Bezár

Hírarchívum

IMG_9985

Európai kutatók találkozója az SZTE-n

Európai kutatók találkozója az SZTE-n

2022. május 18.
7 perc

2022. május 17-én és 18-án a Szegedi Tudományegyetem adott otthont az „Okos, Egészséges és Idős-barát Környezetek Létrehozására Született Nemzetközi Interdiszciplináris Kutatóhálózat” - röviden a Net4Age - találkozójának, amit a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban szerveztek meg. A kutatóhálózat működését az Európai Unió COST pályázati programja támogatja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az első napon a nemzetközi csoport tagjai, az együttműködés költségvetéséről, a tudományos programokról, a támogatási formákról, a rendezvények helyszínéről, az elért eredményekről, és a további feladatokról hallgattak meg beszámolókat a hálózat elnökétől, elnökhelyettesétől és a munkacsoport vezetőktől. A második napon pedig plenáris előadásokra került sor. A rendezvény helyi szervezője, Dr. Alexin Zoltán, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszék adjunktusa volt.


IMG_1458

 

Alexin Zoltán több évig foglalkozott a fordítóprogramok elméletével, a SZOTE számára orvosi képarchiváló szoftver fejlesztésével, később pedig olyan tanulóalgoritmusokkal, amelyek logikai programokat tanulnak meg a megadott példákból. Ezt követően számítógépes szövegfeldolgozással, végül személyes adatok védelmének informatikai és jogi kérdésein is dolgozott. Mindig is érdekelték az interdiszciplináris alkalmazott kutatások, és örömmel vett részt korábban is nemzetközi együttműködésekben.

IMG_9900

Az SZTE adjunktusa 2013-2016 között már részese volt egy COST projektnek, amely sikeresen zárult, és amely a multimédia tartalom azonosíthatatlanná tétele a személyiségi jogok védelme céljából (De-identification for privacy protection in multimedia content) címet viselte. A projekt résztvevőit a FutureICT.hu magyar TÁMOP projekt , illetve az European Privacy institute FP7 pályázat készítése során ismerte meg. A matematikustól nem állnak távol a vitás jogi területek, és az egészségügyi adatok védelme, valamint az orvosi kutatásetika sem. Az SZTE Orvosbiológiai Regionális Kutatásetikai Bizottság tagja, a Klinikai Központ belső adatvédelmi felelőse, számos alkotmánybírósági indítvány szerzője. Voltak nevezetes polgári peres eljárásai is egészségügyi adatok védelme témában.

- Mivel foglalkozik a COST pályázati program, azon belül pedig a 3rd Management Committee & Working Group?

- A COST (Cooperation in Science and Technology) pályázati program abból a célból jött létre, hogy kutatói közösségeket, projekteket támogasson, amelyben szakmai fejlődésre, kapcsolatépítésre, a tudás rendszerezésére nyílik lehetőség. A kelet-európai országok bizonyos előnyöket élveznek, és az EU szeretné őket jobban bevonni ezekbe a közös kutatási programokba. Ők az ITC (Inclusiveness Target Countries) azaz a még inkább bevonni kívánt célországok - Magyarország is ilyen. A Net4Age kezdeményezésben résztvevő kutatók találkozójának, a Szegedi Tudományegyetem adott otthont. A kétnapos rendezvény célja egyrészt adminisztratív - ülésezett a menedzsment bizottság (Management Committee, MC) - másrészt szakmai volt. A munkacsoport (Working Group, WG) tagjai a Covid-19 miatt bevezetett korlátozások enyhítése után végre személyesen is találkozhattak egymással. A Net4Age projekt 2020. október 21-én indult útjára, és négy évig tart. A szokásos menetrend szerint évente két menedzsment bizottsági ülés van, ezeket mindig más országban rendezik meg. Tavaly a kettő közül az egyik online volt a koronavírus-járvány miatt, október elején azonban már alkalom nyílt az első személyes találkozásra is, Capri szigetén. Ott 35 fő volt jelent. Most 43 regisztrált résztvevőnk van. Ez a szám azonban még mindig alacsonynak számít, sajnos úgy tűnik, hogy sok résztvevőt visszatart a háború és/vagy a Covid-19 veszélye. A következő találkozóra a tervek szerint Németországban kerül sor, őt követi Románia, és már Spanyolország is jelezte, hogy szívesen rendezne egy meetinget. Ezek azonban egyelőre még csak tervek.

IMG_1469

- Mely országok képviselik magukat a szegedi találkozón?

- A projekthez alapvetően az Európai Unióhoz tartozó országok csatlakozhatnak, de a már tagjelölt országokból, és az úgynevezett közeli, szomszédos országokból (az EU támogatásának eredményeként) is vannak résztvevők. Emellett olyan, független államok, amelyek tagdíjat fizetnek a COST pályázati programban való együttműködésért, - vagyis, hogy kutatóik részt vehessenek egy-egy COST projektben - szintén képviseltetni szokták magukat ezeken a találkozókon. Így a német, osztrák, portugál, spanyol, holland, finn tagok mellett, az észt, litván, lengyel, szlovák, cseh, román tagok is részt vesznek a kétnapos meetingen. A szomszédos országok közül pedig ukrán, szerb, bosnyák, észak-macedón, moldovai kutatók jelentek meg, továbbá ebben a projektben van japán, izraeli és tunéziai résztvevő is. Azon országok képviselőinek, akik nem tudtak személyesen eljönni a rendezvényekre, online is lehetővé tettük a részvételt, és az előadások meghallgatását.

IMG_1485

- Mi a kétnapos meeting menete?

- Az esemény első napján az együttműködés költségvetéséről, a tudományos programokról, a támogatási formákról, a rendezvények helyszínéről, az elért eredményekről, és a további feladatokról hallgattak beszámolót az adott országok képviselői, a menedzsment bizottság tagjai, illetve megtörtént a témákhoz kapcsolódó néhány szavazás is. Ez a bizonyos menedzsment bizottság a tagországok két-két küldöttjéből tevődik össze, nekik közösen egy szavazatuk van, vagyis minden országnak egy szavazati lehetősége van egy-egy téma kapcsán. A Net4Age projekt szakmai-tudományos célkitűzése az úgynevezett SHAFE (Smart, Healthy and Age-Friendly Environments - Okos, egészséges és Életkor-Barát) környezetek kialakítása, amelynek a fókuszában az idősebb, és ezért esetleg bizonyos képességeikben korlátozott polgártársaink állnak. A projekt egyfajta gondolkodásmód meghonosításán is dolgozik, ami egy befogadó, elfogadó és támogató filozófia. A rendelkezésre álló informatikai, elektronikai, egészségügyi, építészeti és pénzügyi eszközöket, részben a fent említett célok elérésére használjuk fel, tekintettel arra, hogy az idősödő társadalmak egyre nagyobb arányban vannak jelen a világ országaiban. A kezdeményezés a WHO-tól indult még 2007-ben, ezt aztán az Európai Bizottság Egészségügyi Igazgatósága (DG Santé) 2018-ban a leginkább támogatásra érdemes, legjobb három kezdeményezések közé sorolta. Ezt követően került sor a Net4Age projekt létrehozására a portugál Cáritas Diocesana de Coimbra jótékonysági szervezetnek és a holland AFEdemy non-profit Kft.-nek köszönhetően. A hálózatnak már több mint száz szervezet a tagja. Ők az elmúlt időszakban több sikeres, az EU által - más forrásból - támogatott, folyamatban levő, vagy már véget ért projektet tudhatnak magukénak. A második napon, tehát ma plenáris előadásokra került sor.

IMG_9946

- A plenáris előadások milyen témákat ölelnek fel?

- A találkozó előtt közzétettünk egy felhívást, amelyben az állt, hogy aki szeretne, bemutathat egy a SHAFE-hez kapcsolódó, közérdeklődésre számot tartó előadást. Heten jelezték, hogy élnének a lehetőséggel. Az első előadást a Net4Age projekt elnöke, Carina Dantas tartotta, aki a SHAFE-hez kapcsolódó, további más projekteket is bemutatta egyúttal. Majd volt egy VR (Virtual Reality) alkalmazásról szóló előadás, amelyet román kutatók adtak elő. A bolgár kutatók egy idősek gondozását lehetővé tevő informatikai platformról számoltak be. Megismerhettük az ugyancsak román, Ana Aslan Nemzetközi Alapítványt, amely a SHAFE gondolat terjesztését tűzte ki célul, de szó esett egy előadás keretében a SHAFE útmutatóról is, ezt az előadást egy ír kutató tartotta meg, egy moldovai professzor a különböző generációk munkahelyi együttműködéséről tartott előadást. Az utolsó prezentáció pedig a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség tevékenységéről és az idősek médiamegjelenéséről szólt.

IMG_9912

- Milyen eredményekről tud beszámolni a csoport? A tevékenységük hasznossága miben mutatkozik meg?

- A Net4Age projekt négy évig tart, ősszel telik majd le a második év. Az eredményeket később értékeljük. Folyamatban van ugyanis több rendezvény megszervezése, amelyek közül a legfontosabb talán a negyedik MC és WG találkozó lesz Németországban. Ezen kívül több nyári iskola szervezése is folyamatban van, amelyre doktorandusz hallgatókat és fiatal kutatókat várunk. Az ő útiköltségüket a projekt megtéríti. A legfontosabb eredménynek, azt gondolom, hogy az országok által leadott jelentések lesznek, amelyek egy-egy tagállam helyzetét mutatják be. Ezeket egy egységes szerkezetű dokumentumban egyesítjük majd. Egy ilyen dokumentum a legjobb, legötletesebb, legsikeresebb megoldásokat mutatja be a résztvevő országokban. Egy hasonló átadandó anyag már elkészült, 88 szerző dolgozott rajta, a "Report on SHAFE policies, strategies and funding" címet viseli. Nagyon népszerű lett az interneten, sokan töltötték már le.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek