Bezár

SZTEhírek

anatomage_001vszi

Virtuális boncolást végezhetnek a hallgatók az anatómiai asztalon

Virtuális boncolást végezhetnek a hallgatók az anatómiai asztalon

2024. július 10.
2 perc

Különleges eszköz érkezett 2024. július 9-én az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karra (ETSZK): egy anatómiai asztalt vásárolt a kar csaknem 40 millió forintért. A Magyarországon jelenleg csak itt megtalálható berendezést ősztől a képzés szolgálatába állítják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nagy volt a várakozás a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának Temesvári körúti épülete előtt július 9-én; minden tekintet arra a teherautóra szegeződött, amely leszállította Szegedre az Anatomage anatómiai asztalt. Egy költöztető cég embereit kellett segítségül hívni, hogy hevederekkel a vállukon, lift híján felcipeljék a nagyjából három mázsás dobozt a második emeletre. A művelet sikeres volt, az anatómiai asztalt beállították az erre a célra kiürített terembe, ahol 2024 őszétől kurzusokon használják majd.

anatomage_web004

anatomage_web0011

Az Anatomage asztal első ránézésre kórházi ágyhoz hasonlít, de a tetején „matrac helyett” egy vízszintesen és függőlegesen is állítható, forgatható, hatalmas érintőképernyő található. - Azon kívül, hogy anatómiai struktúrákat jelenít meg, konkrét folyamatok bemutatására is alkalmas, például végig lehet rajta nézni egy szülést. Bonctermi gyakorlatok bemutatására is tervezzük használni, digitális boncolást lehet benne elvégezni. A mi karunkon a hallgatók nem boncolnak, ez az ő ajánlott mintatantervükben nincs benne, hanem maketteken mutatjuk meg nekik az anatómiai képleteket. A sokszor bonyolult, több rétegben elhelyezkedő struktúrák vizualizálásában nagy hasznát fogjuk venni az asztalnak – mondta el Dr. Nagy-Grócz Gábor, az SZTE ETSZK oktatási dékánhelyettese.

anatomage_web0012

Az eszköz használható különböző anatómiai struktúrák nagyítására, távolítására, eltolására, forgatására, és virtuális szikével történő metszések ejtésére. Animált formában jeleníti meg a szívműködést, a véráramlást, különböző szimulációkat mutat be (például ultrahang vizualizációs szimuláció, kineziológiai szimuláció, katéteres szimuláció).

anatomage_web0013

Fotó: Vadászi Zoltán

- Közel 40 millió forint volt, a kar a fel nem használt bevétel keretéből finanszírozta az eszköz beszerzését, természetesen azután, hogy Prof. Dr. Tóth-Molnár Edit dékán asszony az SZTE vezetésével egyeztette a vásárlást. Az Anatomage asztal az USA-ból érkezett, a szállítás után rögtön be is üzemelik a magyar forgalmazó cég szakemberei – hallottuk Dr. Nagy-Grócz Gábortól. Az ősz elejére terveznek egy felhasználói oktatást, és egy, az egyetem számára történő bemutatót, amelyen a forgalmazó cég szakemberei ismertetik az anatómiai asztal használatát. Ezt követően pedig már be is kerül az alapszakos hallgatók, gyógytornászok, védőnők, ápolók, dentálhigiénikusok képzésébe.

Szöveg és fotók: Vida-Szűcs Imre

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek