Bezár

Hírarchívum

Zeneszes_kezdo-2

Világhírű művészek adták át a tudást az SZTE BBMK fuvola szakos hallgatóinak

Világhírű művészek adták át a tudást az SZTE BBMK fuvola szakos hallgatóinak

2022. május 25.
2 perc

2022. május 17-e és 19-e között világhírű művészek adták át a tudást az SZTE BBMK Fafúvós Tanszék fuvola szakos hallgatóinak. A Kar Franz Albanese és Deborah Kruzansky fuvolaművészeket látta vendégül. A három napos mesterkurzusról Prof. Dr. Varga Laura, az SZTE BBMK Fafúvós Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára mesélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A koronavírus-járvány megjelenése miatt az eredeti időpont helyett, csak tavaly tudtam Rómába utazni és eleget tenni a Conservatorio Santa Cecilia meghívásának, ahol a kortárs magyar fuvolairodalomról adtam elő, illetve tartottam egy mesterkurzust is. Ezt a látogatást viszonozták néhány napja a római Zeneakadémia professzorai, akik ugyancsak egy mesterkurzus keretében osztották meg hallgatóinkkal meglévő gyakorlati tudásukat, tapasztalataikat, élményeiket – kezdte gondolatait Prof. Dr. Varga Laura, az SZTE BBMK Fafúvós Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A tanszékvezető kiemelte: az SZTE BBMK 22 fuvolista hallgatója vett részt a három napos, két világhírű zenész Franz Albanese, fuvolaművész, karmester, zenetudós és Deborah Kruzansky, fuvolaművész mesterkurzusán.


IMG-20220517-WA0007

 

- Mind a 22 fuvolista hallgatónak lehetősége nyílt egy-egy darab előadására társaik és a professzorok előtt, ezt követően pedig a művészek egyenként foglalkoztak velük és instruálták őket. Azt gondolom, hogy a vizsgaidőszakot megelőzően ez a fajta „tanácsadás” különösen jól jött minden tanulónak. Ezen felül Franz Albanese megtisztelt bennünket egy fuvolaegyüttesre írt darabbal is, amit a fuvolistáink együttesen tanultak meg és adtak elő az utolsó napon. De nekünk, oktatóknak is szuper lehetőség volt mindez, hiszen mi is sokat tanulhattunk. Nemcsak kottákat, hanem tapasztalatokat és véleményt is cseréltünk – mesélte az SZTE BBMK oktatója.


20220517_160546

 

Prof. Dr. Varga Laura zárásként elmondta: a hallgatóknak óriási élmény minden egyes ilyen és ehhez hasonló megmozdulás, amelyből - mint azt ismertette – szerencsére egyre több és több akad. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a hallgatók nemcsak a Kar falai mögött, hanem a legkülönbözőbb versenyeken és fellépéseken is megállják a helyüket.

 

A tanszékvezető reményét fejezte ki abban, hogy a közeljövőben a hallgatóknak egyre több lehetőségük nyílik majd a mesterkurzusokon való részvételekre.


SZTEinfo - Kovács-Jerney Ádám/Pósa Tamara


Fotó: SZTE BBMK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek