Bezár

Hírarchívum

Prof._Dr._Molnar_Tamas_belgyogyasz-gasztroenterologus_szakorvos

Vérüket adják betegeikért a szegedi gasztroenterológusok

Vérüket adják betegeikért a szegedi gasztroenterológusok

2023. április 17.
2 perc

Nem csak tudásukat, 2023. április 20-án vérüket is adják betegeikért a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának Gasztroenterológia Osztályán dolgozó orvosok, orvostanhallgatók és egészségügyi szakdolgozók – a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai ezzel az akcióval szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a véradás jelentőségére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Gasztroenterológiai Osztály munkatársai nap, mint nap találkoznak olyan vérzéses tünetekkel jelentkező betegekkel, akik miatt kiemelten fontos, hogy a klinika megfelelő és elegendő vérkészlettel rendelkezzen. Éppen ezért – a Szegedi Regionális Vérellátó Központtal közösen szervezett akcióban – személyes példamutatásukkal szeretnék ösztönözni az egyetem dolgozóit, illetve a térségben élő lakosokat a véradásra.

— Életeket nem csak „szuperhősök”, tudósok vagy orvosok, hanem véradóként egyszerű hétköznapi emberek is menthetnek – hívja fel a társadalmi felelősségvállalásra irányuló kampányukra a figyelmet Prof. Dr. Molnár Tamás, aki az egyik legnagyobb betegforgalmat bonyolító klinika osztályvezetője. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint hazánkban a különféle orvosi beavatkozások vérszükséglete évente 390 ezer véradással biztosítható. Mivel a vérből előállított vérkészítmények felhasználási ideje eltérő, ezért fontos, hogy a véradók folyamatosan érkezzenek a véradó állomásokra. Munkanaponként 1600-1800 véradóra lenne szükség a kiegyensúlyozott és biztonságos vérellátáshoz.

— Betegeink és hozzátartozóik gyakran kérdezik tőlünk, hogyan segíthetnék munkánkat, mivel járulhatnának hozzá az egészségügyi ellátórendszer hatékonyabb működtetéséhez? A véradás közös felelősségünk, csak akkor tudunk hatékonyan segíteni, ha minél többen csatlakozunk a véradók táborához. Az általunk kezdeményezett akcióval arra ösztönzünk mindenkit, hogy ne csak saját egészségére, de mások életére is gondoljon, tegyünk együtt közösségünkért – minél többen adjunk vért — fogalmazott a professzor.

Fontos információk:

Az április 20-i véradást az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Leányszállás köz 2. szám alatti ambulanciáján tartják 13:00-15:00 óra között. A helyszínen Prof. Dr. Molnár Tamás ad egyéni interjút.

SZTEinfo

Borítókép: Prof. Dr. Molnár Tamás, belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos a a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Klinikai Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek