Bezár

Hírarchívum

futas

Fuss el a vastagbélrák elől – mindenkiért tesznek egy lépést a szegedi gasztroenterológusok

Fuss el a vastagbélrák elől – mindenkiért tesznek egy lépést a szegedi gasztroenterológusok

2023. április 26.
2 perc

Május 5-én 16 órakor közös futásra invitálják a Szegedi Tudományegyetem Gasztroenterológia Osztályának munkatársai mindazokat, akik szeretnének tenni azért, hogy meggyőzzék a környezetükben élőket arról, hogy egészségük érdekében rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra, táplálkozzanak egészségesen és mozogjanak rendszeresen! Minden újonnan diagnosztizált betegért futva vagy sétálva, de tesznek egy lépést!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A prof. dr. Molnár Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológia Osztály vezetője által vezetett, az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó gasztroenterológusokból, belgyógyászokból, speciális tudással rendelkező egészségügyi szakdolgozókból álló team tagjai személyes példamutatásukkal szeretnék ösztönözni a dél-alföldi régióban élőket arra, hogy minél többen vegyenek részt vastagbélrák szűrésen.

Hazánkban évente több tucat embernél diagnosztizálnak vastagbéldaganatot, mely eseteknek közel fele végzetes kimenetelű. A vastagbélrák – a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú elváltozás – főként az 50 év feletti korcsoportra jellemző, de fiatalabbaknál is előfordulhat, a férfiak magasabb arányban érintettek. A vastagbéldaganat jellemzője, hogy lassan, több év alatt fejlődik ki, mialatt a betegek sok esetben tünetmentesek, ám szűrővizsgálattal könnyen azonosítható.

A statisztikai adatok lesújtóak: hazánkban százezer lakosra jutó új megbetegedések száma a férfiak körében évi 150 fölötti, nők esetében körülbelül 80 – ez azt jelenti, hogy az újonnan diagnosztizált vastagbéldaganatok gyakoriságát tekintve Európában Magyarország az első helyen áll a férfiak vonatkozásában, míg harmadik helyen a nők esetében. Hazánkban az összes diagnosztizált daganatos eset 16,7 százaléka kolorektális rák. Sajnos a diagnosztizált páciensek több mint fele már nem tudja leküzdeni a betegséget, pedig az időben diagnosztizált vastagbélrák még nagyon jó eséllyel gyógyítható.

Május 5-én, péntek 16 órakor az újszegedi Ligetben a „Fuss el a vastagbélrák elől” címmel meghirdetett közös futáshoz bárki csatlakozhat, a Gasztroenterológiai Osztály munkatársai biztosan ott lesznek, várnak mindenkit! Minden újonnan diagnosztizált daganatos betegért, vagyis 30 ezer emberért futva vagy sétálva, de „tesznek egy lépést”! Lépjenek Önök is – jelentkezzenek vastagbélrák szűrésre!

A szűrést a Nemzeti Népegészségügyi Központ koordinálja, ezzel kapcsolatban minden lényeges információ elérhető ide kattintva.

SZTEinfo
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek