Bezár

SZTEhírek

pexels-olly-3791949

Hatékony szóbeli felvételi vizsgarendszert épített ki az SZTE Fogorvostudományi Kar

Hatékony szóbeli felvételi vizsgarendszert épített ki az SZTE Fogorvostudományi Kar

2024. július 12.
4 perc

A 2024-től átalakult felvételi eljárásban az SZTE Fogorvostudományi Kar szóbeli felvételi vizsgarendszer kidolgozása mellett döntött. A felvételizők biológiából adtak számot a tudásukról, valamint felmérték a manuális készségeiket is. A szóbeli felvételik hét napon át zajlottak. Prof. Dr. Baráth Zoltán dékán szerint a kar sikeresen felelt meg az új felvételi rendszer kihívásainak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem rangos helyet foglal el a világ felsőoktatási intézményeinek listáján. A 2024-es összesítésben az előkelő 570. helyet szerezte meg a QS World University Rankings nemzetközi egyetemi ranglistán. Az egyetem magas színvonalú oktatást biztosít hallgatói számára széles körben, így a fogorvosi képzés terén is.

Az egyetemen 1926 óta folyik fogorvostudományi képzés, 2007. január 1-jétől megalakult a Fogorvostudományi Kar. A szegedi fogorvosképzés nappali tagozaton, osztatlan mesterképzés formájában valósul meg, melynek időtartama 10 félév. A 2013/2014-es tanévtől új, EU-konform fogorvosképzési programot vezettek be a karon. Ez az új képzési program kiemelt hangsúlyt fektet a kifejezetten fogorvosképzésre szabott tantárgyak bevezetésére, oktatására; lehetőséget nyújt a tartalmi specializációra, melynek köszönhetően a legmodernebb Európai Uniós követelményeknek is megfelelő kompetenciák megszerzésére nyílik lehetőség.

Az SZTE Fogorvostudományi Karon a 10 féléves osztatlan nappali képzésben meghirdetett fogorvos szak államilag támogatott és önköltséges formában indul, melyhez felvételi követelmény az emelt szintű biológia és fizika vagy kémia érettségi.

A felvételi pontszámítás 500 pontos rendszerben történik. A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, hozzáadva az ún. intézményi pontokat, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva az intézményi pontokat.
pontszamitas_FOK_felveteli

A 2024-től átalakult felvételi eljárás nagyobb döntési szabadságot ad a felsőoktatási intézményeknek azáltal, hogy az adható intézményi pontok (maximum 100 pont) jogcímét (pl. nyelvvizsga, versenyeredmények, sporteredmények, munkatapasztalat), mértékét és elfogadhatóságát a jogszabályban rögzített keretek között az intézmény határozhatja meg.

Az intézmények mérlegelési jogkörébe tartozik az is, hogy tartanak-e felvételi vizsgát, azt szóban vagy írásban teszik-e és az azon való részvételt milyen feltételekhez kötik.

Az SZTE Fogorvostudományi Kar – kihasználva az új szabályozás adta lehetőséget – szóbeli felvételi vizsgarendszer kidolgozása mellett döntött. A felvételi eljárásban biológia szóbeli vizsgára, valamint manuális készségfelmérésre kerül sor.

Prof. Dr. Baráth Zoltán dékán elmondta, hogy a vizsgarendszer kiépítése során a kar számos új kihívással, kérdéssel nézett szembe. Döntést kellett hozni már abban a kérdésben is, hogy általános elbeszélgetésre kerüljön csak sor, vagy tényleges elméleti és gyakorlati vizsgára. A kar ez utóbbi mellett döntött, abban a meggyőződésben, hogy ezúton lehet hatékonyan mérni a jelentkezők szakmai és manuális rátermettségét, felkészültségét és alkalmasságát.

A rendszer kidolgozása során gondoskodni kellett többek közt a megfelelő tételsor, vizsgajelentkezésre és ügyintézésre alkalmas online felület, szakmailag felkészült vizsgabizottságok, vizsgáztatásra alkalmas helyszín, az érettségi vizsgákkal összehangolt ütemezés kidolgozásáról.

A manuális készség felmérése például az úgynevezett pack board eszközön történt, amelyen kis fém rudakat kell egy táblán elhelyezni adott időegység alatt. A kapott pontszámot a sikeresen behelyezett rudak száma határozza meg.
pack_board

A szóbeli biológia felvételin maximum 30 pontot, a manuális készségfelmérőn maximum 20 pontot lehetett szerezni. További 50 pontot szerezhet a jelentkező nyelvvizsga, tanulmányi vizsgaeredmények, sporteredmények, illetve korábbi tanulmányok révén.

Az SZTE Fogorvostudományi Kar dékáni hivatalának kollégái, különösen Bokor Elisabeta körültekintő, precíz munkát végeztek a felvételi kidolgozása, előkészítése során.

A szóbeli felvételik hét napon át, naponta hat bizottság előtt, sikeresen lezajlottak. A helyszínt a Fogorvostudományi Kar szűkös kapacitására tekintettel az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola biztosította. A vizsgabizottságokat Fogorvostudományi Karon dolgozó fogorvos kollégák, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola és a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia szakos tanárai alkották.

Prof. Dr. Baráth Zoltán dékán elmondta, hogy a tapasztalatok alapján a szóbeli és manuális felvételi kifejezetten hatékony eszköznek bizonyult a jelentkezők értékelésénél, mind a tanulmányi, elméleti felkészültséget, mind az intellektuális rátermettséget, továbbá a fogorvos szakmához elengedhetetlenül szükséges általános kommunikációs készséget és az ugyancsak nélkülözhetetlen manuális adottságokat illetően. A 0-tól 30 pontos szóbeli biológia, valamint a 0-20 pontos manuális pontozási rendszer megfelelő keretet biztosított az objektív rangsorolásra.

Prof. Dr. Baráth Zoltán kifejtette, hogy a kar sikeresen felelt meg a megújult felvételi rendszer kihívásainak, kihasználta az általa nyújtott lehetőségeket és a gyűjtött tapasztalatok alapján várakozással tekint a következő oktatási időszak elé.

SZTE FOK
Boítókép: pexels.com
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek