Bezár

Hírarchívum

SZTE

További energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen

További energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen

2022. október 25.
3 perc

Az energiaköltségek emelkedésére tekintettel és az ágazatirányítás elvárásaival összhangban újabb energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézményben 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el, emellett a teljes fűtési szezonban maximalizálják a hőmérsékletet az épületekben. Az egyetemen november elsejétől Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem vezetésének legfontosabb feladata, a rendkívül nehéz helyzet ellenére, a működőképesség fenntartása, a munkahelyek, valamint az oktatás, a kutatás, a gyógyítás és betegellátás színvonalának megőrzése. Az intézkedések célja, hogy akadémiai területen 25%-os megtakarítást érjenek el minden negyedévben a 2021. évi bázisév adott negyedévéhez viszonyítva a földgázfogyasztás tekintetében. A villamos-energia felhasználás szempontjából pedig a 2021. évi bázisév adott negyedévének szinten tartása a cél 2022-ben. A közoktatási és betegellátási területen a tudatosság növelésére és a racionális energia-felhasználásra fókuszálnak.

A már korábban bevezetett intézkedéseket – miszerint az emberi tartózkodás célját szolgáló épületekben a hőfokot a jogszabályi minimum szerint biztosítják, az oktatási és irodai funkciójú épületekben pedig hétvégi fűtéscsökkentést vezetnek be – újabb rendelkezésekkel bővítették. Az épületekben a hőmérsékletet maximalizálják a teljes fűtési szezonban, továbbá 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el az alábbi időpontokra: igazgatási szünet 1. rész: 2022. december 19. – 2022. december 23.; téli bezárás: 2022. december 24. – 2023. január 1. ;igazgatási szünet 2. rész: 2023. január 2. – 2023. január 8-a. Az igazgatási szünet első és második részében a vizsgáztatás folyamatos, de csökkentett teremkapacitás mellett zajlik. A téli bezárás során vizsgáztatási szünet lesz.

A takarékossági okokra tekintettel az SZTE kollégiumai az igazgatási szünet és a téli bezárás idejére zárva lesznek. Különösen indokolt esetben, azok a hallgatók, akik a leállás idejére nem tudnak hazautazni, a Károlyi Kollégium „A” épületében, a Móra Kollégiumban, a Semmelweis Kollégiumban vagy az Öthalmi Diáklakásokban kérhetik az elhelyezésüket. A leállásra tekintettel a hallgatóknak decemberre és januárra a havi térítési díj arányos részét kell megfizetniük.

Az igazgatási szünetekben és a téli bezárás során az egyetemi épületek nagy része zárva tart, kivétel ez alól az egészségügyi és közoktatási feladatot ellátó épületek, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ és az egyetemhez tartozó állatházak. Az egyetem működtetési feladatainak folyamatos ellátásához kapcsolódóan a Gazdasági Főigazgatóság, a Gellért Albert Oktatási Központ, az Olajosház, a Műszaki Igazgatóság, a Beszerzési Igazgatóság, az Inkubátorház HCEMM, valamint a Kossuth Lajos sugárúti Anatómiai Intézet folyamatosan nyitva tart. Az egyes épületekre vonatkozó részletes tájékoztató itt olvasható.

Az igazgatási szünetekben és a téli bezárás alatt a lezárt egyetemi épületekben a fűtést visszaszabályozzák 10 °C-ra. Ezt a hőfokot tartják 2023. január 7-én (szombaton) reggel 10 óráig. Szombaton 10 órától folyamatosan visszaállítják a fűtést a normál üzemi hőfokra, így várhatóan a hétfői munkakezdésre az előírt hőmérséklet lesz az épületekben.

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. november 1-től Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját, amely további energiahatékonysági intézkedéseket javasolhat az SZTE vezetésének. Emellett a Bizottság operatív feladatokat is ellát így a szervezeti egységek a felmerülő kérdésekkel közvetlenül kereshetik meg a Bizottságot.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek