Bezár

Hírarchívum

Nyito_Boston_20221006_044A5494

A Harvard és a Warren Alpert Alapítvány kitüntette Karikó Katalint és négy kutatótársát

A Harvard és a Warren Alpert Alapítvány kitüntette Karikó Katalint és négy kutatótársát

2022. október 08.
6 perc

Karikó Katalin és Drew Weissman, Uğur Şahin és Özlem Türeci, majd Eric Huang adott összefoglalót az mRNS vakcinák felfedezéséhez és fejlesztéséhez vezető útról 2022. október 6-án, Bostonban. A Harvard Medical School konferenciaközpontjának előadóterme zsúfolásig megtelt a Warren Alpert Alapítvány díjátadó szimpóziumára. Az előadóknak díszvacsorán adták át a Warren Alpert Foundation Prize elismerést. A vendégek között amerikai magyarok, a szegedi JATE egykori hallgatói is szívből köszöntötték és lelkesen ünnepelték a Bostonban is kitüntetett Karikó Katalint.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az mRNS biológiájának átalakító felfedezései, annak gyógyászati célú módosítása és a COVID-19 vakcinák tervezése érdekében tett erőfeszítéseket” ismerte el a Warren Alpert Foundation és a Harvard Medical School (HMS)A két szervezet által kezelt Warren Alpert Foundation Prize 2022. évi díjazottjainak előadását nagy érdeklődés kísérte az amerikai magánegyetem bostoni orvosképző intézményének modern épületében.

Harvard_eloadoterem_044A5313

Testközelben a sztárkutatók

Őszes professzorok és sudár egyetemisták egyaránt kíváncsian várták, hogy testközelből hallhassák a sztárkutatókat, akik előadásuk után kérdésekre is válaszoltak.

Harvard__KK_US_OT_044A5298

A maszkot viselő résztvevők mindenkit emlékeztettek: az új típusú koronavírus a pandémia hullámainak a lecsendesülése után is jelen van és fertőzhet. Ugyanakkor mindenki felemelte a kezét, amikor a megjelenteket köszöntő George Q. Daley, a HMS dékánja megkérdezte: ki kapta meg az mRNS-alapú védőoltást.

Harvard_20221006_Kariko_Katalin_eloadas_044A5330

„Az mRNS fejlesztése terápiához” -ezzel a címmel tartott előadást Karikó Katalin. A szegedi József Attila Tudományegyetemen biológus diplomát és biokémikus doktori oklevelet szerző kutatónő a Harvardon is beleszőtte mondandójába, kikre – köztük több egykori JATE-s hallgatótársára, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont-beli kollégájára – támaszkodhatott kitartó és jelentős eredményekre vezető munkájában. A csodálatos mRNS-molekula felfedezésének és módosításának történetét is visszaadó előadás után az amerikai University of Pennsylvania (UPenn) laboratóriumaiban kutatótársává lett, a bostoni Drew Weissman összegezte, amit a nukleozid-módosított mRNS-LNP terápiájáról közölni kívánt az értő közönséggel. A feladattal foglalkozó Weissman Lab munkatársait felsoroló dián feltűnt a Szegedi Tudományegyetemen végzett és doktorált Pardi Norbert neve is.

Boston_20221006_D_Weissman_j_044A5588

A legújabb tudományos eredményeket ismertette az mRNS-rák elleni védőoltása és immunterápiája témaköréről Uğur Şahin.

Bosotn_20221006_Ugur_Sahin_044A5684

A németországi Mainz BioNTech SE társalapítójaként és vezérigazgatójaként közismert kutatóorvost a felesége, Özlem Türeci követte a pulpitusnál. A BioNTech SE másik társalapítója a COVID-19 mRNS vakcina fejlesztéséről, pontosabban annak Lightspeed, vagyis fénysebességű projektjéről beszélt.

Boston_20221006_Ozelm_Tureci_j_044A5731

A mai napig tartó utunkat a Moderna mRNS Platform és a vakcinák szempontjából vázolta az ötödik előadó, Eric Huang, a Moderna Genomics cég tudományos vezérigazgatója.

A teremből kiszorult vagy távolabb élő érdeklődők online követhették a prezentációkat.

 Harvard_20221006_KK_ea_t_044A5401

Amerikai magyarok és magyar amerikaiak gyűrűjében

– Kati munkája önmagában is nagyon értékes. Ha nem lett volna a COVID, akkor is új utat nyit az orvoslásban az általa módosított mRNS – jelentette ki Sirokmán Klára. A szegedi JATE egykori vegyész hallgatója, a Szegedi Biológiai Központ egykori munkatársa fontosnak tartotta, hogy megjelenjen a HMS rendezvényén, ahol az egyik kitüntetett, Karikó Katalint köszöntötték a bostoni magyarok.

Boston_j_20221006_Sirokman_Klara_044A5603

Ölelkezéssel, boldog mosollyal, anekdotázva induló beszélgetéssel üdvözölték egymást a bostoni HMS konferenciaközpontjába érkező magyarok. A Karikó Katalinhoz csatlakozó férje, Francia Béla is több, személyes ismerőst köszönthetett.

Boston_j_20221006_Kariko_es_magyarok_dijatadon_044A5875

– Kalandos háttérrel dolgozott. Nehezen realizálta az eredményeit, de „örökmozgó” kutatóként megérkezett a bostoni Harvard Medical School, a világ egyik legjelentősebb orvosképzőjének a kitüntető helyére – magyarázta Garai Gábor, a Bostonban élő tiszteletbeli magyar konzul, milyennek látja Karikó Katalin életútját. Az üzleti befektetéseket is támogató jogász szerint is fontos, hogy összetartsanak az amerikai magyarok, segítsék egymást és a sikereknek együtt örüljenek.

Boston_j_20221006_Kariko_magyarok_gyurujeben_044A6057

– Hős és szimbólum egyszerre Karikó Katalin számunkra. Segítségével ismét büszkék lehetünk. Emlékeztet arra, hogy mennyire hatékony a tudomány: az ő felfedezéseinek köszönhetően rendkívül rövid idő alatt egy teljesen új technológia jutott el több milliárd emberhez – utalt a hálózatkutató Barabási-Albert László a COVID-19 pandémia idejére.

Szinte családtagokat illető közvetlenséggel fordultak Karikó Katalinhoz a bostoni sorstársai.

Boston_j_20221006_Kariko_es_a_magyarok_044A5674

– Mindketten a JATE kollégiumában, a Hermanban laktunk. Mentorált egyetemista koromban, holott öt évvel vagyok idősebb, mert 26 évesen kezdtem az egyetemet. Később, a kutatáshoz elengedhetetlen kitartásával, példát mutatott, és ez sokat segített nekem a pályafutásom során – sorolta Karikó Katalinhoz fűződő kapcsolathálója csomópontjait Asztalos Béla. Az érelmeszesedéssel foglalkozó bostoni kutató szerint példaszerű, ahogy a HMS megszervezte az mRNS-sel foglalkozó tudósok előadásokkal kísért díjátadóját.

Karikó Katalint ünnepelte az amerikai magyarok közül a bostoni ünnepségen ugyancsak megjelent Posfai János, Baffy György, Halász Ildikó, Baffi Judit, Frendl György, Szabó Gyöngyi, Balogh Lajos, Balogh Éva és Polyak Kornélia is.

 

Boston_j_20221006_Kariko_Katalin_es_magyar_vendegei_044A5896
A Harvard Medical School konferenciaközpontjában, a Warren Alpert Alapítvány Prize átadó ünnepség után csoportkép is készült a megjelent magyarokról. A fényképen (balról jobbra) az álló sorban: Barabási-Albert László; Szabó Gyöngyi és a férje, Frendl György; Balogh Lajos; Asztalos Béla és felesége, Horváth Katalin; Baffi Judit; Francia Béla; Posfainé és Posfai János; Garai Gábor; Baffy György; Újszászi Ilona; Sahin-Tóth István látható. Ülnek: Balogh Éva (Balogh Lajos felesége); Kariko Katalin; Polyak Kornélia; Halász Ildikó (Baffy György felesége); Sirokmán Klára.

Filantróp üzletember adományai

„Amerikai stílusban” a tudományos előadásokat követő díszvacsorán adták át a Warren Alpert Alapítvány díjait.

Boston_20221006_j_WA_Alapitvany_dijatado_044A5913

A világ legkiválóbb tudósait és kutatóit jutalmazza a filantróp Warren Alpert által alapított szervezet. A tudomány finanszírozásának és elismerésének szokásos módszere az Amerikai Egyesült Államokban, hogy a sikeres üzletemberek összegyűjtött vagyonuk egy részét a közös célokért dolgozó kutatók munkájának a támogatására költik. A szegény bevándorló szülők gyermeke, a benzint, dohányt és élelmiszert forgalmazó Warren Alpert (1920-2007) több száz millió dollárt adományozott arra, hogy egyetemeken és kórházakban dolgozó orvosi kutatásokat támogasson.

Boston_j_20221006_ket_hazaspar_KK_FB_es_US_OT_044A5909

A Warren Alpert Alapítvány a Harvarddal együttműködve 1987 óta működteti a Warren Alpert Foundation Prize-t: évente 500.000 dollárral jutalmazzák az elismert kutatókat. Azok részesülhetnek ebben a kitüntetésben, akiknek a tudományos eredményei emberi betegségek vagy rendellenességek megelőzéséhez, gyógyításához vagy kezeléséhez vezettek; illetve akiknek a kutatómunkája olyan korszakalkotó tudományos felfedezésnek minősül, amely nagy ígéretet jelent abból a szempontból, hogy megváltoztatja a betegségekkel kapcsolatos ismereteinket vagy a kezelési eljárásokat.

Boston_j_20221006_Warren_Alpert_Alapitvany_Dij_044A5854

A nyílhegyhez hasonló, magasba törő formát idéző, áttetsző anyagból készült díjat a Warren Alpert Foundation vezetői adták át a 2022-ben elismert öt kutatónak. A kitüntetés történetének ismertetésekor hangsúlyt kapott, hogy a Warren Alpert Foundation Prize díjazottjai közül 12 kutató nyerte el a Nobel-díjat is.

Boston_j_20221006_Warren_Alpert_Alapitvany_5_dijazott_044A5976

A kitüntetés azért is nemzetközi jelentőségű, mert a díjazottak például Ausztráliától és Brazíliától kezdve, Dánián és Kínán át, Litvániáig és Skóciáig képviselték a tudományt. A 2022-ben kitüntetettek névsora mellett az Egyesült Államok és Németország zászlócskája „lobog” az internetes szabadlexikonban. Karikó Katalin neve mellett nincs ott a magyar zászló. Ám a díjátadó ünnepségen gyakran hallhattunk magyarul beszélgetőket. A vendégek között ugyanis a bostoni és környékbeli magyarok, a szegedi József Attila Tudományegyetem egykori hallgatóiból Amerikában sikeressé lett kutatók együtt ünnepelték a világhírű biokémikust, az SZTE kutatóprofesszorát, a szegedi egyetem díszdoktorát és alumnáját, Karikó Katalint.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek