Bezár

Hírarchívum

boncterem

Laborlátogatáson jártak a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjasai

Laborlátogatáson jártak a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjasai

2023. április 24.
4 perc

A tavalyi Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjas csapatai április 19-én váltották be nyereményüket, és látogattak el az SZTE különböző laborjaiba. Ezúttal a dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum diákjai és tanárai, valamint a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai és tanárai vendégeskedtek a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében Szegedre érkezett a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium 13 diákja és két tanára, Marczona Györgyi és Németh Tibor. A csoport megtekintette a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszékén zajló laborgyakorlatot, majd meglátogatta az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézetét. A nap végén egy komplex tájékoztatón is részt vettek, ahol a fiatalok mindent megtudtak a Szegedi Tudományegyetem ösztöndíjairól, kollégiumairól, a nemzetközi mobilitási lehetőségekről és a felvételi eljárás menetéről.

A diákoknak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézetét Dr. Szabó Helga klinikai szakorvos mutatta be, aki röviden ismertette az intézet munkáját, tevékenységét, majd a boncterem látogatás során elmondta, miként zajlik egy boncolás.


boncterem_galeria

Képgaléria az Igazságügyi Orvostani Intézetben tett látogatásról. Fotó: Molnár Dóra

A szakértő ismertetőjéből kiderült: Csongrád-Csanád Vármegyében négyféle boncolási formát végeznek, ezek az anatómiai, kórboncolási, igazságügyi és hatósági boncolások, amelyeket az SZTE SZAKK Igazságügyi Orvostani Intézete végez. Az intézet munkatársai emellett kiszállásos formában a megye egyes kórházainak pathológiai osztályain is végeznek boncolásokat. A szegedi szakértők évente 500-600 boncolást végeznek így el és írják meg a szakvéleményt. Dr. Szabó Helga emellett beszélt a boncolás céljáról és menetéről, zárásként pedig megosztott néhány egyedi esetet, amivel eddig találkozott.

Slinszki Marcell, a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium 11. évfolyamos tanulója szerint nem volt ijesztő a boncterem, sőt, nagyon sok, eddig ismeretlen, ám izgalmas információt hallott Dr. Szabó Helgától. – Kimondottan örültem annak, hogy a Szegedi Tudományegyetem jóvoltából élőben is láthattam, hogyan is néz ki egy boncterem. Az előadás érthető, izgalmas és interaktív volt – mondta Marcell, aki a vegyipar iránt érdeklődik, így az SZTE TTIK-n tett laborlátogatásnak kifejezetten örült, hiszen a tervei között szerepel, hogy Szegedre jelentkezik.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjasaként 15 fiatal érkezett a Pécsi Janus Pannonius Gimnáziumból is. A csoport bepillantott az SZTE SZAKK Igazságügyi Orvostani Intézet munkájába és megismerte milyen körülmények között zajlik a hallgatók képzése az Orvosi Készségfejlesztési Központban.


skill_labor_galeria

Képgaléria a skill labor látogatásról. Fotó: Zentai Péter

– Mindig szívesen jövünk Szegedre, mert pozitív élményekkel és hasznos tudással térünk haza. A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen már többször is jártunk, és csakúgy, mint a verseny, a mai látogatás is jól szervezett és szakmailag jól összeállított volt – mondta Szépné Polgár Nóra, a csoport kísérőtanára. Hozzátette: a gyerekek rendkívül lelkesek voltak. Nagyon élvezték az Igazságügyi Orvostani Intézet bemutatóját a DNS-azonosítás kapcsán, azt pedig különösen, hogy maguk is kipróbálhatták a kimutatási eljárásokat. – A készségfejlesztő labor modern felszerelése elkápráztatott mindannyiunkat. A bemutatott szituációk, mint például a felnőtt beteg újraélesztése mindenki számára maradandó élményt adott. Rengeteg hasznos tudást kaptak a diákok, az újraélesztést mindenki kipróbálhatta, csakúgy, mint az ultrahangkészülék használatát és a gyermekgyógyászati eszközöket – fogalmazott.

A fiatalok a gyakorlati program mellett részt vettek egy egyetemet bemutató előadáson is, ahol többek között a képzési-, nyelvtanulási-, ösztöndíj- és sportolási lehetőségekről tájékozódtak. – Több diák is számol a továbbtanulásnál a Szegedi Tudományegyetemmel, van, aki már azt is tudja, hogy orvosi szakra jelentkezik. Az egyetemet bemutató előadás a 10. és 11-es diákoknak is hasznos volt, sok új dolgot megtudtak az egyetemi lehetőségekről – mondta el a tanárnő. Többek között azt is, hogy a 2024-es felvételi eljárásban az egyetem egyes szakokon saját hatáskörben adhat plusz pontokat, többek között a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen való részvételért, amelyet az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága idén tizenkettedik alkalommal rendez meg november 30-án és december 1-jén.

SZTEinfo

Fotó: Molnár Dóra, Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek