Bezár

Hírarchívum

Kituntetes_atado_20220314

Március 15.: elismerték a Szegedi Tudományegyetem egykori és mai polgárait

Március 15.: elismerték a Szegedi Tudományegyetem egykori és mai polgárait

2022. március 15.
5 perc

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában rangos kitüntetést vettek át a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő személyek. Az SZTE korábbi hallgatói közül többen is művészeti díjban részesültek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott.

 Allami_kituntetesek_atadasa_20220314_MTI_foto_Koszticsak_Szilard

Széchenyi-díj az etnográfusnak

Széchenyi-díjat kapott SZENTI TIBOR író, etnográfus Magyarország számára kivételesen értékes néprajztudományi pályafutása, a tanyavilág történetét, életmódját, szerepét és hanyatlását bemutató, szépirodalmi igényességgel megírt művei, sokrétű, leletmentő kutatásai, a hagyományos paraszti társadalom XX. századi erőszakos átalakításának pótolhatatlan értékű feldolgozása elismeréseként.

Szenti_Tibor_Szechenyi-dij_20220314

A – többek között – A tanya (1979) és a Betyártörténetek (2000) című kötetek szerzője az Egészségügyi Főiskolát 1979-ben végezte el. Az SZTE Mezőgazdasági Kar jogelőd intézményének 1980-ban lett tudományos munkatársa. 1960-tól húsz évig a megelőző egészségügyben, majd 2003-ig a hódmezővásárhelyi városi kórházban egészségnevelőként dolgozott, közben kilenc éven keresztül szakmai tantárgyakat oktatott a helyi egészségügyi szakközépiskolában. 2003-tól Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatánál kulturális szaktanácsadó. Szenti Tibor tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak (TIT), a Magyar Orvostudományi Társaságnak, az „MTA Szegedi Albizottsága Néprajzi Csoportjának”. A Széchenyi-díj irodalmi, szociográfiai és szocionéprajzi munkásságát ismeri el. Számos könyve és tanulmánya jelent meg, több dokumentumfotó-kiállítása volt, forgatókönyvei alapján félszáznál több dokumentum- és riportfilm készült. Díjai között az egyik első az 1977-ben elnyert Sebestyén Gyula-emlékérem, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2007-től Hódmezővásárhely és 2012-től Székkutas község díszpolgára.

 

Kitüntetés a diplomáciai, az oktatói és a sportos érdemekért

Pal_Jozsef_Magyar_Erdemrend_kozepkereszt_20220314

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott DR. PÁL JÓZSEF, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az Olasz Köztársaság szegedi székhelyű tiszteletbeli konzulja a magyar-olasz kapcsolatokat példaadó módon építő tevékenysége elismeréseként.


A szívsebészeti aneszteziológiai és perioperatív kardiológiai ellátás terén több mint három évtizeden át elhivatottan végzett gyógyítómunkája, valamint tudományos és oktatói tevékenysége elismeréseként DR. BABIK BARNA Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének intézetvezető egyetemi tanára a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta.


Fulop_Zoltan_Magyar_erdemrend_tisztikereszt_polgari_tagozat_j

Kiemelkedő oktatói tevékenysége, az elméleti számítástudomány területén folytatott, nemzetközileg is elismert kutatói, valamint több éves kimagasló vezetői munkája elismeréseként DR. FÜLÖP ZOLTÁN programtervező matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete Számítástudomány Alapjai Tanszékének egyetemi tanára Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Zupko_kereszt_2022_j

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta DR. ZUPKÓ ISTVÁN, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, az SZTE GYTK Gyógyszerészhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője a természetes vegyületek és szintetikus analógjaik tumorellenes hatásának vizsgálatával kapcsolatos, nemzetközileg is nagyra értékelt tudományos munkája, valamint kivételes oktatói és eredményes dékáni tevékenysége elismeréseként.


Csendes_Tibor_Magyar_Erdemrend_lovagkeresztje_polgari_tagozat_j

Az optimalizálás elméleti kutatása és alkalmazásai területén elért, nemzetközileg is elismert eredményei, valamint közéleti tevékenysége elismeréseként DR. CSENDES TIBOR matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi tanára a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Több évtizedes kiemelkedő kutató, oktató és tudományszervező tevékenysége, valamint a hallgatók tudományos diákköri tevékenységének szervezése területén folytatott munkája elismeréseként DR. HAMARI ZSUZSANNA biológus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Biológiai Intézete Mikrobiológiai Tanszékének egyetemi docense tevékenységét a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el.


Sokrétű kutatói-oktatói tevékenysége, különösen az optikai elemek diszperziós jellemzőinek minél pontosabb mérésére alkalmas módszerek kifejlesztése terén elért kiemelkedő, nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményei elismeréseként DR. KOVÁCS ATTILA PÁL fizikus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Fizikai Intézetének vezetőhelyettese és a Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének adjunktusa a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a sport területén nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést nyújtotta át KÓNYA ZSÓFIA LILLA rövidpályás gyorskorcsolyázónak, a Pekingben megrendezett XXIV. Téli Olimpiai Játékokon elért kiemelkedő eredménye, harmadik helyezése elismeréseként. A sikeres, olimpiai érmes sportoló a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakos hallgatója.

Konya_Zsofia_Lilla_Magyar_Arany_Erdemkereszt_polgari_tagozat_20220314

 

Művészeti díjazottak

Március 15-e alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Pesti Vigadóban nyújtotta át az elismeréseket.

Pitti_Katalin_Magyarorszag_Kivalo_Muvesze_20220314

A magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett, magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült – többek között – PITTI KATALIN Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója.

Kontra_Ferenc_Magyarorszag_Baberkoszoruja_dijjal_20220314

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült az SZTE – akkor József Attila Tudományegyetem – BTK magyar szakos hallgatójaként 1982-ben diplomázott, vajdasági KONTRA FERENC József Attila- és Márai Sándor-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Az idei ünnepségen vette át a 2021.évi Erkel Ferenc-díjat SZIRTES EDINA „Mókus” hegedűművész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar korábbi hallgatója a kiemelkedő zeneszerzői tevékenysége elismeréseként.

 

A régiós elismerések

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át BORDA FERENC, a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Oktató Kórház Diabetes Szakrendelésének főorvosa, a Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének volt elnöke.

Csongrád-Csanád megye kitüntető címeit Polner Eörs, a megyei közgyűlés elnöke adta át 2022. március 11-én Maroslelén, a Faluházban tartott Nemzeti Esten. Ott az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar alumnusa, KELEMEN ZOLTÁN GERGELY, a Magyar Távirati Iroda megyei tudósítója vette át Csongrád-Csanád Megye Sajtódíját.

SZTEinfo

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek