Bezár

Hírarchívum

Caroline Charette

Justin Biebertől a gazdasági bevándorlásig

Justin Biebertől a gazdasági bevándorlásig

2023. április 03.
2 perc

Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete rendhagyó tanórát tartott az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

— Mindig nagy örömmel tartok előadást a középiskolásoknak, akiknek azt hangsúlyozom, hogy a francia nyelvismerettel kinyílhat számukra a világ. Kanadától kezdve Európán át Afrikáig, a világ sok táján értik és beszélik — hallottuk Caroline Charette-től, Kanada magyarországi nagykövetétől. Előadásán szóba került a kanadai nép összetétele, sokfélesége és a beszélt nyelvek, érintőlegesen a gazdasági bevándorlás, ami jelenleg is tart. Beszélt arról, hogy Kanada jellegzetessége a sokféleség elfogadása és, hogy ők magukra is bevándorlókként tekintenek. Megtudtuk, hogy Kanadában van jelenleg a világon a harmadik legnépesebb ukrán közösség, ezen kívül csak Ukrajnában és Oroszországban élnek többen.

Kanadai_nagykovet_galeria
Képgaléria a kanadai nagykövet rendhagyó órájáról. Fotó: Bobkó Anna


Kérdésekre válaszolva Magyarország és Kanada kapcsolatáról, a második-harmadik generációs kanadai magyarokról és az ottani oktatási rendszerről tájékoztatott. Megtudhattuk, miből áll egy átlagos munkanapja és, hogy hogyan lesz valakiből nagykövet. De Justin Bieberről, a fiatalok által közismert kanadai popénekesről is szó esett.

IMG_9193

— Március a frankofón nyelvtanulás hónapja. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódott a nagykövet látogatása. Az eseménysorozat célja a frankofón kultúra népszerűsítése és megismertetése a gyerekekkel, hogy felkeltsék az érdeklődésüket a Franciaországon kívüli frankofón országok iránt is — tudtuk meg Filó Rékától, a francia két tanítási nyelvű tagozat vezetőjétől, aki elmondta: az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában 175 diák tanul franciául. Kéttannyelvű osztályban 77-en. A tanárnő azért is buzdítja a francia nyelv tanulására a fiatalokat, mert így több lehetőség közül választhatnak továbbtanuláskor, sőt, ösztöndíjakat is megpályázhatnak.

Caroline Charette a középiskolásoknak tartott előadása után beszélgetett a francia nyelvet oktató pedagógusokkal és az intézmény vezetőivel.

 

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek