Bezár

Hírarchívum

5_20221110-18471

A kérdések nyomában

A kérdések nyomában

2022. november 18.
4 perc

Kiváló hangulatban ért véget az Őszi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett, QuizNight sorozat, amelynek idén hétről hétre a Radnóti Café adott otthont. A kvízrajongóknaknak azonban nincs okuk aggodalomra, a szervezők számos eseményt tartogatnak még az idei évre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A vetélkedőkön általában 2-8 fős csapatok indulnak, akik csapatonként egy-egy asztalnál ülve töltik ki a kvízlapon szereplő kérdéseket, majd miután végeznek, lapcsere útján átolvassák, és, ha kell, kijavítják csapattagjaik válaszait. Így a résztvevőknek nem kell egyénileg szerepelniük, sem bekiabálniuk a helyes válaszokat, hanem csapatban kell összedugniuk a fejüket és megtalálni a helyes megoldást. Sőt, lehetőségük van a játékmestertől is segítséget kérni. A legtöbb pontot elérő, győztes csapatot mindig díjazzák, a nyertesek általában italnyereményeket vihetnek haza.


5_20221110-1834

 

A rendezvény elsődleges célja azonban nem a versengés, hanem a szórakozás. A csapatok játék közben iszogatnak, beszélgetnek és viccelődnek. Az Őszi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett QuizNight sorozat záróestéjén résztvevő egy csapat tagjai, az SZTE mesterképző szakos hallgatói voltak, és már régóta ki szerették volna próbálni magukat a kvíz-esten.

 

– Már az első alkalommal megfogott minket a program. Jó a helyszín, vicces a társaság, kreatív a szervezés, és mindig többféle téma kerül elő, így szinte biztos, hogy van olyan, amihez hozzá tudunk szólni valamit. Így nem volt kérdés, hogy rendszeressé tesszük ezeknek az eseményeknek a látogatását. Nem utolsó sorában egy-egy óra után remek kikapcsolódási lehetőség is – mesélte a Ketchapat egyik tagja.

 

Mint megtudtuk: a szervezők próbálják olyan nehézségi szintre belőni a kérdéseket, hogy egy egyetemre járó, és egy több diplomával rendelkező is el tudjon indulni valamilyen szálon a megoldás felé, minek köszönhetően különböző korú, érdeklődésű és végzettségű emberek is élvezni tudják a játékot. A Radnóti Café asztalainál is sokféle korosztály képviseltette magát, változatos csapatlétszámmal. Nemcsak egyetemisták, hanem nyugdíjasok is megmérettették magukat, sőt a kvíz-est sorozat többszörös bajnok csapatának tagjai is az idősebb korosztályhoz tartoztak - a csapat igazi törzsvendége a QuizNight rendezvényeinek, 2015 óta. Minden meghirdetett alkalomra elmennek, még a koronavírus-járvány ideje alatt is becsatlakoztak az online térben megrendezett eseményekbe.


5_20221110-1832


– Nagyon sok érdekes dolgot lehet tanulni ezeken az estéken. Nem is a nyeremény a lényeg, hanem az öröm, hogy sikerült megoldani egy feladatot. Én 80 éves vagyok, ezért az aktuális témákhoz nem mindig tudok hozzászólni, viszont rengeteget tanulok belőlük – hangsúlyozta a Lazio csapat női tagja.

 

A kvíz-estek mindig két fordulóból állnak, amely során körülbelül ötven kérdést tesznek fel a kvízmesterek. A témakörök változatosak: előkerülhetnek kérdések sporttal, filmmel, történelemmel és irodalommal kapcsolatban, de akár speciális szakterülethez kapcsolódóan is, ilyen például az asztrológia vagy fizika. A kérdéseket hétről hétre igyekeznek frissíteni, aktuális történésekhez igazítani. Vagyis, ha történik valami nagy, sokakat érintő, megható vagy épp megrendítő esemény a világban, mint, amilyen Erzsébet királyné halála is volt, akkor ehhez kapcsolódóan a szervezők igyekeznek becsempészni néhány kérdést. A klasszikus kvízkérdéseken túl pedig helyet kaphatnak képek, logikai feladványok is.

 

Veres Imre, ceremóniamester és műsorvezető közel tíz éve a QuizNight egyik állandó szervezője, és kvízmestere Szegeden. Elmondása szerint az idei Őszi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett kvíz-est sorozat kiváló hangulatban zajlott.


– Azt kell, hogy mondjam, hogy a Radnóti Caféban egy olyan gárda jött össze az elmúlt hetekben, akikről elmondhatom: nagyon szórakoztatóak, jó humorúak, értik a kérdéseket és láthatóan jól érzik magukat az eseményeken. Ez rám is nagyon jó hatással volt, nagyon szívesen jártam közéjük, nem utolsó sorban pedig minden héten tanultunk is valamit egymástól – osztotta meg Veres Imre.


5_20221110-1825


Elmondta: az elmúlt időszakban egyre többen mutattak érdeklődést az esték iránt, amelyek mindig jó hangulatban teltek, a záróesemény azonban úgy érezte, kifejezetten jól sikerült.


– Azt vettem észre, hogy ahogy haladtunk előre az időben, egyre több csapat jött el ezekre a kvíz-estekre, a záróeseményen például nem volt olyan asztal, ahol ne játszott volna valaki velünk. Köztudott: minél többen vagyunk, általában annál jobb a hangulat is – tette hozzá a kvízmester.


Azoknak a kvízrajongóknak pedig, akik esetleg az Őszi Kulturális Fesztivál rendezvénysorozatról lemaradtak azt üzente: ne csüggedjenek, ugyanis számos rendvény várja még őket az idei évben.

 

– A szegedi QuizNight-nak van egy Facebook oldala, a QuizNight-Szeged, ahol mindig meg szoktuk osztani az általunk szervezett eseményeket Tóth Levente, kvízmester kollégámmal. Külön öröm, hogy a QuizNight sikere immár 10 éve Szegeden is töretlen és reméljük, hogy ez a következő évben is így marad, amire már most nagy erőkkel készülünk –osztotta meg Veres Imre, kvízmester.

SZTEinfo – Fedor Fanni

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek