Bezár

Hírarchívum

Nyito_NAM_Home_-_National_Academy_of_Medicine

A szegedi egyetem két alumnáját is az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia tagjává választották

A szegedi egyetem két alumnáját is az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia tagjává választották

2022. október 21.
4 perc

Karikó Katalint és Polyák Kornéliát, a Szegedi Tudományegyetem elődintézményeiben diplomázó két egykori hallgatót, az SZBK két korábbi munkatársát is a National Academy of Medicine (NAM) tagjává választották. Az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia 100 új taggal bővült. A NAM-hoz tartozást az egészségügy és az orvostudomány egyik legrangosabb kitüntetéseként tartják számon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kiemelkedő szakmai teljesítmény és a hivatástudat a legfőbb kritérium – 100 új orvost és kutatót választottak az amerikai National Academy of Medicine (NAM) tagjának. Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Akadémiája 2022. október 17-i közleményében röviden ismertette a 90 rendes és 10 nemzetközi tagságot elnyert kutató pályáját.

 National_Academy_of_Medicine_Elects_100_New_Members_-_National_Academy_of_Medicine

Az mRNS felkeltette az érdeklődést

„Professor, University of Szeged, Hungary” – hangsúlyozta a dr. Karikó Katalin munkásságát is méltató NAM-közlemény. A philadelphiai University of Pennsylvania „adjunct professor” cím is szerepel az ismertetőben. Az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia tagságát a „nukleozid-modifikált mRNS és a nukleozid-modifikált mRNS-lipid nanorészecske vakcinplatform kifejlesztéséért” kapta meg. Ezek ugyanis „az első két, az FDA által jóváhagyott Covid-19 vakcina alapját képezték”. A kulcsfontosságú felfedezések „megnyitották az utat a globális világjárvány felszámolásához”. Ugyanakkor „forradalmasíthatják a hatékony és biztonságos vakcinák, terápiák és génterápiák alkalmazását”.

Kariko_Katalin_Portrek_STI-21_j

A szegedi József Attila Tudományegyetem biológa szakos hallgatójaként ismerte meg Karikó Katalin a Szegedi Biológiai Kutatóközpont jeles munkatársainak a munkáját. Az SZBK kutatói egyetemi előadásokat is tartottak. Doktoranduszként csatlakozott az SZBK világszínvonalú kutatómunkát végző csapatához. A csodálatos mRNS molekula korán felkeltette az érdeklődését. Amerikai és németországi munkahelyein is a hírvivő RNS titkainak a megismerésére fókuszált.

Dr. Karikó Katalin száznál is több elismerése közül kiemelkedik a Lasker-DeBakey Klinikai Orvosi Kutatási Díj, az Élettudományi Áttörés Díja, a Vilcek-díj a Biotechnológiai Kiválóságért.

A mellrák kutatója

Dr. Polyák Kornélia a bostoni Dana-Farber Cancer Institute onkológiával, leginkább a mellrákkal foglalkozó orvosprofesszora. „Új technológiák és kísérleti modellek segítségével meggyőzően bizonyította, hogy a daganatos sejteken kívül számos más sejttípus is felelős az egyedi tumor biológiai és fiziológiai jellemzőiért” – ismertette a NAM dr. Polyák érdemeit. „Az intratumorális sejtes heterogenitás klinikai és funkcionális jelentőségének dokumentálásáért” nyerte el a NAM-tagságot.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen 1991-ben avatták doktorrá Dr. Polyák Kornéliát. A PhD-fokozat megszerzéséhez szükséges munkát a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte. Útja New Yorkba vezetett. A posztdoktori képzés követelményeit Baltimorban teljesítette a Johns Hopkins Oncology Centerben. 1998-ben csatlakozott a Dana-Farber Cancer Institute és a Harvard Medical School intézményhez, ahol 2011-ben léptették elő professzorrá.

PREFERRED_Kornelia-Polyak_17_JM_41711

A mellrák molekuláris elemzésével foglalkozik. Dr. Polyák Kornélia célja az emlőtumor evolúciójának jobb megértése. Élen jár a daganatok egészének a tanulmányozásában és az interdiszciplináris megközelítések alkalmazásában. Eddigi díjai közül kiemelkedik az NCI Kiváló Kutatói Díj és a Rosalind Franklin-díj.

Sokszínű kapcsolathálóban

Az SZTE két alumnája, a NAM két legújabb magyar tagja, Dr. Karikó Katalin és Dr. Polyák Kornélia az Amerikai Egyesült Államokban ismerkedett meg egymással. A két kutató legutóbb Bostonban találkozott, amikor Dr. Karikó Katalin meghívására Dr. Polyák Kornélia vendégként részt vett a Warren Alpert Díj átadó ceremóniáján.

Boston_j_20221006_Kariko_Katalin_es_magyar_vendegei_044A5896
A Warren Alpert Díj átadó ünnepségén készült a csoportkép: az első sorban, Karikó Katalin mellett jobbról Polyák Kornélia ül (rózsaszínű blézerben).

Megtudtuk: Dr. Polyák Kornélia és – a Dr. Karikó Katalin mentorálásával a Pennsylvaniai Egyetemre érkező, ott azóta önálló laboratóriumot alapító – Dr. Pardi Norbert is Szolnokon érettségizett, kutatóként munkakapcsolatban állnak egymással. A kapcsolatháló további érdekessége, hogy mindhárom kutató Szolnokon született és a Szegedi Tudományegyetem elődintézményében diplomázott.

A NAM új akadémikusait a jelenlegi tagok választják meg.

Az amerikai UPenn munkatársaként dr. Karikó Katalin kutatótársává lett dr. Drew Weissman – a közösen elért tudományos eredményekért – ugyancsak elnyerte a NAM-tagságot.

A NAM akadémikusai önkéntes szolgálatot vállalnak a tudós testületek tevékenységében.

Kariko_katalin_es_Polyak_Kornelia_beszelget_044A6112

Sokszínű a NAM szervezete. Ennek hátterében az áll, hogy a National Academy of Medicine alapszabálya előírja: a tagság negyedét az egészségügyi szakmákon kívüli területről – például jog- és társadalom-tudományok, továbbá mérnöki tudományok – kell kiválasztani.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Sahin-Tóth István,

https://www.dana-farber.org/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek