Bezár

Hírarchívum

Dr._Tore_Godal_Profs._Drew_Weissman__Prof_Katalin_Kariko_honored_with_first_IVI__SK_bioscience_Park_MahnHoon_Award

Karikó Katalin az egyik első kitüntetettje a dél-koreai „Park MahnHoon Díjnak”

Karikó Katalin az egyik első kitüntetettje a dél-koreai „Park MahnHoon Díjnak”

2022. március 26.
3 perc

Az első „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Díjat” Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, Dr. Drew Weissman, az UPenn professzora, továbbá Dr. Tore Godal, a CEPI tanácsadója kapja – jelentették be Szöulban. A tavaly a Koreai Köztársaságban alapított, 85.000 amerikai dollárral járó kitüntetéssel az oltóanyagok fejlesztésében és az alacsony jövedelmű országokban élő gyermekekhez való eljuttatásában szerepet vállaló személyiségeket ismerik el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Három oltóanyag úttörőt” ismer el az elsőként odaítélt „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Award”. A díjátadó ünnepséget 2022. április 25-én tartják.

A vakcinafejlesztők közül a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, Dr. Karikó Katalin és a Pennsylvaniai Egyetem (UPenn) professzora, Dr. Drew Weissman olyan kulcsfontosságú technológia kifejlesztéséhez járult hozzá felfedezéseivel, amely a világ első Covid-19 elleni mRNS-oltóanyaga előállításához vezetett – indokolta a díjkiosztó bizottság döntését az International Vaccine Institute (IVI) főigazgatója. Dr. Jerome Kim hozzátette: az újgenerációs vakcina világszerte milliók életét mentette meg.

kariko_katalin_and_drew_weissman

Dr. Karikó Katalin és Dr. Drew Weissman tudományos érdemei közül kiemeli a laudáció, hogy felfedeztek egy új utat az mRNS módosítására, majd kidolgoztak egy szállítási technikát az mRNS zsírcseppekbe, pontosabban úgynevezett lipid nanorészecskékbe történő csomagolására. Ezek a laboratóriumi áttörések teszik lehetővé, hogy az mRNS elérje a test megfelelő részét és beindítsa a szervezet immunrendszerét a betegség elleni küzdelemre. Ez az innováció biztonságossá, hatékonnyá tette az mRNS-t, a használata praktikus, és megalapozott két SARS-CoV-2 vírus elleni vakcinát. Mindez hozzájárult a vírus elleni küzdelemhez, a Covid-19-világjárvány megfékezéséhez. A két kutató közösen elnyert kitüntetései közül a 2022-es élettudományi Benjamin Breakthrough Prize és a 2022-es Japán-díj is szerepel a „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Award” 2022. március 24-én közzétett indoklásában.

Kariko_Weissman_BrandeisNOW

A globális egészségügy előmozdításához, az oltóanyagok felfedezéshez, fejlesztéséhez és szállításához hozzájáruló személyiségeket ismer el a tavaly alapított „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Award”. A kitüntetést a Koreai Köztársaságban működő International Vaccine Institute (IVI) nonprofit kormányközi szervezet és az önmagát „az oltóanyag és a biotechnológia globális innovatív partnereként” meghatározó SK Bioscience alapította. A Nemzetközi Oltóintézet (IVI) létrehozását az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) javasolta. Az SK Biosience a néhai alelnökéről elnevezett „Park MahnHoon Díjjal” járó jutalomhoz 85.000 amerikai dollárral – közel 29 millió forinttal – járul hozzá.

Jj_Dr._Tore_Godal_Profs._Drew_Weissman__Prof_Katalin_Kariko_honored_with_first_IVI__SK_bioscience_Park_MahnHoon_Award

Felgyorsította az alacsony jövedelmű országokba a Covid-19 elleni vakcinák szállítását, ezáltal fontos szerepet játszott a globális egészségügyben a megosztott díjban részesülő Dr. Tore Godal, a Koalíció a Járványkészültségi Innovációért (CEPI) egyik létrehozója, jelenlegi tanácsadója.

A világhíressé lett magyar biokémikust és amerikai kutatótársát, valamint a norvég közegészségügyi tanácsadót összeköti a Covid-19 elleni vakcinák gyors fejlesztése, valamint a – más-más időben elnyert – Prince Mahidol-díj is.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Forrás: ivi.int

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek