Bezár

Hírarchívum

US_News_hir_SZTE_2022

Ötven hellyel előrelépett az SZTE az amerikai U.S. News rangsorban

Ötven hellyel előrelépett az SZTE az amerikai U.S. News rangsorban

2022. október 28.
2 perc

Az amerikai U.S. News & World Report Education 2022. évi felsőoktatási rangsorán jelentősen javított helyezésein a Szegedi Tudományegyetem. Világszinten ötven pozíciót lépett előre és a 662. helyen szerepel, míg Európán belül több mint húsz helyet javítva a 271. intézmény lett idén. A szakterületi rangsorokban is jól szerepel az egyetem: farmakológia és toxikológia kategóriában első helyen végzett Magyarországon, de több helyezést javított a fizika, a kémia, valamint az ideg- és viselkedéstudományok területeken is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022. október 25-én tette közzé legfrissebb, 2022-es felsőoktatási rangsorát az amerikai U.S. News & World Report Education. Több mint 90 ország egyetemeit vizsgálták 13 kutatási teljesítményt és akadémiai elismertséget mérő indikátor mentén. Az amerikai rangsor világ és európai szinten is számba vette a legjobb egyetemeket, valamint tudományterületek szerint is rangsorolta az intézményeket.

A Szegedi Tudományegyetem ötven helyezést javított tavalyi világrangsor-eredményén, és így a 662. helyét foglalhatja el idén a 2022-es felsőoktatási világranglistán. Az európai egyetemeket nézve a 271. helyen áll, ami szintén nagyobb (több mint 20 hely) javulást jelent a korábbi pozíciójához képest. Hazai viszonylatban megtartotta tavalyi helyezését, így a magyarországi felsőoktatási intézmények élvonalába tartozik most is a szegedi egyetem.

A U.S. News farmakológia és toxikológia listáján érte el a legjobb helyezést Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem: országosan első helyen, világviszonylatban a 320. helyen végzett az intézmény. A fizika területén (35 helyezést javítva) a 269. helyet tudhatja magáénak, ami magyar viszonylatban idén második helyet jelent. Szintén „ezüstérmes” lett a magyar egyetemek között a Tisza-parti universitas az ideg- és viselkedéstudományok tematikus listán, valamint a klinikai orvostudományi ranglistán: előbbiben öt helyet előrelépett és 358., utóbbiban 518. lett a világ intézményei között az SZTE. A kémia tudományterületi ranglistán ugyancsak az egyik legjobb helyezést érte el itthon az SZTE: hat helyet javítva a 732. helyezést tudhatja magáénak, és ezzel az idei évben is dobogós pozíciót ért el Magyarországon.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek