Bezár

Hírarchívum

IMG_7149

Az ápolókat ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen

Az ápolókat ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen

2022. május 23.
3 perc

2022. május 20-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából ünnepséget szervezett - az intézmény 2010 óta minden évben köszönti az ápolói hivatást gyakorló munkatársait kiemelve ezzel azt, hogy milyen nagy jelentőségűnek és elismerésre méltónak tartja a munkájukat. Az eseményen ezúttal is kitüntették a nyugdíjba vonuló egészségügyi szakdolgozókat, illetve elismerték a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó ápoló munkáját is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Ápolók Nemzetközi Napját május 12-én, Florence Nightingale, brit ápolónő születésnapján világszerte ünneplik. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott hölgy a krími háború idején a brit katonai kórházakban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Florence Nightingale nemcsak az ápolóképzés és az ápolás gyakorlatának megújítója volt, hanem az ápolási etika alapjainak megteremtője is. Egész életében küzdött az ápolói hivatás képviselőiért.

 IMG_7144

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ az Ápolók Nemzetközi Napját ünneplő eseményén részt vett az SZTE rektorát képviselve Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese; az SZTE kancellárját képviselve Dr. Dömötör Máté, az SZTE Jogi, Igazgatási és Humánpolitikai Főigazgatóságának főigazgatója; Dr. Sümegi Viktória, az SZTE SZAKK orvosigazgató-helyettese; Prof. Dr. Németh Gábor, az SZTE SZAOK dékánhelyettese, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója; Dr. Baráth Zoltán, az SZTE FOK dékánja, Dr. Szatmári Angelika, az SZTE ETSZK Ápolási Tanszékének tanszékvezetője, főiskolai docens; Terhes Anita, az SZTE SZAKK Ápolásvezetési és Szakdolgozói Igazgatóság igazgató-helyettese; Horváth Attila, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola igazgatója; Arany Ida, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának képviselője, a megye vezető ápolója; Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnöke.


IMG_7153


Az eseményt Balogh Dénes, az SZTE SZAKK Ápolásvezetési és Szakdolgozói Igazgatóság igazgatója moderálta. A rendezvényt az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola énekkarának előadása tette ünnepélyesebbé.


IMG_7159

Az SZTE SZAKK ilyenkor nemcsak az ápolói hivatást gyakorlókat méltatja, hanem elismerésben részesíti azokat az egészségügyi szakdolgozókat, akik a megelőző naptári évben öregségi nyugdíjba vonultak. Áldozatos munkájukat, hivatásuk iránti elkötelezettségüket minden évben emlékplakettel és díszoklevéllel köszöni meg az intézmény. A lezáruló életpályák elismerése mellett az aktív – és kiemelkedő teljesítményt nyújtó – munkatárs elismerésére is sor kerül. Ezen személy számára az SZTE SZAKK „kiváló” illetve „oktató” címeket adományoz. A címek elnyeréséhez azonban nem elegendő csupán a tartósan magas színvonalú munkavégzés, szükség van a szakmai tudományos tevékenység, azaz a tudományos előadások, cikkek és publikációk, illetve az oktatómunka, és az utánpótlás biztosítása érdekében végzett magas színvonalú teljesítmény felmutatására is.


Web
Az eseményen készült fotók a képre kattintva elérhetők.

Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke 110 nyugállományba vonuló, egészségügyi szakdolgozót részesített 2022-ben elismerésben és egy ápolót kitüntetésben. Ezeket Dr. Sümegi Viktória adta át.

IMG_7187

Az SZTE SZAKK kiváló gyógytornász címet adományozott Birtók Juditnak, a Központi Fizioterápiás és Rehabilitációs Részleg és Oktatási Csoport munkatársának, aki 2000 óta dolgozik gyógytornászként, elsősorban neurológiai területen. Emellett pedig folyamatosan részt vesz a gyógytornász hallgatók oktatásában. Szakmai tudásával és hivatástudatával nagyban hozzájárul a neurológia fizioterápia elismertégéhez, a betegek állapotának javulásához. Mind a kollégák, mind a betegek kiváló szakembernek és embernek tartják.

Az eseményen köszönetet mondtak az SZTE azon hallgatóinak is, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Az ünnepséget Dr. Oláh András előadása zárta.

IMG_7301

A nyugdíjba vonuló, elismerésben részesülő egészségügyi szakdolgozók névsora IDE kattintva érhető el.

SZTEinfo - Vér Szilvia/ Pósa Tamara

Fotó: Molnár Dóri

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek