Bezár

Hírarchívum

Tomán Szabina

Az SZTE GYTK szakembere szerepel Tomán Szabina könyvében

Az SZTE GYTK szakembere szerepel Tomán Szabina könyvében

2023. április 04.
6 perc

Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar oktatója, kutatója is szerepet kapott Tomán Szabina, Siker a mosoly mögött - Mutatom, hogyan csináld című új könyvében. A közös munkáról Tomán Szabinát, a könyv szerzőjét, az RTL Klub nagy sikerű üzleti showműsorának cápáját és az SZTE GYTK oktatóját, kutatóját kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A közelmúltban az nlc.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a nemrég megjelent könyve az élet több területén is képes megoldást, kapaszkodót nyújtani. Mindebben a benne megszólaló szakembereknek is sok köze van. Mely területekre gondolt elsősorban?

 

Tomán Szabina: A kötet nem csak igazi ajándékkönyv, nem csak receptgyűjtemény, több annál! A Siker a mosoly mögött – Mutatom, hogyan csináld egy 21. századi erős nő története, aki egyszerre üzletasszony, családanya, barát és mentor.

 

A könyvből az étkezéssel kapcsolatban fontos és talán kevésbé ismert információkat gyűjthetnek be az érdeklődők Zalai Noémi dietetikustól, a tápálékkiegészítőkről és vitaminokról Dr. Csupor Dezsőtől, Dr. Pónyai Katinkától a bőrápolással és a fiatalság megóvásával kapcsolatban tanulhat az, aki elolvassa a könyvet, a mozgás fontosságáról Decker Anna pilates oktató oszt meg érdekes információkat. Kassai Fibi olyan sminkelési praktikákat árul el, amelyekből az olvasó is profitálhat. Üzletről és pénzről, vállalkozásról és a vezetői létről Iglódi Csaba, tanácsadóval beszélgettem, aki végig vette életének fontos fordulópontjait, míg a cápa-létről mentortársam, Balogh Petya, startupper, techguru vallott. Női szerepekről, anyaságról és üzletasszonyságról, kemény főnökségről és empatikus partnerségről Dr. Almási Kitti pszichológus osztott meg gondolatokat. És természetesen megszólalt a példaképem, Náray Tamás is.

 

Emellett persze nem hiányozhattak belőle a példák, azaz az egészséges és könnyen, gyorsan elkészíthető receptek sem, amelyek bárki számára beleilleszthetők egy-egy diétába és még finomak is.


Náray Tamás

Az üzletasszony Náray Tamás és Pataki Ági társaságában.

Egyértelmű volt, hogy kik lesznek azok a szakértők, akik megszólalnak majd benne?

 

T.SZ.: Igen, mert ők azok, akikkel én magam is régóta kapcsolatban állok, és nekem valóban segítenek a mindennapokban is. Hallgattam rájuk és sok olyan tanításuk volt, amelyet megfogadtam, és eszerint élek. Számomra ők fontos emberek.

 

Hogyan esett a választás Csupor Dezsőre?

 

T.SZ.: Dezső szakgyógyszerész és gyógynövénykutató. Én pedig folyamatosan fejlesztem a Toman portfóliót és egy olyan szakember, mint ő, mindig jól jön a csapatba. Csodálom, amit eddig elért: a Szegedi Tudományegyetemen Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője, kutatási területe a gyógynövények hatóanyagainak, hatásosságának vizsgálata. Emellett a gyógyszerészeknek és orvostanhallgatóknak oktatja a gyógynövények gyógyászati alkalmazását. Több tankönyv és ismeretterjesztő könyv szerzője, szerkesztője. Gyakran tart előadásokat a gyógynövényekkel kapcsolatban, nem csak szakmabelieknek. Az ismeretterjesztés a hobbija: a nagy sikerű kodpiszkalo.blog.hu és a pirulakalauz.hu weboldal megálmodója és rendszeres szerzője. A szakmai életrajza lenyűgöző. Örülök neki, hogy a Szegedi Tudományegyetemen tudományos munkát végez, márkáktól és különböző befolyásoló tényezőktől függetlenül. Nagyon számítok a tudására.

 

Ha jól tudom, régebb óta ismerik egymást, milyen kérdésekben számít, számíthat rá?

 

T.SZ.: Az innováció számomra nagyon fontos. A Toman Vital termékcsalád olyanokon segít, akik egészséges életmódot szeretnének folytatni, követni – vagyis nem csak a diétázók kezét fogom. Dezső szaktudása pedig segít nekem abban, hogy jó irányban haladjunk a fejlesztésekkel.


Csupor Dezső

 Dr. Csupor Dezső és Tomán Szabina


– Tanárúr Ön, hogyan emlékszik vissza a közös munka kezdetére?

 

Dr. Csupor Dezső: Szabina a készülő könyve kapcsán keresett meg, ugyanis az étrend-kiegészítőket taglaló fejezetben szeretett volna velem konzultálni. Természetesen egyből igent mondtam, mivel már régóta szimpatikus az a megközelítés, ahogyan Szabina a termékeit és a vállalkozását fejleszti. A személyes találkozó során aztán kiderült, hogy az egészséges életmóddal, étkezéssel kapcsolatban nagyon hasonló a látásmódunk, valamint az étrend-kiegészítőkkel, azok minőségével kapcsolatban is hasonlóan gondolkodunk.

 

– Ha jól tudom, nem ez az első ilyen vagy ehhez hasonló projekt, amiben részt vesz.

 

CS.D.: Így van, számos termékfejlesztésben vettem részt, ezek között olyanok is voltak, amikor a munka keretében laboratóriumi vizsgálatok is zajlottak – az ilyen kooperációkban az SZTE is partner, azaz ezek az egyetem innovációs potenciálját is fejlesztik. A megbízók személye általában rejtve marad, a termékek zöme esetén, amelyek kifejlesztésében részt vettem, nem tudható nyilvánosan, hogy közöm van hozzájuk. Sok olyan emberrel dolgoztam együtt, akik a maguk területén unikálisak – ezekből a kooperációkból én is sokat tanulok.

 

Mennyi ideig tartott megírni, szerkeszteni a könyvet, és miért pont ez lett a címe?

 

T.SZ.: Az ötlet megszületéséhez képest több mint egy év telt el a könyv megjelenéséig, és egy szűk évet biztosan dolgoztunk rajta. A címen nagyon sokat gondolkodtunk közösen a kiadóval. Szerettünk volna utalni arra, ami talán az én életfilozófiám esszenciája is, vagyis, hogy mindig mosolygok – vagy legalábbis sokat. Szerettem volna, ha a címből azonnal kiderül, hogy elárulom majd benne ennek a titkát is. Hiszem, hogy minden tanulható, ahogy ez is az.


Tomán Szabina

 Tomán Szabina könyve az egészséges életmódot folytatókat célozza meg és segíti.


– Mitől lehet jó, hiteles napjainkban egy-egy termékcsalád?

 

CS.D.: Nagyon fontos, hogy soha ne egy-egy terméktől várjuk a csodát, a fogyást, az egészség megőrzését vagy visszaszerzését. A kulcsa mindennek ugyanis mindig az életmód és az étrend. Az étrend-kiegészítőkkel, speciális élelmiszerekkel és egyéb termékekkel csak segíteni lehet a folyamatot. A legjobb az, ha magunkévá tesszük azokat a szokásokat, amelyeknek haszna tudományosan igazolt, ha úgy és annyit étkezünk, ami az életmódunkhoz passzol – s a leglényegesebb: az egész életmódunkat úgy alakítjuk ki, hogy hosszútávon is egészségesek maradhassunk. Napjainkban egy jó terméknek része a hitelesség, s a hitelesség legjobb garanciája a márka mögött álló hiteles személy. Előfordul, hogy egy-egy termék hitelességét egy népszerű reklámarc, egy jól eltalált reklám, színvilág vagy logó építi fel, ám ezek az elemek bármikor lecserélhetők. Ha viszont egy termék azonosul a mögötte álló személlyel, a hitelesség szintje magasabb, többek között azért is, mert ez a fajta összekapcsolódás magas szintű felelősségtudatot, igényességet is feltételez. Hiszen ha kiderül, hogy a termék nem jó, az egyben a személyes márkát is károsítja.

 

– A Szegedi Tudományegyetemen a gyógyszerész képzés mellett, a gazdasági képzések is kiemelkedők. Mit tanácsolna azoknak a végzős hallgatóknak, akik saját vállalkozás indításán gondolkodnak?

 

T.SZ.: Álmok nélkül nincsenek célok. Mindig kellenek a célok. Ha megvan a cél, akkor el kell kezdeni dolgozni azon, hogy ahhoz, hogy meg lehessen valósítani, milyen skillekre van szükség. Vagyis, hogy az adott személy gondolkodásmódjában, hogyan kell, hogy tudjon változtatni, milyen partnerekre van szüksége, hogy megvalósuljanak ezek a célok. Bárhonnan is indul az ember az életben, az egyik legfontosabb dolog a szülői útravaló. A munkamorálomat én is az anyukámtól tanultam. Azt javaslom tehát a hallgatóknak, hogy idézzék fel a családi mintákat, legyenek azok pozitívak vagy negatívak, használják őket tudatosan, profitáljanak belőlük.

 

„Legyél kitartó és türelmes. A munka fog számítani.”


Pósa Tamara


Borítókép: Tomán Szabina új könyvét dedikálja.


Fotó: Toman Diet

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek