Bezár

Hírarchívum

kiallnyito

Budapesten láthatóak az SZTE különleges dokumentumai, fotói

Budapesten láthatóak az SZTE különleges dokumentumai, fotói

2022. március 25.
3 perc

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár egy budapesti múzeumnak adta kölcsön Bálint Gábor és Ligeti Lajos hagyatékának néhány egyedülálló dokumentumát. Több keleti – köztük mongol – nyelven írt különlegességekkel és fotókkal is találkozhatnak a fővárosban a „Jurták és kolostorok Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban” című kiállításra látogatók 2023. január 15-ig.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Régi Könyvek Tára és Kézirattár különgyűjteménye őrzi az egyetemen tanító professzorok – például Márki Sándor történész, Dézsi Lajos irodalomtörténész, Herrmann Antal etnográfus, Kalmár László matematikus – kézirattári hagyatékát. A dokumentumok keletkezési ideje a 19. század második felétől napjainkig terjed. Az iratok vásárlás, ajándékozás útján kerülnek az SZTE könyvtárának gyűjteményébe, ezáltal gazdagítják állományát. A Kézirattár iratanyaga napjainkban is bővül.

Ebbe a gyűjteménybe tartozik Bálint Gábor hagyatéka, amely több szempontból is különleges. Szentkatolnai Bálint Gábor a múlt század fordulóján a kolozsvári egyetem ural-altaji tanszékén keleti nyelveket (török, tatár, mongol, kalmük, mandzsu, kabard, japán) tanított.

dokumentumok

Kézirattári hagyatékának különlegessége nyelvi összetételében is rejlik. Keleti – például  mongol, perzsa – nyelveken írt dokumentumok alkotják a kollekciót. A gyűjtemény egy részét képezik azok a magyar, orosz, kínai, mongol nyelvű iratok, melyek Bálint Gábor a Magyar Tudományos Akadémia kiküldetésében 1871-től 1874-ig Ázsiában tett útjaival kapcsolatosak. A fiatal kutató 1873-ban eljutott Mongóliába is, kiküldetésének célja többek között a keleti nyelvek tanulmányozása volt. Kortársai és a szakirodalom nyelvzseniként tartja számon, körülbelül 30 nyelvet beszélt.

kiallw

A többi tudóshagyaték és muzeális dokumentum, valamint a szegedi vonatkozású nyomtatványok az SZTE Klebelsberg Könyvtár repozitóriumai egyikében, a Miscellanea-ban érhetők el, köztük a Bálint-hagyaték eddig digitalizált része.

A repozitóriumban úti iratokon kívül a tudós iskolai bizonyítványai is szabadon megtekinthetők. A mongol úthoz köthető dokumentumokat a hagyatékból Birtalan Ágnes orientalista és mongolista és Rákos Attila mongolista, nyelvész, az ELTE tudósai válogatták ki, az ő munkájukat dicséri a dokumentumok meghatározása és azonosítása is.

A Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum 6 darab, egyedi dokumentumot kért kölcsön a Bálint-hagyatékból a 2022. március 24-én nyílt kiállításhoz.

hopp

A kiállítás alkalmával megjelent tanulmánykötetbe Ligeti Lajos orientalista több száz fényképe közül került egyedülálló válogatás, a fényképek eredetijét a szegedi egyetemi könyvtár Keleti Gyűjteménye őrzi.

ligetiw

- Számunkra azért is nagy öröm a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum munkatársaival az együttműködés, mert így különleges gyűjteményeink nagyobb nyilvánosságot kapnak, egyedi dokumentumainkat több érdeklődő is megtekintheti. A Hopp Ferenc múzeum munkatársai Windhoffer Tímea vezetésével a szó szoros értelmében rendkívül színes és tárgyakban, hiteles dokumentumokban gazdag kiállítást állítottak össze. Ebben a kollekcióban több magyarországi közgyűjtemény tárgyai és dokumentumai mellett méltó helyet kaptak a könyvtárunk által őrzött iratok, melyek jól kiegészítik a kiállítás egészét – mondta el Farkas Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Régi Könyvek Tára könyvtárosa.

ir

Ligeti Lajos idén lenne 120 éves. Róla és az SZTE Keleti Gyűjteményéről bővebb információ olvasható itt.

SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: SZTE Klebelsberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek