Bezár

SZTEhírek

Szeret túrázni? Ezt ne hagyja otthon!

Szeret túrázni? Ezt ne hagyja otthon!

Szeret túrázni? Ezt ne hagyja otthon!

2024. július 11.
4 perc

Egyedülálló, hiánypótló, szórakoztató és ismeretterjesztő egyszerre Veres Zsolt, az SZTE alumnusának könyve, amely az Országos Kéktúra földtudományi különlegességeit mutatja be és magyarázza meg a laikusok számára is érthető módon. A kiadvány a Szegedi Tudományegyetem TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézetének kiadója, a GeoLitera gondozásában jelent meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ki ne járt volna úgy, hogy a természetben tett kirándulás során rácsodálkozott egy-egy sziklaképződményre vagy természeti formára és szeretett volna többet is megtudni a látványosságról. Például, hogy milyen kőzetből áll vagy mikor keletkezett. Jó hír a természetbarátoknak, hogy mostantól hazánk legismertebb túraútvonalán ezekre a kérdésekre megtalálja egyetlen kiadványban a választ.

geokektura_konyv

A Geokéktúra - Az Országos Kéktúra földtudományi értékei című könyv szerzője Veres Zsolt, aki 2009-ben a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán szerezte meg geográfus (geológia szakirány) és földrajz tanári diplomáit.

– Az Országos Kéktúra útvonalát először 2007 és 2009 között gyalogoltam végig. 2009-ben már az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszékén voltam PhD-hallgató, amikor is az egyik kollégámmal kitaláltam, hogy indítani kellene egy speciálkollégiumot a hallgatóink számára. A GeoKéktúra névre hallgató kurzust az teljesíthette jelesre, aki eljött velünk a Bükkbe (2010) és a Mátrába (2011), s végig gyalogolta az adott hegység kéktúra-szakaszát. Nehéz volt a maroknyi diákcsapat számára, de mindig hatalmas élményekkel és új tapasztalatokkal tértek haza. Utána ezen élmények inspirálták 2017 és 2022 között a Turista Magazin geokéktúra-sorozatát, amely a későbbi könyv szakmai alapja lett – világított rá a könyv előzményeire a szerző.

vzs

A könyv szerzője egy kőzet tanulmányozása közben, Fotó: Kovács Róbert (RKPhoto)

A mű messze túlmutat a tankönyvek oktató stílusán, amit már az alcímek is előrevetítenek. A tájegységekre lebontott tartalomban böngészve olyan fejezetekkel találkozhatunk, mint a Kővé dermedt erdők nyomában, a II. Rákóczi Ferenc és a dagadókúp esete, a Hogyan került a Szfinx Boldogkőváraljára, vagy Az Upponyi-hegység fiatalító vulkánjai. A jellegzetes stílus Veres Zsolt honlapján „A kövek mesélnek”, és a korábbi szakcikkeiben és könyvrészleteiben is megjelent. Természetesen ehhez a tanári pályafutás is jó alapokat adott, hiszen ott is próbálta úgy átadni a tudást, hogy az közérthető és színes-szagos legyen. A tartalom fontos részét képezik a színes és látványos fotók, amelyek mind a szerző felvételei, az ábrákat és térképeket Pál Márton geoinformatikus készítette. Ezek segítségével még pontosabban beazonosíthatók az egyes helyszínek, amelyek összességében Magyarország történetét mutatják be, körülbelül 400 millió éves távlatban.

3.3_abra_LR

Az Upponyi-szoros egy őszi reggelen az Eszkála-tetőről, Fotó: Veres Zsolt

– Magának a kéziratnak az elkészítését 2022 februárjában kezdtem. Ez nagyjából másfél évig tartott, majd jött az alapos szakmai és nyelvi lektoráció, a térképek elkészítése és még sorolhatnám. A terepi fotók nagy része már a korábbi években elkészült, de kellett kimenni a könyv írása alatt is képeket készíteni. Hosszú és kemény munka volt, de mondhatni, hogy egy kisebb szakmai csapat állt mögöttem, akik folyamatosan dolgoztak, akiket a köszönetnyilvánítás című fejezetben név szerint is említek – mondta el Veres Zsolt.

8.12_abra_LR

A gánti Bagoly-hegy felhagyott külfejtése, Fotó: Veres Zsolt

Az SZTE-hez kötődő kiadó, a GeoLitera állt a projekt mögé, amelynek küldetése a földtudományi ismeretek széles körű népszerűsítése és a tudományos ismeretek rendszerezett, maradandó és igényes dokumentálása. A GeoLitera (geo – Föld, litera – betű, könyv, tudomány) a hazai földtudományi szakmai könyvkiadás, minőségi és naprakész szakmai tartalomkészítés talán egyetlen – immár 15 éve folyamatosan működő – műhelye.

pme

Dr. Pál-Molnár Elemér irodájában a kövek és az intézetvezető is mesélnek, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

–„A földtudományokról kemény kötésben”– ez a GeoLitera mottója, ahol a minőségi tartalomhoz minőségi forma is kapcsolódik. A GeoLitera egy tudományos műhely. Az a célunk, hogy a legegyszerűbb gondolatoktól indulva, egy témán belül, eljussunk a legbonyolultabbakig úgy, hogy folyamatosan rávezetjük az olvasókat az adott földtudományi problémakör megértésére. Több mint ötven kiadványa van a GeoLiterának és nagyon átgondolt „szűrőn” mennek át a kéziratok. Könyveink elsősorban az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézetének gondozásában működő képzések (földtudomány, geográfia, környezetmérnök, földrajztanár) alapirodalmai, azonban ezeket a könyveket nemcsak a szűk szakmai közösségnek szánjuk, szeretnénk elérni a szélesebb olvasóközönséget is – mondta el Dr. Pál-Molnár Elemér, a GeoLitera és az SZTE Földrajz- és Földtudományi Intézet vezetője.

geokalapacskektura

A geokéktúra jelképei egy fotóba sűrítve, Fotó: Veres Zsolt

Az Országos Kéktúra földtudományi értékei című könyv az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézetének hallgatói számára is hasznos információkat tartalmaz, de minden természetjáró könyvtárában ott a helye. Sőt, nem csak a könyvtárban, hanem a túrák során a hátizsákban is.

Lévai Ferenc

Nyitókép: A "Szfinx" kovásodott riolittufája, a középkori vár maradványaival, Fotó: Veres Zsolt, Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek