Bezár

Hírarchívum

RKny

Exkluzív interjút adott az SZTE-nek az Európai Unió egyik legfontosabb kommunikációs szakértője

Exkluzív interjút adott az SZTE-nek az Európai Unió egyik legfontosabb kommunikációs szakértője

2022. március 10.
4 perc

Az egyetemistákat kulcsfontosságúnak tartja Európa jövőjét illetően Richard Kuehnel, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója. A szakember a magyarországi Europe Direct európai uniós információs irodák és az Európai Dokumentációs Központok nemzeti találkozója alkalmából látogatott Szegedre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022. március 9-én és 10-én Szeged ad otthont a magyarországi Europe Direct európai uniós információs irodák és az Európai Dokumentáció Központok nemzeti találkozójának, az Európai Bizottság szervezésében. Ebből az alkalomból Szegedre érkezett Richard Kuehnel, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója is, aki a korábban említett két információs hálózat irányításáért is felel. A szegedi Europe Direct információs iroda munkatársainak köszönhetően a nemzetközi szaktekintély exkluzív interjút adott az SZTE Nemzetközi- és Közkapcsolati Igazgatóság sajtóosztályának.

- Mi a célja, szerepe a Europe Direct információs hálózatnak és egyéb, az Európai Bizottság által működtetett információs hálózatoknak?


- Nagyon fontos, hogy minél szélesebb körű kommunikációt tudjunk folytatni az Európai Unió polgáraival, lakjanak akár nagyvárosban vagy kis faluban. Ez a kommunikáció azonban nem tudna pusztán Brüsszelből kiindulva megvalósulni, nagyon fontos szerepe van ebben a nemzeti irodáknak is, vagyis a hálózatainknak. Szeretnénk ugyanis megtudni, hogy hogyan érzik magukat az emberek, melyek a valós, mindennapi problémáik, céljaik, reményeik. Csak abban az esetben tudunk megfelelő irányokat szabni az Európai Unió törekvéseinek, ha ezekkel tisztában vagyunk.


rkkonf


- Mennyire fontos az Európai Bizottságnak az egyetemisták megismerése, tájékoztatása?

- Az egyetemisták mindig is nagyon fontosak voltak az Unióban. Az egyik legsikeresebb európai integrációs programunk az Erasmus. Én az elsők között vehettem részt ebben a programban és személyes tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy képes megváltoztatni egy ember életét. Kiemelhető az is, hogy több mint egymillió már az Erasmus-bébik száma, hiszen a szakmai kapcsolatokon túl, gyakran személyes kapcsolatok, szerelmek is kialakulnak. Ez egy olyan program, amely valóban összekapcsolja az embereket és már nemcsak az egyes hallgatókat, hanem iskolákat is, tehát szélesebb körben nyújt lehetőségeket. Ez a legfontosabb célkitűzése is egyben. A 2022-es év Európában az Ifjúság Éve, ezért idén különösen fókuszálunk a fiatalokra, akik a pandémia alatt nagyon sokat veszítettek, hiszen nem volt lehetőségük a személyes találkozásokra. Arra törekszünk, hogy visszaadjunk nekik valamit az elmúlt két évből, például az Erasmus program segítségével, ezen kívül a fiatalok foglalkoztatását is szeretnénk támogatni, segíteni a munka világába történő belépésüket.

- Milyen csatornákon lehet elérni a hallgatókat, fiatalokat?

- Több csatornán is próbálkozunk. Ezek egyike a Europe Direct európai uniós információs iroda, amelyen keresztül személyesen is próbáljuk elérni a fiatalokat. Éppen ezért fontos, hogy eljussunk az egyetemekre is.  Az egyik programunk a „Vissza az iskolába, vissza az egyetemre!”. Ennek lényege, hogy az Európai Unióban dolgozó hivatali tisztségviselők tartanak előadásokat egykori iskoláikban, egyetemeiken, megosztják saját, személyes tapasztalataikat a hallgatókkal, iskolásokkal. Természetesen tudjuk, hogy a legfiatalabbak esetében a közösségi médiában is komoly információáramlás történik. Ezekhez is próbálunk igazodni és jelen lenni, a Twitteren, a Facebookon, az Instagramon és egyre inkább orientálódunk a TikTok felé is.


- Hogyan látják az Európa jövőjéről szóló konferenciát: mennyire lesz sikeres, melyek lehetnek azok a főbb pontok, amelyeket a polgárok javasolnak, mikorra várhatjuk az eredményeket?

- Számomra ez komoly siker, hiszen egy egyedülálló folyamatot indítottunk el, olyat, amelyre korábban még nem volt példa. Az EU huszonnégy hivatalos nyelvén próbáljuk az embereket bevonni egy közös beszélgetésbe, vitába, és ami a legfontosabb: a közös döntéshozatalra is lehetőségük nyílik. Örömmel mondhatom, hogy a koronavírus-járvány ellenére az Európai Uniónak már több területen vannak sikerei és arra törekszünk, hogy mindenki részese lehessen a másokkal való információ-cserének, beszélgetésnek, továbbá, hogy közös következtetésekre tudjunk jutni. Jelenleg százhetvennyolc közös javaslatot tudtunk benyújtani és ezek közül jónéhány már a politikai döntéshozók előtt van. Úgy gondolom, hogy egyedülállóan sikeres programot bonyolítunk le és büszke vagyok rá, hogy a részese lehetek.

- Az SZTE is képez kommunikációs szakértőket. Számukra tud-e az Európai Unió lehetőségeket kínálni szakmai tapasztalatszerzésre?


- Szakmai gyakorlatokra a hallgatók is jelentkezhetnek az Európai Unió különböző intézményeibe, ilyen például az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság. Mindig van lehetőség arra, hogy az érdeklődő hallgatók személyesen szerezzenek tapasztalatokat az EU működéséről. Biztos vagyok benne, hogy azok, akik komolyan érdeklődnek, megtalálják a lehetőséget arra, hogy az egyetemi éveik alatt szerezzenek ismereteket az európai közösség kommunikációs folyamatairól.


rknyint

 -Mennyire tudott körülnézni Szegeden?

-Egyelőre még nem volt sok lehetőségem szétnézni a városban, de amit eddig láttam, az nagyon tetszik. Tudom például, hogy „Szeged a napfény városa”, ami nagyon jól hangzik és meg fogom kóstolni a híres szegedi halászlét is.

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Samu Angelika

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek