Bezár

Hírarchívum

IMG_2952

90. születésnapja alkalmából köszöntötték Dr. Regdon Gézát

90. születésnapja alkalmából köszöntötték Dr. Regdon Gézát

2022. március 28.
3 perc

Legidősebb oktatója 90. születésnapja alkalmából állófogadást szervezett március 24-én az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar. A méltatásokat és az emlékeket felidéző előadásokat követően az ünnepelt is megosztotta gondolatait az elmúlt 90 évről és meghatottan mesélt az egyetemi évekről is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet és a Szegedi Akadémiai Bizottság Gyógyszerésztudományi Szakbizottsága, Dr. Regdon Géza nyugalmazott egyetemi docens születésnapjának tiszteletére köszöntést szervezett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi bizottságának székházában.

Regdon_galeria
Képgaléria a születésnapi köszöntésről

Elismerések, kitüntetések

 

1976 – Az Oktatásügy Kiváló Dolgozója

1977, 1978 – TIT Országos Elnökség díszoklevele

1981 – „SZOTE kiváló nevelője”

1984 – „Kiváló Gyógyszerész”

1986 – „Societas Pharmaceutica Hungarica” emlékérem

1994 – a „SZOTE Kiváló Oktatója”

1994 – „Rozsnyay Mátyás Emlékérem”

1996 – „Apáczai Csere János Díj”

1999 – „Kazay Endre Emlékérem”

2006 – „Arany diplomás” Gyógyszerész

2007 – A Gyógyszerésztudományi Kar 50 éves fennállása alkalmából „Jubileumi Aranyérem”

2012 – „Hintz György Emlékérem” a 80. születésnapra

Dr. Regdon Géza 1932-ben született, tanulmányait Szegeden végezte, állatorvosi pályára vágyott, de helyhiány miatt elutasították. Ezért a Gyógyszerészeti Iskola első évfolyamán kezdte meg tanulmányait, ahogy ő fogalmazott „odaküldték”, mert akkoriban ez így ment. Az egyetemen summa cum laude doktorált és megkezdte a gyógyszerészek képzését, amire a mai napig is emlékeznek a volt diákok.

Az eseményt az online térben is követhették az érdeklődők és a köszönteni vágyók. Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Prof. Dr. Csóka Ildikó a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet vezetője és Prof. Dr. Szökő Éva a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

Dr. Regdon Géza 40 évig dolgozott a Gyógyszerésztudományi Karon, 66 évet töltött a diákok szeretetében. Prof. Dr. Csóka Ildikó ezekre az időkre emlékezett előadásában.

IMG_3054

-Úgy gondolom, ha valaki karakter akkor az oktatóként és családapaként is az. Saját sikereket elérni biztosan elismerésre méltó, de másokat sikerre vinni igazán önzetlen jellemre vall. Volt hallgatójaként az optimizmust a humort a szakmához a családhoz való hűséget tisztelem a mai napig is. Minden nap eszembe jut az emblematikus mondata: „Mindig a jót, a napsütést kell keresni” – mondta Prof. Dr. Csóka Ildikó, az esemény szervezője.

IMG_2980

Az előadások is megerősítették a tényt, hogy a Tanár úr milyen nyomot hagyott a gyógyszerészképzésben. Mester és példakép volt a gyógyszerészek számára - hangsúlyozták a rendezvényen tanítványai. Konzervatív emberi értékek mellett szakmai tudást, igényességet, szakmai kíváncsiságot és műveltséget kaptak tőle a hallgatók. A diákokkal és a munkatársakkal partnerként bánt, a mai napig is sokak fülében csenghetnek szavai: „Jó ez a munka, de a jót is lehet mégjobbá tenni”.

IMG_2928

- Nagy öröm volt hallani, hogy az emberi dologok, amik belülről jönnek példával szolgáltak generációk számára. 90 évesen időarányosan nagyon jól érzem magamat. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ami nincs, azt ne keressék, ami pedig van, annak örüljenek - fogalmazott Dr. Regdon Géza.

Az eseményen a kötetlen beszélgetésre és a nosztalgiázásra is volt lehetőség. Az állófogadáson az elmúlt 90 évből készült képgalériát tekinthették meg az érdeklődők. Prof. Dr. Zupkó István az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, pohárköszöntőt mondott az ünnepelt tiszteletére. Beszédében kiemelet, hogy a centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, azért működhet így a mai napon is, mert akik részt vettek Regdon tanár úr előadásain, a szakmai tudáson kívül értékrendet is kaptak. Ő értette meg a hallgatókkal mit jelent a szakmaiság, a szakma iránti elkötelezettség, és az alázatos szolgálat. Az egyetem ezzel az alázatos szolgálattal áll az oktatás és a tudomány szolgálatában és a Regdon tanár úrhoz hasonló, példamutató oktatók áldásos munkája miatt tehetnek a város és a régió fejlődésért.

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek