Bezár

Hírarchívum

IMG_2076

A tiszteletbeli konzulokat bemutató tárlat nyílt a Klebelsberg Könyvtár aulájában

A tiszteletbeli konzulokat bemutató tárlat nyílt a Klebelsberg Könyvtár aulájában

2022. március 23.
3 perc

A civil diplomácia legnemesebb hagyományait bemutató történelmi vándorkiállítás érkezett a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak című kiállítás az évszázados hagyományokra visszavezethető konzuli intézmény történetét mutatja be. A kiállítás minden érdeklődő számára ingyenesen látogatható, nyitvatartási időben március 29-éig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium gondozásában készült vándortárlat az ország több pontján és a határon túl is megtekinthető volt. A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi eseménysorozatának állomásaként a megnyitón köszöntötte a jelenlevőket Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, Ausztria tiszteletbeli konzulja.

IMG_2023

A kiállítást megnyitotta Prof. Dr. Nagy Katalin, az SZTE FOK tanszékvezető egyetemi tanára, Kolumbia tiszteletbeli konzulja és a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány felügyelő bizottságának tagja.

- A Szegedi Tudományegyetem mindig szívesen ad otthont olyan eseményeknek, amelyek tisztelegnek valamilyen nemes célú tevékenység előtt. A nemzetközi események, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatait, a város és a régió nemzetközi fejlődését is erősítik. Azt remélem, hogy valamennyi vendégünk egyetért velem abban, hogy a József Attila Tanulmányi és Információs Központ a vándorkiállítás méltó helyszíne lesz.

IMG_2051

A Szegedre akkreditált konzuli képviselők nevében Eric Blin, Franciaország tiszteletbeli konzulja mondott beszédet, aki kiemelte, hogy a kezdetekben a tiszteletbeli konzuli rendszer volt az egyetlen, amely az országok közötti együttműködésekben hatékony szerepet játszott. Ezek a nők és férfiak mindig azon munkálkodnak, hogy azokat a honfitársaikat segítsék, akik valamilyen oknál fogva a hazájuktól távol kerültek. A küldő országok olyan embereket választanak, akik olyan lehetőségekkel bírnak, hogy támogatni tudja a küldő ország elesettjeit, fontos, hogy tisztességes, kifogástalan emberek legyenek. Feladatuk a küldő ország gazdasági, kulturális, sport-, pénzügyi és egyéb kapcsolatainak fejlesztése, ezen felül a különböző országok népeinek együttműködése.

IMG_2262

Szegeden jelenleg 10 tiszteletbeli konzul tevékenykedik, akik az általuk képviselt ország magyarországi kapcsolatait szolgálják és fenntartják. A 10 „önkéntes diplomata” közül 7 többféle szálon is kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. Kolumbiát Prof. Dr. Nagy Katalin, Ausztriát Prof. Dr. Karsai Krisztina, Finnországot Prof. Dr. Visy Csaba, Franciaországot Eric Blin, Izraelt Dr. Lednitzky András, Lengyelországot Dr. Biernacki Karol, Olaszországot Prof. Dr. Pál József, Oroszországot Schleining Andrej, Törökországot Hossó Zoltán, Ukrajnát Róth Sándor tiszteletbeli konzulként képviseli Szegeden.


galeria
Képgaléria a kiállításról

Dr. Pintér István, a magyar külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztosának tárlatvezetéssel egybekötött előadásában kiemelte, hogy nagy öröm számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemen, az alma materében bemutathat egy olyan kezdeményezést, ami elismeri a tiszteletbeli konzuli tevékenységet. Azok, akik végig járják, érezhetik az emberiség összetartó erejét, és azt, hogy a történelem nem ért véget, hiszen napjainkban, ezekben az órákban is a tiszteletbeli konzulok azon fáradoznak, hogy a nemzetközi kapcsolatok erősebbek és gyümölcsözőbbek legyenek.

A tárlatvezetést követően Dr. Pintér István személyes ajándékként felajánlotta alma materének azokat a könyveket, különböző nyelveken, amik ezt a kutatást megelőzték és alátámasztották.

IMG_2233

Dr. Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója kiemelte, hogy 2020 végén 264 tiszteletbeli magyar konzuli képviselő dolgozott a világ 110 különböző országában. Ebből ma 65 működési engedéllyel tevékenykedő „önkéntes diplomata” teljesít szolgálatot, ezért a miniszteri biztos úr ajándékát ezeknek az embereknek is köszöni és kiemelte, hogy a mostani rendezvény fényét különösen emelte, hogy az idei tanévben emlékezik meg elődünk, a kolozsvári egyetem megalapításának 440., és a szegedi felsőoktatás elindulásának századik évfordulójáról. A mostani kiállítás méltó főhajtás a tiszteletbeli konzulok eddigi működése előtt, és biztos abban, hogy a tárlat gondolatébresztő lesz a fiatalok számára, akik követendő példának tekintik majd ezt a nemes tevékenységet.

SZTEinfo – Kovács – Jerney Ádám

Fotó: Sahin – Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek