Bezár

Hírarchívum

A_parizsi_Pasteur_Intezet_az_SZTE_legujabb_csucskategorias_tudomanyos_partnere

A párizsi Pasteur Intézet az SZTE legújabb csúcskategóriás tudományos partnere

A párizsi Pasteur Intézet az SZTE legújabb csúcskategóriás tudományos partnere

2023. április 18.
3 perc

Magyarországon egyedülálló együttműködési megállapodást kötött a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású egészségügyi kutatóbázisával a Szegedi Tudományegyetem. A párizsi Pasteur Intézet és az SZTE közös kutatásairól és képzéseiről 2023. április 18-án, Szegeden állapodtak meg a felek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem újabb nagymúltú, világszínvonalat reprezentáló kutatási bázisnak, a Pasteur Intézetnek lett közvetlen együttműködő partnere kedden. Mindenki számára ismert, hogy milyen sokat adott hozzá az emberiség orvos- és élettudományi, bakteriológiai, virológiai tudásához a francia intézet névadója, Louis Pasteur és követői. Ezt alátámasztja az intézet munkatársai által nyert 10 Nobel-díj is.

A Pasteur Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara között korábban már létrejött egy együttműködési megállapodás, amelynek a keretében az SZTE SZAOK meghirdeti a Pasteur Intézetben megvalósítható szakmai gyakorlati pályázati helyeket 3-6 hónapra. Az SZTE szerepel a Pasteur Intézet honlapján szakmai gyakorlati partnerként.

A két intézmény közötti bővebb együttműködés részleteinek kidolgozása már 2022-ben elkezdődött, ezt 2023. április 18-án, Szegeden véglegesítették. Az SZTE kutatásain belül is kiemelt fontosságúak az orvosi és élő természettudományi területek.

Pasteur -SZTE

Dr. Vincent Richard, Dr. Monica Sala, Prof. Dr. Rovó László és Dr. Fendler Judit, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

–Korábbi rektorunk Szent-Györgyi Albert révén már a Szegedi Tudományegyetem is büszkélkedhet egy élettudományi területen adományozott Nobel-díjjal. Abban bízunk, hogy a Pasteur Intézettel való együttműködés számos hasonló jelentőségű és elismertségű felfedezést eredményez, amelyet akár Nobel-díjjal is honorálnak – emelte ki beszédében Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az eseményen részt vett Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Széll Márta, stratégiai rektorhelyettes, Prof. Dr. Kónya Zoltán, tudományos és innovációs rektorhelyettes, Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója, Dr. Bene Tamás, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának igazgatója, valamint Dr. Vincent Richard, a Pasteur Intézet nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

SZTE Pasteur 2

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A párizsi Pasteur Intézet saját oktatási centrummal rendelkezik, egyúttal partneri viszonyban áll több párizsi egyetemmel. Mindez lehetővé teszi az intézettel való ERASMUS bilaterális szerződés megkötését, akár oktatói mobilitásra is. Így a francia fél részéről Szegedre érkező kutatók és oktatók is kaphatnak ERASMUS-támogatást.

SZTE-PASTEUR

Dr. Monica Sala és Prof. Dr. Rovó László, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

–Örömünkre szolgál, hogy egy oktatási, kutatási, gyógyítási és innovációs területen is kiemelkedő egyetemmel fűzhetjük szorosabbra a kapcsolatainkat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal kutatók és hallgatók a mobilitási programokon keresztül valóban találkozzanak és együttműködésük még hatékonyabbá váljon. Így kamatoztathatjuk mindkét intézmény erősségeit az emberiség és a társadalom érdekében a lehető legjobban – mondta Dr. Monica Sala, a Pasteur Intézet oktatási igazgatója.

A Szegedi Tudományegyetem 12 kara közül 4 egészségügyi területtel foglalkozik és a Szent-Györgyi Albertről elnevezett klinikai központ az ország egyik legnagyobb és számos területen a legmodernebb egészségügyi ellátóhelye. Az SZTE nagy hangsúlyt fektet a képzés mellett a kutatásfejlesztésre is, ezért is bővíti folyamatosan nemzetközi kapcsolatait.

A Pasteur Intézet és a Szegedi Tudományegyetem számos hasonlóságot mutat, amelyek predesztinálták az együttműködést. Közösek a misszióik: az oktatás, a gyógyítás, a kutatás és az innováció, amelyekben együtt még eredményesebbek lehetnek. A francia tudományos bázis 5 kontinensen, több mint 30 partnerrel világszinten is meghatározó kutatásfejlesztéseken dolgozik, mostantól a Szegedi Tudományegyetemmel közösen.

SZTE-PASTEUR1

Lévai Ferenc

Nyitókép: 2023. április 18-án az SZTE központi épületében végelegesítették az SZTE és a Pasteur Intézet együttműködésének részleteit, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek