Bezár

Hírarchívum

IMG_0633

Szegedi orvostanhallgató a világűr bűvöletében

Szegedi orvostanhallgató a világűr bűvöletében

2022. március 21.
5 perc

Mars kolonizációt szimuláló kutatásban vesz részt, vadászpilótákat tesztelt, 5 nyelven beszél, az egészségtudományok mellett asztrofizikát is tanul Babócs Dóra. A Szegedi Tudományegyetem hatodéves medikusa repülő- és űrorvos szeretne lenni, a közelmúltban jelentkezett a NASA-hoz és a SpaceX-hez gyakornoknak, az elkövetkezendő egy hónapot, egy ösztöndíjnak köszönhetően, Los Angelesben tölti sebészeti gyakorlaton.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mit esznek majd a Mars missziókon részt vevő asztronauták? Babócs Dóra, a Szegedi Tudományegyetem hatodéves orvostanhallgatója tudja a választ, hiszen részt vesz - többek között - egy olyan önkéntes kutatásban, amelyben Mars missziókat szimulálnak a sivatagban. – A feladatom angol nyelvű összefoglaló készítése azokból az anyagokból, amelyeket a szakemberek írnak a kutatás tapasztaltairól – magyarázta Babócs Dóra.

IMG_0695

Gyermekkora óta vonzotta a csillagászat és az űrtudomány. A középiskolát a szegedi Eötvös József Gimnáziumban végezte, majd kémia és biológia emelt szintű érettségit tett. – Szeretnék a társadalom hasznos tagja lenni és értékeset alkotni – fogalmazta meg hitvallását Babócs Dóra, aki az első orvos lesz családjában. Szerinte a siker titka az, hogy az ember szeresse, amit csinál, hiszen ennél erősebb motivációt nem találhat a céljai eléréséhez. Az övé az, hogy repülő- és űrorvos legyen, illetve sebész.

Szakdolgozatát a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszékén írta, ahol dr. habil Grósz Andor tábornok lett a mentora és a tanszéken zajló kutatásokban is részt vehetett. Angol nyelvű háttéranyagokat gyűjt és fordít magyarra, egy a közeljövőben kiadni tervezett magyar nyelvű repülő- és űrorvostani tankönyvhöz, amelynek szerkesztése közben az ötleteit is hasznosították. Hipobárikus barokamrai méréseken vett részt, vagyis a repülő-és hajózóállomány személyzetét vizsgálta. Többek között vadászpilótákat tesztelt mentoraival.

IMG_0556

(Az SZTE Repülő- és Űrorvosi Tanszéken zajló kutatásokról és a második magyar űrhajós kiválasztásában való közreműködéséről korábban írt cikkünk ide kattintva olvasható.)

– A HUNOR, magyar űrhajós programra is jelentkeztem. Én szerettem volna lenni az első magyar női űrhajós, de sajnos a részvétel felsőfokú diplomához kötött, ami nekem nem lesz meg majd csak a nyárra – mondta az SZTE hallgatója, aki nem adja fel, később is újra próbálkozik. Más terveiről is beszámolt: a közelmúltban jelentkezett – többek között - a NASA-hoz és a SpaceX-hez gyakornoknak.

urhajos_illusztracio

Fotó: Illusztráció

– Harmadévben mindkét szemeszterben évfolyamelső voltam, a legmagasabb átlaggal. Ekkor figyelt fel rám Prof. Dr. Rovó László rektor úr, aki azóta is támogatja a tudományos előmenetelemet. Rektor úr és Grósz tábornok úr írta az ajánlóleveleimet – árulta el Babócs Dóra, aki azért a sebészetet választotta szakterületéül, mert a NASA kutatásai szerint a Földön és a világűrben is minden 100 vészhelyzetből több mint a fele igényelhet sebészi beavatkozást. – Az űrorvoslás multidiszciplináris terület. Előnyt jelent, ha több szakvizsgánk is van, ezért szeretnék a sebészetre és azon belül is a robotsebészetre specializálódni – ismertette Babócs Dóra, aki a Szegedi Tudományegyetem mellett az angliai The Open University egyetem hallgatója is, ahol asztronómia és bolygótudományok szakon asztrofizikát is tanul, hogy ne „csak” az emberi testről tudjon mindent, hanem az űrben őt körülvevő környezetről is.

1

A tapasztalatszerzést az Amerikai Egyesült Államokban folytatja a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Az elkövetkező egy hónapot Los Angelesben tölti: a USC Keck School of Medicine ösztöndíjasaként sebészeti gyakorlaton vesz részt.

*

Hobbija: a testépítés és a nyelvtanulás

Az angol középfokú nyelvvizsgát még a középiskola előtt, 14 évesen letette Babócs Dóra, a felsőfokút egyetemi évei alatt. Japánul autodidakta módon tanult, filmekből és tankönyvekből. Japán egyetemista barátaival nap mint nap gyakorolja a nyelvet – középszinten beszél. 2019 szeptemberében kezdte el a kínait az SZTE Konfuciusz Intézetben, decemberre pedig 99 százalékos alapfokú tesztet írt. Egy ösztöndíjnak köszönhetően részt vett a Shanghai Summer Schoolon, amely a Covid-19-járvány miatt online zajlott. Mandarinul középszinten beszél, a koreait a barátja miatt kezdte el. A nyelvtanulás mellett a másik hobbija a testépítés. Egyetemi évei kezdetén több testépítő versenyen is részt vett – mindegyiken sikerült a dobogóra állnia. Jelenleg nem versenyez, de hetente 4 alkalommal edz.

*

TDK-tól az SBO-ig

– A tudományos diákköri munka sok lehetőséget kínál a kutatásokba való bekapcsolódásra és olyan kiváló mentorokat találtam általa, mint Dr. Paszt Attila és Dr. Furák József, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Mellettük dolgozok már több mint 3 éve. Másod illetve első asszisztensként veszek részt a műtétekben a felügyeletük alatt. Paszt doktor úr egy japán sebészeti tanulmányutat is leszervezett nekem, amelyre eddig sajnos a Covid-19-járvány miatt nem került sor, de bízom benne, hogy nyáron már utazhatok egy hónapra robotsebészetet tanulni – mondta Babós Dóra, aki TDK-hallgatóként dolgozott az SZTE Élettani Intézetben, a II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központban és az I. számú Belgyógyászati Klinikán, ahol a betegellátásban is részt vett. Önkénteskedett az SBO-n, a Sebészeti Műtéttanon, ahol magyar és külföldi orvostanhallgatóknak tartott gyakorlati oktatást. Többek között varrni, csomózni és a műtéti eszközök használatára tanította az alsóbb éveseket.

*

Irány az Űr!

Magyarország a 2020-as évek közepén űrhajóst kíván küldeni az űrbe. Szakemberek közreműködésével kidolgozták és végrehajtják az ország űrstratégiáját, hiszen ahogyan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Űrügynökség (ESA) Space19+ miniszteri konferencián Sevillában fogalmazott: „Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarország számára ez egy újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosz együttműködésben."

SZTEinfo – Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek