Bezár

Hírarchívum

Nyito2_MTA_195._kozgyules

Akadémikusválasztás, kitüntetés átadó, díszelőadások az MTA 195. közgyűlésén

Akadémikusválasztás, kitüntetés átadó, díszelőadások az MTA 195. közgyűlésén

2022. május 03.
4 perc

A Magyar Tudományos Akadémia 2022. május 2-4. közötti 195. közgyűlése első napján, a Nobel-díjas Avram Hershko díszelőadását követően adták át a tudósok testületének legrangosabb kitüntetéseit. Az MTA programja új tagok választásával folytatódik. A jelöltek között Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, illetve a szegedi tudósok közösségének 10 további tagja szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

195. közgyűlését tartja a Magyar Tudományos Akadémia 2022. május 2. és 4. között.

MTA_195._kozgyules_20220502

TAGJELÖLT KARIKÓ KATALIN ÉS 10 SZEGEDI TUDÓS

Minden tizedik tagjelölt kötődik Szegedhez. A közös akadémiai jelöltlistára felkerült 110 kutató közül választja meg az Akadémikusok Gyűlése az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait 2022. május 3-án délelőtt.

MTA_korabbi_elnokei_PJ_LL_GF_20220502_mta.hu_foto

Az akadémikusok csoportjairól, megválasztásuk szabályairól is részletes információkkal szolgál az mta.hu. A Magyar Tudományos Akadémia honlapja a tagságára ajánlottak listáját is bemutatja.

MTA_195._kozgyulesen_20220502

A Szegedi Tudományegyetem polgárai közül akadémikusnak javasolt személyek:

Kovács Zoltán, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének kutatóprofesszora, tanszékvezető egyetemi tanár. Szűkebb szakterülete a társadalomföldrajz.

Németh T. Enikő, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szakterülete a magyar nyelv pragmatikája és az elméleti nyelvészet.

Molnár Lajos tanszékvezető egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Analízis Tanszékén. Szűkebb szakterülete a funkcionálanalízis és a lineáris algebra.

Horváth László, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének szakmai tanácsadója. Szűkebb szakterülete a légkörkémia.

M. Tóthné Farsang Andrea, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a természetföldrajz.

A Szegedi Tudományegyetemen diplomázott kutatók közül:

Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, a BioNTech RNA Pharmaceuticals (Mainz, Németország) alelnöke, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának (University of Pennsylvania, Perelman School of Medicine) oktatója (adjunct professor). Szűkebb szakterülete a biokémia, a molekuláris biológia, hírvivő-RNS-kutatás és az mRNS humán terápiás célú alkalmazásai.

Szendrei Ágnes, a Coloradói Egyetem (University of Colorado Boulder) professzora. Szakterülete az általános algebrák elmélete.

A szegedi egyetem korábbi oktatói közül:

Kenesei István, aki 2016 óta az MTA levelező tagja, a Nyelvtudományi Kutatóközpont professor emeritusa. Szűkebb szakterülete a mondattan.

A szegedi tudósok közösségébe tartozó kutatók közül:

Deli Mária Anna, a Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének csoportvezető tudományos tanácsadója. Szakterülete a biológiai gátrendszerek vizsgálata.

Pál Csaba, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója. Szűkebb szakterülete az antibiotikum-kutatás és az evolúciós biológia.

A Szegeden született Tari Gábor, aki PhD-fokozatát a houstoni Rice Egyetemen (Rice University) szerezte 1994-ben. Geológus és geofizikus, jelenleg az OMV (Ausztria) főgeológusa. Szűkebb szakterülete a szerkezeti geológia és a szénhidrogénföldtan.

Az MTA újonnan megválasztott tagjait bemutatják a 195. közgyűlésen.

MTA_195._kozgyules_nyitany_20220502

DÍJAZOTT KUTATÓK

Az MTA 195. közgyűlésének első napján ötféle kitüntetést adtak át. A díjazott 21 kutató közül két tudós kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

MTA_kituntetett_Bekes_Csaba_20220502

Az elmúlt években kiemelkedő kutatómunkát végző tudósok elismerése az Akadémia Díj. Ezt a kitüntetést vehette át az SZTE jogelődjének számító szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázó Békés Csaba János. Az MTA doktorát, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet kutatóprofesszorát, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanárát 2019-ben megjelent Enyhülés és emancipáció – Magyarország, a szovjet blokk és a nemzetközi politika 1944–1991 című nagymonográfiája elismeréseként jutalmazták.

MTA_megosztott_Akademiai_Dij_SK_20220502


2022-ben az MTA Akadémiai Díjat adományozott Sándor Klárának, az MTA doktorának, aki az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. A díjat kiemelkedő tudományos eredményeiért és A székely írás emlékei című nagymonográfiáért kapta két szerzőtársával, Benkő Elekkel, az MTA rendes tagjával és Vásáry Istvánnal, az MTA rendes tagjával együtt.

MTA_195._kozgyules_nyitany_elnokseg_20220502

ÜNNEPI ELŐADÁSOK

Elnöki köszöntővel és Nobel-díjas tudós díszelőadásával kezdődött 2022. május 2-án az MTA 195. közgyűlése.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a tudomány céljairól, feladatairól és a művelésével együtt járó kockázatokról is beszélt ünnepi köszöntőjében.

Az MTA elnöke szerint ideje, hogy levonjuk a tanulságokat a járványból és nyomasztó történelmi tapasztalatainkból, hogy válaszolni tudjunk napjaink legfőbb, a tudomány szempontjából releváns kérdéseire, például arra, hogy milyen szerepet tölthet be a tudomány a most zajló és majdan bekövetkező válságokban – tudósít az mta.hu.

Avram_Hershko_eloadas_MTAkozgyulesen_20220502_Foto_mta.hu

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésének ünnepi előadását Avram Hershko, a magyar származású, Nobel-díjas kémikus tartotta „Roles of the ubiquitin system in health and disease” címmel.

Avram_Hershko_MTAkozgyulesen_20220502_Foto_mta.hu

Az MTA 195. közgyűlése első napjáról készült videofelvétel itt megtekinthető.

Az MTA 195. rendes közgyűlésének nyilvános programjait az MTA YouTube-csatornáján közvetítik.

MTA_195._kozgyules_nyitany2_20220502

Az MTA 2022. évi májusi rendes közgyűlése program-sorozatának részleteit itt is megtalálják az érdeklődők. A SZAB-székházban 2022. május 13-án Kozmikus körforgás címmel tartanak konferenciát az MTA 195. közgyűlése részeként.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Forrás, fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek