Bezár

Hírarchívum

Kariko_Katalin_az_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_Rajztabla_1

Karikó Katalin elnyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címét is

Karikó Katalin elnyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címét is

2022. március 25.
4 perc

Innovatív kutatóként, az mRNS-alapú vakcinák kulcsfigurájaként kapta meg Karikó Katalin biokémikus, az SZTE alumnája az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényét. Az mRNS molekulával foglalkozó tudósnak ez a negyedik díszdoktori címe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A fehérjeterápiákhoz in vitro átírt hírvivő RNS fejlesztését” célzó kutatásai és felfedezései „jelentős fejleményekhez vezettek az új típusú vakcinák létrehozásakor” – indokolta az Université Libre Bruxelles (ULB), hogy miért méltó Karikó Katalin, a magyar biokémikus az intézmény díszdoktori címére. Az ULB Doctor Honoris Causa-jelvényét átadó ceremóniát 2022. március 24-én késő délután tartották.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_1j

Példaértékű pálya

„Az elmúlt két év rávilágított a tudomány alapvető szerepére”. A SARS-CoV-2 okozta világjárvány leküzdéséhez, a társadalom előtt álló kihívások megoldásához szükséges a merész és kreatív alapkutatás, az eredmények innovatív alkalmazása is. Ezeket az ULB számára is fontos értékeket jeleníti meg Karikó Katalin munkássága – olvasható a ceremóniát beharangozó hír a brüsszeli egyetem honlapján. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem „adjunct professora”, a BioNTech cég „senior alelnöke” tudományos eredményei értékét és hatását bizonyítják a Covid-19-betegség legyőzésére kifejlesztett oltóanyagok.

Kariko_Katalin_Universite_Libre_Bruxelles_rektora_j

Karikó Katalin pályája azt is szemlélteti, hogy a jövőkép, az eredeti kutatói utak feltárása, a kitartás fontos kellékei a kutatói sikernek.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_3j

A hírvivő RNS-en alapuló innovatív kutatási eredményt és Karikó Katalinnak a Covid-19-járvány megfékezésére alkalmazott védőoltások kifejlesztésében játszott kulcsszerepét ismeri el az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvény. A kitüntetést az intézmény két vezetője – Annemie Schaus és Pierre Gurdjian – adta át a magyar biokémikusnak.



A kutató bátorsága

„A válság, amelyet átélünk, sokrétű és olyan választ igényel, amely szintén sokétű.és amelyben a tudománynak is szerepe van” – fogalmazott köszöntőjében Marius Gilbert. Az ULB kutatásért és fejlesztésért felelős rektorhelyettese szerint helyre kell állítani a tudomány iránti bizalmat. „Ám ez a bizalom nem vak hit, hanem kritikus és éber, ugyanakkor feltétlen bizalom. Bizalom és konszenzus nélkül ugyanis nem lehetséges demokráciát építeni és tudományt művelni.”

Kariko_Katalin_es_Universite_Libre_Bruxelles_vezetoi_j

Karikó Katalin életútja „egy olyan kutató bátorsága, aki a demokrácia felé törekedett azzal, hogy mert száműzetésbe vonulni, és kockázatot vállalni, bár az sokszor fájdalommal és az elhagyatottság érzésével járt együtt” – idézte az ULB honlaphíre a brüsszeli egyetem rektorhelyettesének szavait.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_4j

A nők számára a tudományos pálya nehézségekkel jár, még az olvasztótégelynek számító Amerikai Egyesült Államokban is – emlékeztetett Marius Gilbert, utalva Karikó Katalin, a hazájától és kultúrájától távolra szakadt tudós életútjára.

Kariko_Katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_bj

Karikó Katalin nagyban hozzájárult az elmúlt két évben elszenvedett járvány egészségügyi, társadalmi és gazdasági következményei csökkentéséhez. Mindezek miatt nagyon büszkék vagyunk arra, hogy díszdoktori címet adományozhatunk” a magyar biokémikusnak – zárta köszöntőjét az ULB rektorhelyettese.

 

Erasmus nyomában

Az ULB ceremónia egyetemi résztvevőinek talárját és süvegét Hans Holbein festőművésznek Rotterdami Erasmus-portréja ihlette. A rektor és a díszdoktor viseletét díszíti az a szőrmés vállpánt, amelynek a pecsétjéhez tartozó zöld és piros zsinór is jelkép: az ULB és Brüsszel közötti szoros és bizalmi kapcsolat szimbóluma.

Kariko_Katalin_es_Universite_Libre_Bruxelles_vezetoi_2_j

Az Université Libre Bruxelles és a Szegedi Tudományegyetem kooperációját folyamatosan erősítik az Erasmus-ösztöndíjat elnyert hallgatók és oktatók. A kutatói együttműködés eredményességének egyik kifejeződése, hogy az antropológia területéről Charles Susenne egyetemi tanárt (ULB Laboratory of Human Genetics) 1994-ben az SZTE díszdoktorává választották.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_2j

A brüsszeli egyetem díszdoktori címét korábban elnyerte – többek között – (1991-ben) magyar köztársasági elnökként Göncz Árpád, az SZTE angol fordító-tolmács szak alapításában is közreműködő egykori oktató, továbbá a 2012-ben fiziológiai és orvosi Nobel-díjjal jutalmazott Sir John B. Gurdon brit molekuláris biológus (2009-ben), valamint (2020-ban) Szvetlana Alekszijevics, fehérorosz oknyomozó újságíró, történész és Nobel-díjas író is.

Kariko_Katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_5j

Az ULB hagyománya, hogy a DHC odaítélésével elismeri azon személyiségeket, akiknek a gondolatai, eredményei vagy tettei a tudomány, a művészet vagy a politikai területén nyomot hagytak.

Kariko_Katalin_Brusszelben_20220324_j

Karikó Katalin díszdoktorként immár a negyedik egyetemi közösség tagja. Emlékezetes, hogy a világhírű tudóst elsőként alma matere, a Szegedi Tudományegyetem avatta díszdoktorrá, majd az amerikai Duke Egyetem, az olaszországi Humanitas Egyetem, legutóbb az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényt nyerte el.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek