Bezár

Hírarchívum

Nyito_Katalin_Kariko_Portrait-24

Harvey-díjat kap Karikó Katalin: az emberiség jólétéért dolgozik

Harvey-díjat kap Karikó Katalin: az emberiség jólétéért dolgozik

2023. augusztus 23.
3 perc

A Harvey Prize in Human Health elismeri: új típusú terápiákat hozott létre, a hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését és szállítását alapozta meg felfedezéseivel a Karikó Katalin – Drew Weissman – Pieter R. Cullis kutatói trió. Számok bizonyítják: a Technion – Israel Institute of Technology rangos kitüntetését elnyert kutatók közül minden harmadik előbb-utóbb Nobel-díjat kap.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ember egészségéért és jólétéért dolgozó kutatók közül Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora és a Pennsylvaniai Egyetemen kutatótársává lett Drew Weissman, valamint a British Columbia Egyetemről Pieter R. Cullis veheti át a 2021/2022. évi Harvey-díjat.

A Harvey Prize 2021/2022. évi Tudományos és technológiai kategória elismerését az SLAC National Accelerator Laboratory munkatársa, Helen Quinn emerita professzor kapja.

31638_Strup_harvey_winners_englisg_b-1

4 évtizednyi kutatómunka eredménye

Az RNS-biológiával foglalkozó Karikó Katalin, a szegedi József Attila Tudományegyetemen doktorált, s 24 éven át dolgozott a Pennsylvaniai Egyetemen – emeli ki a döntésről szóló hír a kutatói életrajz fontos elemeit. (A ynetnews.com cikkéhez és a technion.ac.il honlaphíréhez illesztett, a kitüntetett tudósról készült portréfotót Sahin-Tóth István, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársa készítette.)

Katalin_Kariko_Portrait_S-10

Dr. Karikó Katalin kivételes kitartással foglalkozott a csodálatos molekulával, az mRNS-sel abban az időszakban is, amikor az akadémiai szervezet még nem látta a témakörben rejlő lehetőségeket. Négy évtizeden át kísérletezett az RNS által közvetített mechanizmusokkal: a laboratóriumi körülmények között átírt mRNS-molekulát kívánta a fehérje-terápiára alkalmassá fejleszteni.

Karikó Katalin az elmúlt két évben elnyert több mint száz elismerése közül kiemelkedik a nemzetközi jelentőségű Japán-, Horwitz- és Paul Ehrlich-díj; továbbá a Benjamin Franklin- és a Kovalenko-érem; a Warren Alpert- és a Lasker-díj.

 

A szabadalmak: kapuk

Dr. Karikó Katalin az immunológus Dr. Drew Weissmannal együtt felfedezte, hogy az RNS gyulladáskeltő hatását elnyomják a nukleozid-módosítások. Ez az úttörő munka, a két kutatónak az mRNS nukleozid-módosított uridinjeire vonatkozó szabadalmai nyitották meg az utat az mRNS terápiás felhasználásához.

Dr. Pieter Cullis olyan lipid nanorészecskéket (LNP) fejlesztett ki, amelyek megvédik és bejuttatják az mRNS-t a sejtekbe.

A kutatói trió eredményei előrelépést hoztak a nanomedicinák fejlesztésében, a rákterápiában, valamint az autoimmun, a fertőző és a genetikai betegségek kezelésében.

Tang_Prize_Biopharmaceutical_Science_3_IMG_5815

Karikó Katalin, Drew Weissmann és Pieter R. Cullis eredményeit együtt ismeri el a korábban átvett: Prince Mahidol Award, a Vin Future Grand Prize, a Canada Gairdner International Award és a Tang Prize. (Legutóbb a Tang-díj átadóján találkozott a három tudós - lásd: képünkön.)

 

Minden harmadik Nobel-díjas

Több mint 26,5 millió forintnyi (75 ezer dolláros) jutalommal jár a Leo Harvey (1887-1973), a feltalálóként is ismert iparos által 1971-ben alapított díj.

Az elismerést a Technion – Israel Institute of Technology minden évben azoknak adományozza, akik hozzájárultak az emberiség jólétéhez. A Harvey Prize két kategóriája: a Tudomány és technológiai területen, valamint az Emberi egészségért dolgozó kutatókat ismeri el.

Harvey_Prize_jFIPlkx7XEAI1Arr

A statisztika szerint minden harmadik Harvey-díjas kap végül Nobel-díjat. Az eddig elismert személyiégek névsorában szerepel – többek között – a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, a Nobel-díjas Bert Sakmann (1991); a Szent-Györgyi Albert emléke előtt többször is Szegeden tisztelgő Nobel-díjas Ada E. Yonath (2002); továbbá Teller Ede (1975), akit az atom-, a mag- és a szilárdtestfizika terén tett felfedezéseiért és azoknak az energiatermelésben való alkalmazásáért ismert el a Harvey Prize.

Karikó Katalin, Drew Weissmann és Pieter R. Cullis várhatóan 2024 júniusában veszi át Haifa városában a Technion legmagasabb kitüntetését, a Harvey-díjat.

 

Újszászi Ilona

Fotó: Sahin-Tóth István

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek