Bezár

Hírarchívum

Nyito_150_e_unnepseg_kezdete__CRI0007

Másfél évszázados évfordulót ünnepel kolozsvári testvéregyetemünk

Másfél évszázados évfordulót ünnepel kolozsvári testvéregyetemünk

2022. október 15.
5 perc

„A 150 éve törvényes keretek között, Kolozsvárott létrehozott magyar egyetem olyan minőséget biztosított, ami példa a jelen számára is” – hangzott el a Babeș-Bolyai Tudományegyetem 2022. október 12-14. közötti rendezvény-sorozatán. A Szamos-parti universitas történetének egyre összetettebb mozaikképéhez prezentációikkal és kiadványaikkal a Szegedi Tudományegyetem kutatói is hozzájárultak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyetemtörténeti kiállítással, könyv- és filmbemutatókkal, konferenciával teszi emlékezetessé a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), hogy150 éve négy karral megkezdte működését Kolozsváron a magyar tannyelvű egyetem.

 150_magyar_egyetem_ZP__CRI0012_j

MULTIKULTURÁLIS JELLEG

Ünnepélyes megemlékezéssel ért csúcspontjára 2022. október 12-én a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen az egész éven át tartó program-sorozat. A BBTE rektora, Prof. Dr. Daniel David és a 22 karú intézmény dékánjainak, az egyetemi polgárok és a vendégek – köztük a testvéregyetem, az SZTE delegációja – jelenlétében többféle módon is érzékelhetővé vált a 150 éves évforduló jelentősége. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Prof. Dr. Zakar Péter történészként is figyelemmel kísérte a BBTE program-sorozatát.

BBTE_rektor__CRI0013

Kolozsvárott 2021-ben megünnepelték a Báthory-féle egyetem alapításának 440. évfordulóját. Idén arra helyeződött a hangsúly, hogy 1872. október 12-én I. Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia császára és Magyarország királya szentesítette „A kolozsvári magyar királyi tudományegyetem felállításáról és ideiglenes szervezéséről szóló” törvénycikkeket.

A BBTE históriájának jeles szakasza a magyar tannyelvű egyetemi oktatás időszaka. E fordulatokban gazdag történet finom részleteinek feltárása és tanulságainak összegzése az intézmény jövőképének a fölvázolásához, stratégiai céljainak meghatározásához is fontos adalék lehet. Az intézménytörténetre mint a BBTE multikulturális jellegét megerősítő érvrendszerre tekint a kolozsvári egyetem vezetése.

 BBTE_Kiallitas_1_IMG_9429

NÉGY NYELVEN, UGYANAZ A TÖRTÉNET

Magyar, román, német és angol nyelvű leírás és magyarázat teszi univerzálissá a kolozsvári universitas egyetemtörténeti kiállítását. A BBTE főbejárata felöli csarnok kiállítási térré alakulhatott, mert a Farkas utca környékén felújítják az úttestet. A patinás épület timpanonját egykor díszítő, a tudományt jelképező szoborcsoport egyes alakjai melletti tablókról jóhírű professzorok és tanszékvezetők tekintenek a jelen szereplőire. A tárlókba az elmúlt 150 évet reprezentáló oklevelek és kiadványok kerültek.

I_Ferenc_Jozsef_mellszobor_IMG_9447

A BBTE rektori hivatal szőnyegekkel bélelt folyosóján, az egyetemet (újra)alapító uralkodó, I. Ferenc József portrészobra fogadja a látogatót.

BBTE_Egyetemtorteneti_tarlaton_Lukacs_Jozsef_Marjanucz_Laszlo_IMG_9432

– A kolozsvári egyetem rektorait ábrázoló reliefek alatt az intézmény történetét reprezentáló tárgyakat mutatunk be az esztendő végéig – magyarázta a kiállítás kurátora, Dr. Lukács József, a BBTE Egyetemtörténeti Múzeum munkatársa. – Ide kerültek a kolozsvári egyetem 150 évvel ezelőtti létrehozásakor az uralkodótól kapott pedumok.

Az egyetem méltóságjelvényeinek e jeles darabjait a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. Ugyanakkor a pedumokat az előző hónapokban a Szegedi Tudományegyetem központi épületében rendezett Szent-Györgyi Albert emlékkiállításon is megcsodálhatta a közönség. Az egyetemi jogar a testvérintézmények közös tőről eredő, időnként kettéváló, majd újra összefonódó történetének jelképe.

Pecsétnyomók, patinás oklevelek, reprint kiadványok, az egykori rektorok beszédeiből kiemelt motiváló mondatok erősítik föl az egyetemtörténeti tárlat üzeneteit.

 Eotvos_szerepe_j_IMG_9395

KIVÁLÓSÁG MA ÉS ANNO

„A 150 éve törvényes keretek között, Kolozsvárott létrehozott magyar egyetem olyan minőséget biztosított, ami példa a jelen számára is” – jelentette ki Dr. Soós Anna matematikus, a BBTE rektorhelyettese. A Hagyomány és kiválóság című programfüzet a BBTE honlapjáról elérhető.

A Kiválóság ma című, 2022. október 12-i konferencián a kolozsvári egyetem alumnái és alumnusai példákkal mutatták be, milyen út vezetett a minőséghez. A BBTE munkatársai mellett az innen indult, de külföldi felsőoktatási intézményekig jutó kutatók is megszólaltak. Például az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen művészettörténetet oktató Dr. Sarkadi Nagy Emese a középkori modernizáló ábrázolásokat bemutató prezentációja a címével is üzent: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön…” A hazai sokszínű régi zene világát fölvillantó barokk koncert zárta a rendezvény-sorozat nyitó-napját.

Soos_A_Marko_B_Zakar_P_IMG_9391

„Mi kell ahhoz, hogy egy egyetem működjön?” – tette fel a kérdést Prof. Dr. Rüsz-Fogarasi Enikő, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófiai Kar dékánhelyettese. A választ árnyaltan adta meg a BBTE Magyar Tagozata intézmény-történeti konferenciája.


A 2022. október 13-án kezdődő és 14-én záruló előadás-sorozat teljességét, a közel harminc mozaikképet a prezentációkból készítendő kötet adja majd vissza.

BBTE_Diszterem_IMG_9406_j

A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig” című – az SZTE Klebelsberg Könyvtár repozitórium rendszeréből online is elérhető – kötet foglalta keretbe a másfél napon át tartó előadás-folyamot. Ugyanis az előadásra fölkért kutatók közül többen a 2022-re elkészült kötetben is feldolgozott témájuk egy-egy részletét nagyították föl. Például a konferenciát szervező Dr. Toth Szilárd (BBTE) Az egyetem újraalapításának 1868 és 1872 közötti körülményeit ecsetelte, a korabeli sajtót is idézve.

A román nyelven elhangzó előadások közül nagy visszhangot keltett a BBTE egyetemtörténeti múzeumában dolgozó Dr. Ana-Maria Stan, aki az intézmény első román rektora, Grigore Moldovan munkásságából kiemelte az Ungaria című újság megalapításával és cikkeivel a két nép közeledése érdekében tett erőfeszítéseket.

Marjanucz_L_es_Zakar_P_IMG_9416

A Szegedi Tudományegyetem kötelékébe tartozó három kutató közül Dr. Marjanucz László (SZTE BTK) az 1897-i „kiváltságlevél” margórája jegyzett fel figyelemre méltó adatokat.

Nobik_A_IMG_9407

Dr. Nóbik Attila (SZTE JGYPK) megmutatta: a kolozsvári egyetem milyen szerepet játszott a magyar pedagógiai gondolkodás történetében. A Ferenc József Tudományegyetemen belüli tanárképzés jellemzőit Vajda Tamás vázolta fel.

Vajda_T_IMG_9410

A vendégek közül a Békés Megyei Levéltár képviseletében Dr. Erdész Ádám személyes látószögből, Márki Sándor naplójegyzeteiből szemezgetve villantotta fel az 1892 és 1919 közötti időszak jellemző sztorijait. A levéltárosok közül a rektori hivatal Mátyás Zoltán (Budapest), a diáknetwork Osváth Zsolt (SE) kedves témája.

Hallgatosag_IMG_9463

Miért nem Párizsban alapították az első nemzetközi összehasonlító irodalomtudományi lapot? Kérdésfelvetésével megragadta a figyelmet Dr. T. Szabó Levente (BBTE), aki bemutatta az Összehasonlító Irodalomelméleti Lapokat és az 1870-es évekre jellemző kolozsvári egyetemi környezetet. Az egyetemi lét szinte minden szelete terítékre került: a BBTE kutatói a matematikatörténettől kezdve a geográfusképzés indulásán át a modern egyetemi sportéletig számos érdekes adalékkal szolgáltak.

SZTE_es_elodei_II_konyvbemutato_IMG_9461

A nagyívű intézménytörténeti programot könyvbemutatók színesítették. A rendezvény záróakkordjaként Prof. Dr. Zakar Péter történész, az SZTE rektorhelyettese és Vajda Tamás szerkesztő tárta a közönség elé a Szegedi Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent, „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig” című kötet értékeit.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: BBTE, Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek