Bezár

Hírarchívum

Szucs_Timea_-_Onarckep_1

„Olyan sok mindent tanultam tőled, megmutattad, hogy az életet hogyan is érdemes élni”

„Olyan sok mindent tanultam tőled, megmutattad, hogy az életet hogyan is érdemes élni”

2022. május 05.
3 perc

A 17. Egyetemi Tavasz programsorozat keretében, kiállítás nyílt Szűcs Tímea, a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatójának képeiből. Az ellentétek országa, Izrael című kiállítást Sófi József, nyitotta meg. A képek május 28-ig tekinthetőek meg a Somogyi-könyvtár, Klubteremében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szűcs Tímea a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatója. Ezzel párhuzamosan a Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskolájának doktoranduszaként, a Magyarországról Izraelbe vándorolt holokauszt-túlélők történetét és identitását kutatta. Kutatása során többször járt Izraelben, és interjúkat készített a kint élő magyarokkal. 2019 őszén, már súlyos betegen, a CAMPUS MUNDI pályázat keretében indult Izraelbe, de a kutatást már nem tudta befejezni. A kiállítást az Izraelben készült képeiből szervezték. A tárlat megnyitásán Sófi József, az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója mondott köszöntő beszédet:

„Nagyon örülök, a jelenlévőknek, külön köszöntöm Szűcsné Sipos Andreát. Az Elmúlt 21 évben sok megnyitót tartottam, és mindig mellettem állt a művész, de ezen a megható eseményen sajnos ez nem lehet így, mert Timi már nincsen közöttünk. Timi édesanyja, felvállalta, hogy őrizni fogja lánya emlékét. Azt gondolom, hogy csak az távozik el, akit elfelejtenek, de mind ahányan itt vagyunk nem csak egy kiállításra jöttünk, hanem emlékezni is.”

image00029

A fiatal kutatónő többször szerepelt a Közéleti Kávéház programján is, ahol utazási élménybeszámolót tartott és tárlatot mutatot be. Az utolsó előadásán jött az elhatározás, hogy még egy előadást megszerveznek, ahol anya és lánya fog élménybeszámolót tartani a közös utazásuk összefoglalójáról.

-Erre az előadásra nem került sor, de ahogy megterveztük a munkája végén kiutaztunk hozzá Izraelbe, hogy nekünk is bemutassa, milyen különleges ez az ország. Úgy gondolom, hogy ez a közös élménybeszámoló mégis sikerült, hiszen itt van velem mindig, mert sosem feledem el. Most pedig ott ül fent az angyalok között, néz bennünket és mosolyog, hogy ilyen sokan itt vannak és emlékeznek rá – mondta Szűcsné Sipos Andrea, Timi édesanyja.

image00002

A megnyitón barátnője és volt évfolyamtársa Kávai Zsuzsanna beszédében elmondta, hogy Timi szenvedélyes utazó volt. Mindennapjait élettel töltötte meg. Megvalósított, elképzelhetetlennek hitt dolgokat, és örök pillanatokat rögzített a fényképezőgépével. –„Olyan sok mindent tanultam tőled, megmutattad, hogy az életet hogyan is érdemes élni. Mentél és véghez vitted a céljaidat, úgy hogy közben sosem panaszkodtál. Nem kifogást, hanem megoldást kerestél mindig.”

Kávai Zsuzsanna, Timit is megidézte, a mottójával:

„Menj, utazz, ismerj meg minél több embert, minél több kultúrát, nyelvet, mert ezek azok az élmények, amiket soha nem vehet el tőled senki.”


nagy_galeria
Képgaléria a kiállításról


A tárlat, a kulturális kalandozások, képek szerinti megismerése. A fotóival szerette volna bemutatni Izraelt, a különleges történelmi helyekkel teli országot. Szerette volna a sztereotípiákon túllépve bemutatni a hely különleges hangulatát. Képeinek célja, hogy mások kíváncsiságát is felkeltse és életstílusával és lényével sikeresen inspirálja a jövő felfedezőit az angyalok válláról.

image00005_2

Szűcs Tímea kutatási, utazási leírásaiból összeállított "ON MY WAY" című rendhagyó utazási könyvét is bemutatják 2022. május 9-én, 16.30-kor , a Somogyi Könyvtár 1. emeleti közösségi terében. A könyvbemutató, az „Ép(p)en Te – Nem vagy egyedül” sorozat májusi rendezvénye, amelyen a Szegedi Mályvapont vezetője, Schwimmer-Tóth Tímea beszélget Timi édesanyjával, Szűcsné Sipos Andreával.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2022. május 28-ig, a Somogyi-könyvtár, Klubteremében (Szeged, Dóm tér 1-4.).

Kép és szöveg: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek