Bezár

Hírarchívum

IMG_6011

A 100 éves egyetemi füvészkertet ünnepelték

A 100 éves egyetemi füvészkertet ünnepelték

2022. október 14.
2 perc

Családi nappal ünnepelték az SZTE Füvészkert 100. születésnapját 2022. október 8-án, szombaton. A látogatókat gyermekkoncertekkel, fotókiállítással, kirakodóvásárral és tortával várták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közös ünneplésre várták a látogatókat október 8-án délelőtt 10 órától a szegediek kedvenc botanikus kertjébe, ahol a rendezvényt pecsétgyűjtő játékkal kezdték. 11 órától kertvezetés indult, majd megkezdődött a 7mérföldes Együttes interaktív zenés gyermekműsora „Az utazás” címmel. Ezeket a programokat a 100 év – 100 fotó című természetfotó kiállítás követte, amelyet Karmán Balázs nyitott meg, aki többször is elnyerte az „Év természetfotósa” címet.

A délutáni születésnapi köszöntést Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház színművészei nyitották meg, akik az SZTE NKI Kulturális Iroda Egyetemi Verspályázatára érkezett kiemelkedő műveket olvasták fel, ezzel is tisztelegve a 100 éves Füvészkert előtt.

Fuveszkert_100
Az eseményen készült képek itt elérhetőek.

A köszöntők sorát Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese kezdte. Beszédében személyes példákkal szemléltette azt, hogy az egyetem és a szegediek életében milyen fontos szerepet játszik a Füvészkert. – Azt kívánom, hogy a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének minden egyes dolgozója egészségben, munkakedvvel, üdvvel tudja folytatni a munkáját! Szárnyaló fantáziájuk, illetve szorgos kezük továbbra is szépítse a Füvészkertet, hogy az egyetem polgárai, Szeged, illetve régiónk minden egyes lakosának testi, lelki és szellemi felüdülését tudja a jövőben is biztosítani a kert! – fejezte ki jókívánságait.

Zsigmond Vince, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének főtitkára is köszöntőt mondott, amiben többek közt kiemelte, hogy a füvészkertek milyen nagy múltra tekintenek vissza, és elismerését fejezte az SZTE Füvészkert eredményei iránt.

– Még talán egy icipicit megmosolyogtató, hogy én már erre gondolok, de azért azt kívánom, hogy utódaink hasonlóak legyenek elődeinkhez. Remélem, hogy az Isten éltetni fogja az elkövetkezendő száz évben is ezt a kertet, azért is mivel egy élő helyről van szó, egy élő gyűjteményről és élőlényekről. Itt szinte minden él a talajtól a százéves fákig – fogalmazott Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója. Háláját fejezte ki a Füvészkert támogatói, dolgozói és mindenki felé, aki hozzájárult munkájukhoz. Ezt követően állófogadásra invitálta a résztvevőket, ahol mindenki megkóstolhatta a születésnapi tortát.

A programot a Kaláka együttes koncertje zárta.


SZTEinfo-Purger Doroti

Fotó: Bogár Johanna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek