án Esztergomban, a legmagasabb állami kitüntetések átadásakor. A Magyar Szent István Renddel elismert Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem professzorát elkísérhettük az 1050 éves város Királyi Palotájában rendezett ünnepségre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „István, a király” című rockopera bemutatásának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi előadáson Karikó Katalin is részt vett. A világhírű biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora a 2023. augusztus 19-én a Papp László Sportarénából élőben közvetített élményszínházi produkciót a szerzőpáros – Bródy János és Szörényi Levente – társaságában tekintette meg.

Brody_Janos_es_Kariko_Katalin_az_Istvan_a_kiraly_40._szulinapos_eloadasan__IMG_5569_1

Bródy János és Karikó Katalin az István, a király című rockopera 40. jubileuma alkalmából tartott előadásán, a Papp László sportarénában

Az mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztését megalapozó felfedezésein évtizedeken át dolgozó kutatót a családtagjai – a férje, Francia Béla és a nővére, Karikó Zsuzsanna – jelenlétében ünnepelte az Esztergomban, a Királyi Palotában augusztus 20-án megjelent díszes vendégsereg.

 

Szent_Istvan_Kariko-27

Karikó Zsuzsanna, Karikó Katalin és Francia Béla az esztergomi Királyi Palotában 2023. augusztus 20-án

Szent István király ünnepén

Az augusztus 20. napját indító rendezvény-sorozat – a budapesti Kossuth téri zászlófelvonást és a honvéd tisztavatást követően – Esztergomban folytatódott.

A 971 táján fejedelemmé választott Géza az esztergomi várhegyet jelölte meg szálláshelyéül. Itt született meg a fia, István. Első királyunk uralkodása alatt Esztergom központi helyszínné vált. Erre is emlékeztetett az esztergomi Bazilika melletti Királyi Palotában rendezett ünnepség. A 2023. augusztus 20-án 13 óra 45 perckor kezdődő ceremóniának otthont adó épület falairól egykorvolt királyok és jeles történelmi személyiségek tekintettek a jelen jeles szereplőire.

Szent_Istvan_Kariko_W-3

Novák Katalin köztársasági elnök az esztergomi Királyi Palota nagytermében 2023. augusztus 20-án

Fanfárszó kíséretében érkezett Novák Katalin köztársasági elnök az 1050 éves város Királyi Palotája nagytermébe. A történelmi zászlók bevonulását követően a résztvevők közösen énekelték el a Himnuszt.

A köztársasági elnök köszöntőjében elmondta: a magyar állam születése szabad ünneplésének időszakát az jellemzi, hogy a programok megszólítják a ma emberét, miközben tisztelik történelmi hagyományainkat.

Szent_Istvan_Kariko_W-2 Olyan példaképekre van szükség, akik olyanok, mint mi, mégis többek és jobbak nálunk – fogalmazott az államfő

Az „egy mindenkiért” elv jegyében

– Egy nemzetnek szüksége van példaképekre – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök. – Olyan példaképekre van szükség, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok, mint mi, mégis többek és jobbak nálunk. Olyan példaképekre, akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk – fogalmazott, majd kimondott három nevet: Karikó Katalin, Szilágyi Áron, Böjte Csaba. E három személyiség közös pontjait kutatta és emelte ki az államfő.

Szent_Istvan_Kariko_W-20

A Magyar Szent István Renddel kitüntetett Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Karikó Katalin kutatóbiológus; Novák Katalin köztársasági elnök; a Magyar Becsületrendet elnyert Böjte Csaba ferences rendi szerzetes

A mesterséges intelligencia mérsékelt segítségével is kimutatható, hogy mindhárman magyarok és tehetségesek. Novák Katalin szerint mindhárom díjazottnak fontos a magyarsága, mindhárman a közösségért dolgoznak, munkájukat szolgálatnak is tekintik. Közös bennük az emberségük, a család fontossága, s hogy mindannyian az „egy mindenkiért” elv szerint élik életüket.

A Magyar Szent István Renddel kitüntetett Karikó Katalin kutatóbiológusról és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívóról, valamint a Magyar Becsületrendet elnyert Böjte Csaba ferences rendi szerzetesről személyes történettel is megemlékezett az államfő.

Szent_Istvan_Kariko_W-4 Novák Katalin köztársasági elnök nyújtotta át a legrangosabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet

Az mRNS-kutató kísérletei

Karikó Katalinnal akkor találkoztam, amikor a Yorki Egyetemen előadást tartott. Akkor csillogott legjobban a szeme, amikor végre az mRNS-ről kezdhetett beszélni. Én ott vesztettem el a fonalat, ő akkor kezdte el élvezni a programot – idézte föl az emlékképet az államfő.

Kariko_Katalin_es_Novak_Katalin

„Mi, magyarok, büszkék vagyunk Karikó Katalinra! Mi, szegediek, büszkék vagyunk arra, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból indulva ilyen sokra vitte...” – írta torontói találkozásukat követően Novák Katalin a közösségi oldalán.

– Amikor az előadást követően, a csillogó szemű diákok bonyolultabbnál bonyolultabb kérdéseket tettek föl Karikó Katalinnak, jó volt látni: mennyire komolyan veszi a fiatalokat. Látszott, hogy érzi: lehetséges, hogy épp ez az a pillanat, amikor egy fiatal kutatónak a válaszadással megadja azt a lökést és támogatást, amivel elindíthatja a pályáján. Kérdés persze – tette hozzá –, hogy ki hogyan reagál, kinek van szüksége biztatásra és kinek elbátortalanításra.

Egy tehetséges magyar professzorral beszélgetve azt tudta meg Novák Katalin, hogy a tudós tízezredik kísérlete hozta meg azt az eredményt, amit remélt a hosszú évek alatt végzett munkája során.

Szent_Istvan_Kariko_W-6

Novák Katalin köztársasági elnöktől vette át a legmagasabb magyar kitüntetést Karikó Katalin, a világhírű mRNS-kutató

– Amikor megkérdeztem tőle, hogy „Meddig próbálkozott volna?”, azt felelte: „Ameddig nem sikerül!”. Mert végig arra gondolt, hogy az a módszer, ami az ő fejében megszületett, az egyszer a gyakorlatban is működni fog – árulta el egy másik beszélgetés részletét. A köztársasági elnök Karikó Katalinról elmondta: olyan kutató, aki hitt abban, hogy ami a fejében gondolatként megszületett, még akkor is valódi, jó megoldás lesz a gyakorlatban, ha erről lebeszélik, ha őt elbátortalanítanák. Ő azt nyilatkozta többször is: azoknak, akik megnehezítették az életét, köszönettel tartozik. A nehézségekből tudott épülni, ezeknek is köszönheti a sikereit. Ezt a mentalitást adja tovább a hozzá forduló fiatal kutatóknak is. Jó volt látni, hogy a York-i Egyetemen is csüngtek Karikó Katalin szavain.

Novák Katalin elárulta: szegediként külön is büszke arra, hogy Karikó Katalint ebben a formában és az augusztus 20-i ünnepségen is köszöntheti.

– Számomra különös élmény volt, amikor Karikó Katalin arról beszélt, milyen családi támogatás áll mögötte. Milyen sokat köszönhet annak, hogy van egy társa, a férje, akire támaszkodhat, s mennyire fontos számára, hogy megszülettek az unokái – sorolta az államfő, aki átérezte, mennyire nehéz összeegyeztetni a családi programokkal azt a sok utazást és kötelezettséget, ami Karikó Katalint érinti az utóbbi néhány esztendőben elnyert kitüntetései kapcsán.

 Szent_Istvan_Kariko_W-11

„A köz szolgálatában szerzett érdemek jutalma”

A magyar keresztény állam fennállásának évfordulóján a köztársasági elnök adta át a legrangosabb hazai kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Karikó Katalinnak.

Kariko_Katalin_Magyar_Szent_istvan_Rend_kituntetessel_FB_20230820_369708658_10159260635646034_2596386626206576764_n

A díszes kitüntetéshez tartozó oklevél szövege:

„A Magyarország Köztársasági Elnöke

Dr. Karikó Katalin

Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus, a Szegedi Egyetem kutatóprofesszora

részére

Magyarország és a magyar tudomány jó hírnevét világszerte erősítő, a legkiválóbb magyar szellemi hagyományokat folytató, nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos pályája, különösen a világ első géntechnológiával módosított vakcinájának kifejlesztését felfedezései révén megalapozó, több évtizeden át kitartóan végzett, a gyógyítás új dimenzióit megnyitó kutatómunkája elismeréseként a

Magyar Szent István Rend

kitüntetést adományozom.

Kelt Budapesten, 2023. évi augusztus hó 8. napján

Novák Katalin”

A hagyományt követi az újraalapított kitüntetés külleme.

Szent_Istvan_Kariko_W-22

A Magyar Szent István-rend Nagykeresztjének a jelvénye aranyszegélyű, sötétzöld zománcos kereszt, fölötte a magyar királyi korona képével. A nagykereszthez csillag is járt és jár. A kereszt középpajzsa kerek, vörös zománcos, benne a koronás, zöld hármas halmon fehér kettős kereszt állt, balra, illetve jobbra tőle a rendalapítóra utaló M. T. kezdőbetűk aranyszínben. A középpajzsot aranyszegélyű karikagyűrű fogta körbe, benne a rend jelmondata: Publicum meritorum praemium, azaz „A köz szolgálatában szerzett érdemek jutalma”.

A jelvény a jobb vállon átvetett vállszalagon viselhető. A női tagozat kitűzhető kitüntetése egy nemzetiszínű szalagból formált csokron található.

A rend ünnepe korábban és a kitüntetésé jelenleg is augusztus 20., Szent István napja. Az idei ünnepség fényét növelte a díjátadót követő koncert. Sárközy Lajos és zenekara különleges élményt nyújtva adta elő a Bánk bánból a „Hazám, hazám…”-darabot, majd saját hangszerelésű egyvelegében a Tavaszi szél… című népdal mellett Berlioz Rákóczi indulójának, egy hagyományos csárdásnak a dallamait. A zenei betétet a „Nem vagyok én senkinek sem adósa” című népdal zárta.

Kapcsolathálóban a jeles személyiségek

A Magyar Szent István-rendet Mária Terézia alapította 1764. május 5-én. A kitüntetést anno – alapítója kivételével – csak férfiak kaphatták meg. Az elismerést 1918-ig adományozták. Az Osztrák-Magyar Monarchiával együtt megszűnt kitüntetés a történelmi viharok közepette 1938-ban újjáéledt, de 1946-ban, a második magyar köztársaság kikiáltásakor „kiírták” az adományozható díjak és elismerések közül.

Szent_Istvan_Kariko_W-21

A sport jellemformáló szerepéről is beszélgetett a Magyar Szent István Rend két legújabb kitüntetettje: Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Karikó Katalin kutatóbiológus, a kétszeres olimpiai bajnok evezős, Francia Zsuzsanna édesanyja

A 2011-ben újraalapított kitüntetés „a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál”. A Magyar Szent István Rendet a miniszterelnök előterjesztésére adományozza a köztársasági elnök, aki tisztségéből következően maga is kitüntetett.

Az újraalapított Magyar Szent István Rendet 2013-ban adták át első alkalommal.

Az eddigi 20 díjazott között 5 nő vehette át a kitüntetést: Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó (2013); Polgár Judit nemzetközi sakknagymester (2015); Marton Éva Kossuth-díjas opera-énekesnő, a nemzet művésze, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora (2016); Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, az SZTE alumnája (2022); dr. Karikó Katalin kutatóbiológus, a szegedi JATE egykori hallgatója, az SZTE díszdoktora és professzora. Tehát az eddig kitüntetett 5 nő közül 3 kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

Kariko_Katalin_es_a_ferje__IMG_6257

Az „mRNS királynője”, Karikó Katalin és férje, Francia Béla az esztergomi Királyi Palotában

Az „érdekességeket” keresve megemlíthető, hogy a legrangosabb magyar állami kitüntetést elnyert 20 személyiség közül 5Erdő Péter teológus (2016), Szemerédi Endre matematikus (1940), Lovász László matematikus (2020), Vízi E. Szilveszter (2021) és Karikó Katalin biokémikus (2023) – Széchenyi-díjas tudós.

A világ számos pontján sokak számára ismerős a Magyar Szent István Renddel elismertek közül például Kertész Imre Nobel-díjas író (2014), Rubik Ernő Kossuth-díjas feltaláló, játéktervező, építész (2014), Rofusz Ferenc (2022) Kossuth-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művészének; valamint az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin (2023) neve.

Fogadason_Szent_Istvan_Rend_Kariko_W-2

Közös emlékek felidézésére is alkalmat kínált a ceremónia utáni fogadás: dr. Karikó Katalin és mainzi munkatársa, dr. Negyedczky Szabó Gábor Tamás a kanadai magyar nagykövettel , Vass-Salazar Máriával beszélgetett; mellettük Újszászi Ilona újságíró és dr. Novák Zoltán gyermekgyógyász professzor

Az esztergomi Királyi Palotában megjelent vendégek között láttuk – többek között – a szegedi egyetem alumnusai közül dr. Mohácsy Katalin fül-orr-gégész szakorvost és dr. Novák Zoltán gyermekorvos, tüdőgyógyász szakorvost, a köztársasági elnök szüleit.

Szent_Istvan_Kariko_W-25

A Magyar Szent István Rend két jutalmazottja: Karikó Katalin (2023) és Rofusz Ferenc (2022)

A szegedieken kívül Karikó Katalin hosszan beszélgetett Rofusz Ferenccel, aki megalkotta az első olyan magyar animációs rövidfilmet, amelyet Oscar-díjjal jutalmaztak.

Magyar_Szent_Istvan_Rend_-_fogadason_Kariko_W-3

Karikó Katalin és a mellette álló Negyedczky Szabó Gábor Tamás a németországi Mainzban együtt dolgozott

A ceremónián Karikó Katalin vendége volt a kisújszállási dr. Negyedczky Szabó Gábor Tamás, a mainzi BioNTech cég jeles munkatársa. Az ünnepség végén, a fogadáson szakmai kérdések is szóba kerültek…

Szent_Istvan_Kariko-26

A magyar korona másolata az esztergomi Királyi Palota kiállításán és a Magyar Szent István Rend kitüntetésen

Az elmúlt két évben több mint száz díjjal elismert kutató 2023. augusztus 21-én egyetemi előkészítő táboros diákoknak tartott online előadást – többek között a hírvivő RNS-sel kapcsolatos legújabb hírekről. A hallgatóság föltételezhetően megértette, hogy a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, Karikó Katalin miniportréjának címe miért az, hogy annak, aki a kutatói pályát választja, nincs szüksége hobbira”.

*

A 2023. augusztus 20-án az esztergomi Királyi Palotában rendezett ünnepség élő közvetítéseként rögzített video itt megtekinthető.

Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek