Bezár

Hírarchívum

IMG_8654

Jogom van-e az egészséges környezethez?

Jogom van-e az egészséges környezethez?

2022. október 17.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara idén is számos tudományos programot kínált a Kutatók Éjszakáján. Az előadók között gondolatébresztő, környezetvédelmi témájú programokkal is találkozhattak az érdeklődők. A Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport tagjai egy választottbírósági eljárás szimulációját mutatták be, amelyben azt járták körbe, jogunk van-e az egészséges környezethez. Bartha Karina beszámolója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A program kezdetén a Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport vezetője, Dr. Sziebig Orsolya Johanna bemutatta a Kutatócsoportot és a választottbírósági eljárás szimulációjában szereplő hallgatókat, valamint ismertette a rendezvény menetét. Ezt követően a program iránt érdeklődők egy izgalmas kvízzel tehették próbára tudásukat a környezetvédelem témakörében. A kérdéssort a Kutatócsoport két tagja, Németh Gréta és Barát Konrád állította össze. A válaszok rövid megbeszélése után megkezdődhetett a választottbírósági eljárás.


IMG_8651

 

Az eljárás egy fiktív tényálláson alapult, amely szerint egy képzeletbeli állam egyik zöldség és gyümölcstermelő településének lakossága indított pert egy a közösség határába épült gyár ellen. A per indítékaként a lakosság azt jelölte meg, hogy a gyomirtó, amit a gyárat üzemeltető társaság forgalmazott és ajánlott a település termelőinek súlyos egészségügyi problémákat okozott a lakosság körében.


IMG_8669

 

A választottbíróság elnöke kivételével, amit a Kutatócsoport vezetője vállalt el, a tárgyalás minden szereplője a Kutatócsoport hallgatói közül került ki. A programban részt vettek: Oláh Enikő és Kupó-Zajzon Réka, másodéves nemzetközi tanulmányokat folytató, mesterszakos hallgatók; Kalmár Anett és Kálmán Felícia, ötödéves jogász szakos hallgatók; Kálmán Richárd másodéves jogász szakos, és Sztrein Daniella Stella illetve Bartha Karina, harmadéves nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók; valamint Medvegy Dalma, negyedéves jogász és Szabó István, harmadéves jogász szakos hallgatók. Az informatív eljárást a két választottbíró nyitotta meg. Ezt követően a felperes és az alperes jogiképviselője is ismertette saját álláspontját az ügyről. Felszólaltak a lakóközösség tagjai és a gyár igazgatója is, akikhez a választott bírók kérdéseket intéztek. A közönség mindkét oldal környezetvédelmi szakértőinek véleményét is halhatta.


Jogom_van-e_az_egeszseges_kornyezethez
Az eseményen készült fotók a galériára kattintva tekinthetők meg.

 

A tárgyalás végén rövid tanácskozás után a választottbíróság meghozta döntését: a pert a lakóközösség nyerte, elismerték egészséges környezethez való jogukat. A közönség feltehette kérdéseit a bemutatott eljárással kapcsolatban és elmondhatta egyetértett-e a meghozott döntéssel.

 

A Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport tevékenysége különösen fontos, hiszen világunk legsürgetőbb feladatához a fenntarthatósághoz kapcsolódik. Az egyetem polgárai mellett, sok középiskolás is részt vett az előadáson.

 

SZTEinfo - Bartha Karina

Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek