Bezár

Hírarchívum

IMG_6146

A World Robot Olympiad™ negyedik regionális elődöntőjének a Szegedi Tudományegyetem adott otthont

A World Robot Olympiad™ negyedik regionális elődöntőjének a Szegedi Tudományegyetem adott otthont

2022. június 01.
5 perc

Az egészségügyben is használható segítőrobotokat építettek a jövő programozói a World Robot Olympiad™ (WRO™) nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi verseny negyedik, regionális fordulójában, melynek helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Átriuma volt 2022. május 31-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Edutus Egyetem ebben az évadban is a hazai főszervezője a World Robot Olympiad (WRO) Lego robotika versenyeknek, amelynek legutóbbi fordulóját a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve rendezték meg. A WRO szegedi elődöntőjén 19 csapat vett részt, a versenyzők Ceglédről, Orosházáról, Zákányszékről, Bajáról, Kecskemétről, Kiskunmajsáról, Mórahalomról és Szegedről érkeztek.

Galériánk a képre kattinta megtekinthető


Galeria

Az eseményt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellára nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az egyetem és a klinikai központ is egyre több robottechnológián alapuló egészségügyi eszközt használ, amelyeknek irányítása sokkal könnyebben tanulható azoknak, akik már gyermekkorban is megismerkednek a programozással.

 fj

- Mindig örömmel veszek részt azokon a tanulmányi versenyeken, ahol a jövő meghatározó szakembereivel találkozhatunk! Szerencsére több ilyen megmérettetésnek is házigazdája, szervezője lehet intézményünk, ilyen a Szent-Györgyi Albertről elnevezett természettudományos fókuszú, vagy a Herba Medica, amely a kémia és gyógyszerésztudományok iránt érdeklődő fiatalokat szólítja meg. Évről évre többen jelentkeznek ezekre a versenyekre és egyre magasabb színvonalúak versenyfeladatok is. A robotika és a programozás mindennapjaink része, ezért is kifejezetten fontos. Közös célunk, hogy a fiatalok megismerjék a robotikát, programozást, algoritmizálást , automatizálást és megszeressék az MTMI területek tárgyait, amit később az SZTE-n a legmagasabb szinten tanulhatnak, használhatnak majd - hangsúlyozta Dr. Fendler Judit.

A RoboMission kategórián belül három korcsoportban - Elementary ( 8-12 évesek), Junior (11-15 évesek), Senior (14-19 évesek) - rendeznek elődöntőket. A budapesti, miskolci és a tatabányai forduló után Szeged volt a házigazda és a selejtezők sora Balatonfüreden zárul. Így alakul ki a Nemzeti Döntő mezőnye, a legjobbak Győrben találkoznak július 7-én és 8-án.

IMG_3750

A nemzeti döntő legjobbjai pedig majd Dortmundban, a World Robot Olympiad Világdöntőjén Magyarországot képviselhetik.

A 2022-es robotverseny témája a My robot, my friend!, ami azt jelenti, hogy az indulóknak olyan segítő robotokat kell tervezniük és programozniuk, amelyek a kerti munkában, a mentési akciókban, és a kórházi ellátásban segítik a dolgozók munkáját.

 szz

Szögi Zoltán, az Edutus Egyetem vezetőségének tagja a megnyitón kiemelte, hogy mindig örömmel tér vissza szülővárosába, Szegedre, és örömmel látja, hogy egyre többen érdeklődnek a robotika iránt itt is és az ország minden területén. A vezérigazgatótól megtudhatták a jelenlévők, hogy Balatonfüreden még lesz egy nemzetközi megmérettetés a Világdöntő előtt, egy Friendship Invitational, ahol közel 25 ország legjobbjaival mérhetik össze a tudásukat az ifjú magyar robotépítők.

A sorozat fő célja, hogy a fiatalok megismerjék a robotikát, programozást, algoritmizálást, automatizálást, és megszeressék az MTMI területek tárgyait. A versenynek köszönhetően az ország minden régiójában megismerhetik az általános- és középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények a WRO versenyt és lehetőségük van kipróbálni magukat a LEGO robotprogramozásban. Fontos, hogy a 2022-es Németországban megrendezésre kerülő WRO Világdöntőre minél több magyar csapat kvalifikálja magát.

A csapatok a versenyre előre megírt programmal érkezhetnek, ami alapján a robotnak egy versenypályán kell a szabályban előírtak szerint teljesíteni a feladatot meghatározott időre.

IMG_3919

Az Elementary csapatok feladata az volt, hogy egy olyan robotot építsenek, ami LEGO akadályokkal teli pályán lenyírja a füvet, komposztálja a gyomokat úgy, hogy közben vigyáznak a katicákra.  A Junior csapatok robotjának feladata az volt, hogy egy égő gyárépületben meghatározza a bent ragadt emberek helyzetét és biztonságba helyezze a veszélyes anyagot. A Senior korosztálynak pedig egy kórházba kellett segítő robotot építeni és programozni, amely a szennyes mosásában és a betegek szórakoztatásában segít.

A szegedi forduló végén a díjakat az SZTE stratégiai rektorhelyettese, Prof. Dr. Széll Márta adta át, aki beszédében párhuzamot vont a LEGO és az SZTE között.

 IMG_6162

- Mindkettő több, mint aminek első ránézésre tűnik. A LEGO elsősorban talán játék, de valójában egy olyan fejlesztő eszköz, amely sokrétűen hozzájárul a fiatalok képzéséhez, és játékos formában juttatja tudáshoz a használóit. A Szegedi Tudományegyetem is sokkal több, mint egy oktatási intézmény: olyan közösség, amelynek tagjai egy jobb jövőért tesznek nap, mint nap. Mint mindent, a LEGO-val való játékot és alkotást is csak szenvedéllyel érdemes és lehet jól csinálni. A mai versenyen ebből a szenvedélyből bizonyosan nem volt hiány. Kívánom a versenyzőknek, hogy a szenvedéllyel végezzék majd a hivatásukat is, és a mai kitűnő eredményekhez is gratulálok- fogalmazott Prof. Dr. Széll Márta.

IMG_6226

A győri, nemzeti döntőbe a fordulóból korosztályonként és kategóriánként az indulók fele jutott tovább.

 

Eredmények:

 Az Elementary korosztályban:

• I. helyezett: RoboLéták

• II. helyezett: Kermitek

• III. helyezett: VPAI-ROB.I

• IV. helyezett: V-Smart

Ők kvalifikálták magukat a július 7. és 8. között Győrben megrendezésre kerülő nemzeti WRO döntőbe.

 A Junior korosztályban:

• I. helyezett: Lisztes Robotok

• II. helyezett: Újvárosi T-800

• III. helyezett: CsiThVics

• IV. helyezett: G.T. Team

Ezek a csapatok mind bejutottak győri WRO döntőbe.

 A Senior korosztályban:

• I. helyezett: KBJG22

• II. helyezett: Kódokozók

• III. helyezett: Kopasz Főn(x)

 Az első két helyezett jutott tovább Győrbe.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek