Bezár

Hírarchívum

20220519_NORI-SZTE1956

Az SZTE-n folytatott megbeszélést a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója

Az SZTE-n folytatott megbeszélést a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója

2022. május 26.
4 perc

2022. május 19-én az SZTE vendége volt Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Prof Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes vezetésével zajlott megbeszélésen a NÖRI képviseletében a főigazgató mellett Takács Róbert emlékhelyekért felelős referens, az SZTE 1956 Emlékbizottság részéről dr. Kiss Tamás elnök és dr. habil. Jancsák Csaba titkár és Ábrahám Tamás EHÖK-elnök vett részt. A megbeszélés témái az SZTE Nemzeti Történeti Emlékhely idei eseményei, a SZTE nemzeti emlékezet megőrzéséhez való oktatási és kutatási hozzájárulása, és az SZTE 1956 Emlékbizottsága által kezdeményezett sztélé állításának terve voltak.

- Az SZTE komoly figyelmet szentel az intézmény történelmének feltárására és az abban lelhető, akár nemzetközi léptékben is jelentős, szimbolikus események értékeinek megőrzésére, képviseletére - mondta el Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes. - E körbe tartozik a MEFESZ megszületése emlékének ápolása is, mely vonatkozásában az Ady téri szoborparkban emlékművet állított az intézmény, amelyet - a hallgatói önkormányzat szervezésében - minden év október 16-án ünnepélyesen megkoszorúzunk a diákokkal. A legutóbbi két évtizedben az SZTE 1956 Emlékbizottság, az SZTE vezetésének támogatásával az évfordulón tudományos konferenciát rendez, melyek vendégelőadói voltak Sólyom László, illetve Áder János köztársasági elnök urak, az 50. és a 60. évfordulón. De ide tartozik az elmúlt tanévben a TTIK Aradi téri épületének homlokzatára kihelyezett Kováts József emléktábla is, mely az egyetem egykori hallgatója, a forradalmat követő megtorlás mártírja esetében hívja fel a figyelmet a múltra - hallottuk Prof. Dr. Zakar Pétertől.

- A Nemzeti Történelmi Emlékhely elismeréssel az 1956-os forradalom szikráját jelentő szegedi esemény, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének 1956. október 16-i megalakulása előtt tiszteleg az ország - húzta alá Dr. Kiss Tamás a MEFESZ egyik alapítója, az SZTE 1956 Emlékbizottság elnöke. - 1956-os forradalommal kapcsolatos további emlékhelyek a Műegyetem és a Corvin-köz. E három helyszín meghatározó szerepet játszott a forradalom folyamatában, méltán nyerte el a történelmi emlékhely minősítést. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ha végiggondoljuk, mi minden történt 1956 októberében a szegedi egyetem akkori legnagyobb előadótermében! Történelmi tettnek nevezhető, hogy 1956. október 16-án, a pártdiktatúra teljes hatalma idején, kiálltak a szegedi egyetemisták, s olyan követeléseket hangoztattak nyilvánosan, mint például a szovjet csapatok kivonása, vagy a szabad választások, avagy a nemzeti jelképek visszaállítása. És az első lelkesedés után is folytatták: létrehozták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét, a MEFESZ-t, s vezetőket választottak. Sőt: 1956. október 20-án tudatosan, a sajtó nyilvánossága előtt megerősítették az Aud. Max.-ban egy nagygyűlésen abban a korban, amikor egy politikai viccért börtönbüntetés járt. Mindezt megfejelték azzal, hogy 21-én küldötteket menesztettek az ország összes egyetemi nagyvárosába, aminek következtében 22-én az összes hazai felsőoktatási intézmény hallgatósága föllázadt.

2011-ben született az a kormánydöntés, mely szerint a magyarországi nemzeti, történeti és kulturális örökség védelmében a jelen magyarság által kifejezett tisztelet megjelenési formájaként egyfajta hungaricum-listát állított össze a kormányzat, amelyekkel kapcsolatos nemzeti emlékezet ápolása és a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítése a Nemzeti Örökség Intézetének missziója.

- Az SZTE 1956 Emlékbizottság öt éve kezdeményezte az SZTE Ady téri nagyelőadójának felvételét a történelmi emlékhelyek közé - mondta el dr. habil. Jancsák Csaba az emlékbizottság titkára. - Ennek eredményeként a Szegedi Tudományegyetem Auditórium Maximuma négy éve, a 97/2018 számú kormányrendelet értelmében került be a Nemzeti Történelmi Emlékhelyek közé. A 2019-ben az AudMax bajárata mellett kihelyezett emléktáblánk erre hívja fel az egyetemi polgárok figyelmét, a mostani megbeszélésen felvetett sztélé funkciója pedig az lesz, hogy a vendéghallgatók, vendégoktatók, továbbá a városlakók és a turisták figyelmét ragadja meg, informálja őket az 1956-os forradalom indítószikrájáról a szegedi MEFESZ-ről.

Korábban írtuk:

Történelmi emlékhely az SZTE Auditórium Maximuma, ahonnan elindult az ’56-os forradalom

https://u-szeged.hu/sztehirek/2019-marcius/tortenelmi-emlekhely

„Történelmi emlékhely” – 1956. október 16. emléktáblája az SZTE Auditórium Maximumánál

https://u-szeged.hu/sztehirek/2019-oktober/tortenelmi-emlekhely?objectParentFolderId=49078

Ajánló:

Jancsák Csaba: Az 1956-os forradalom indítószikrája a szegedi MEFESZ

http://acta.bibl.u-szeged.hu/58520/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek