Bezár

Hírarchívum

IMG_3072

Nívó- és Életműdíjat adtak át a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének XX. Jubileumi Kongresszusán, Szegeden

Nívó- és Életműdíjat adtak át a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének XX. Jubileumi Kongresszusán, Szegeden

2022. május 30.
3 perc

2022. május 26-28. között Szeged adott otthont a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének (CSAKOSZ) XX. alkalommal megrendezett, jubileumi kongresszusának. Az eseményt Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke és Prof. Dr. Varga Albert, tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE Családorvosi Intézetének a vezetője, a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének elnöke nyitotta meg. A rendezvényen átadták a 2022-es év CSAKOSZ Nívó- és Életműdíját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Nagy öröm számomra, hogy a Szegedi Tudományegyetem illetve az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nevében üdvözölhetem Önöket a CSAKOSZ XX. Jubileumi Kongresszusán. Jó látni, hogy ennek a szakmai közösségnek az elmúlt évtizedekben lehetősége nyílt egy olyan fórumot létrehozni, ami lehetőséget biztosít a hivatásukban szerzett tapasztalatok, vélemények cseréjére. A családorvoslás olyan szakma, ahol a tapasztalatok sokféle területről gyűlnek össze. Az ezen tapasztalatokra épülő tudás alapvetően járul hozzá a magyar egészségügy fejlődéséhez. Nagyon fontos, hogy az egészségügyi rendszeren belül a családorvosi és a szakellátási területek harmonikusan működjenek együtt. Ehhez letisztult betegutakra és megfelelő logisztikára van szükség. Ennek fontosságára az elmúlt két év koronavírus-járványa is rámutatott. Hangsúlyoznunk kell azonban azt is, hogy az alapellátásban résztvevők nemcsak a betegeket látják el, hanem kiveszik a részüket az oktatásból és a különböző tudományos kutatásokból is. Fontos, hogy a családorvosi hivatásban rejlő értékeket az egészségügyi rendszer elismerje és integrálja - fogalmazott köszöntőjében Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

 

IMG_2960


Nem hivatalos nyilvántartás szerint, a hazai alapellátásban 2016-ig 22-en szereztek tudományos fokozatot, közülük 17 tagja a CSAKOSZ-nak. Korábban nyolc körzeti orvos ért el kandidátusi fokozatot, majd a minősítési rendszer megváltozása után a többi háziorvos már a PhD címet kapta meg. Rajtuk kívül több, a tudományos fokozatot klinikai szakterületen elérő kollega is az alapellátásba került, emelve annak tudományos színvonalát. Közülük került ki a 2022-es év Nívó- és Életműdíjasa is.


A Nívó díjat a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének (CSAKOSZ) vezetősége olyan tagok munkájának elismerésére alapított, akik kiemelkedő tudományos, szakmai, oktatási eredményeket értek el a korábbi évek során, de szakmai pályafutásuk még aktív szakaszban van. A Nívó díjat idén Dr. Mester Lajosnak, Zákányszék háziorvosának ítélték oda.

IMG_3002

Majd átadták a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének (CSAKOSZ) Életműdíját is. Ezt a vezetőség azon kiemelkedő tudományos, szakmai, oktatási eredményeket elért tagjának ítéli oda, akinek több évtizedes szakmai pályafutása objektív értékelése során erre méltónak talál. Az Életműdíjat idén Prof. Dr. Kalabay László, belgyógyász, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára vehette át.

 IMG_3065

A CSAKOSZ alapszabályában is deklarált célja, a magyar alapellátás szakmai színvonalának tudományos alapokon nyugvó folyamatos emelése, beleértve a minőségbiztosítás, a betegbiztonság, ellátásszervezés, a szakorvosképzés és a továbbképzés területét is. Szakmai és szervezeti kereteket kíván adni az ezeken a területeken folyó kutatásoknak, bátorítani és áttekinthető pályázati alapon támogatni az erre motivált kollegákat, különös figyelemmel a fiatalabb, az utánpótlást jelentő generációkra. Szakmai rendezvényein, éves kongresszusain előadási lehetőséget biztosít a kutatási eredmények egymással való megismertetésére, az orvostudomány fejlődésének nyomon követésére.


CSAKOSZ
Az eseményen készült fotók ide kattintva elérhetők.

 

A háromnapos rendezvényen több, különböző egészségügyi témát felölelő előadást hallgathattak meg a résztvevők. Ilyen volt például Dr. Frank Nóra: „Tüneti Kontroll hatékonyságának mérése a palliatív szakrendelésen” című előadása, Dr. Valkusz Zsuzsanna: „Az elhízás gyógyszeres kezelése című prezentációja”, vagy Prof. Dr. Varga Albert: „Pulmonális hipertónia; múlt, jelen, jövő" nevet viselő ismertetője.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Bobkó Anna/Liszli Kornélia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek