Bezár

Hírarchívum

konyvhet0615Konyvhet3

Mit olvasol? Most mutasd meg!

Mit olvasol? Most mutasd meg!

2022. június 17.
3 perc

A #Szegedendivatazolvasás felhívásra válaszolva az olvasók online bejelentkezhetnek egy-egy fotóval, jelenlegi olvasmányukkal a kezükben pózolva Szeged nevezetes helyszínein. Tegyük közösen „egyetemivé” a felhívást: pózoljunk az egyetem különböző helyszínein, mutassuk meg és ajánljuk kedvenc könyvünket! Most az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság újságíró gyakornokai mutatják meg, hogy #Szegedendivatazolvasás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

OLVASÁS A KUCKÓN KÍVÜL

 

Bognár Edmond, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar másodéves magyar szakos hallgatóját, olvasásnépszerűsítő vloggert olvasási szokásairól és élményeiről kérdeztük, valamint arról, hogy ezek hogyan kapcsolódhatnak a közösségi médiához.

 

- Mit olvasol jelenleg?


- Aktuális olvasmányom Rainbow Rowell: Csak így tovább című regénye, ami egyfajta Harry Potter fanfiction. A történet a sokak által ismert varázsvilágban játszódik, és a két főszereplője Harrynek és Malfoynak feleltethető meg. A könyvben lévő csavar, hogy habár ellenségek, romantikus kapcsolat alakul ki közöttük. Rengeteg hasonló rajongói írás kavarog az interneten, de ez az első kiadott könyv, amely ezt a teóriát dolgozza fel. Ez egy könnyed, játékos sztori, éppen erre van szükségem most a vizsgák után.

 

- Hogyan és mennyit olvasol?

 

- Mindig törekszem arra, hogy ötven oldal mindennap beleférjen az időmbe, így hetente legalább egy könyvet elolvasok. Általánosságban ez évi 60-70 művet jelent. Szerencsére az a fajta vagyok, aki könnyen kizárja a külvilágot, ha egy jó regény magával ragadja. Ezért bárhol tudok olvasni, például sűrűn veszem elő az éppen aktuális olvasmányom a Dóm előtt, a Tisza-parton vagy akár a Ligetben, a fűben ülve.

IMG_3806

- Attól függetlenül, hogy így falod a könyveket, van idejük leülepedni benned a történeteknek?

 

- Természetesen van, minden egyes alkotás, amit elolvasok, valamilyen szempontból formálja a világlátásomat. A közelmúltban a legnagyobb hatással Bernardine Evaristo: A lány, a nő, a többiek című könyve volt rám. A regény tizenkét nő sorsát mutatja be, amelyek az egyéni tragédiájuk elbeszélése kapcsán egybefolynak. A történetvezetés stílusára is érthető ez a kifejezés, a mű egésze egy hosszú mondat, egy gondolatfolyam. Ezek az elbeszélések egy olyan nézőpontból nyújtanak betekintést a női lét nehézségeibe, amit nem ismerhettem volna meg a kötet nélkül. Egy igazán letehetetlen olvasmány, jószívvel ajánlom mindenkinek.

- Miért szeretnéd népszerűsíteni az irodalmat?

- Az Edmond könyvkuckója nevű Youtube csatornámmal nem titkolt célom, hogy bevezessem az embereket a könyvek és az olvasás varázslatos világába. Fontos számomra, hogy megmutassam, az olvasás nem feltétlen magányos tevékenység, nem kell hozzá mindig bekuckózni. A könyvmolyoknak mára már hatalmasra nőtt közössége található meg nemcsak a könyvtárakban, hanem az interneten is. Én büszke vagyok arra, hogy ennek a közösségnek aktív tagja lehetek. Örömmel tölt el, ha látom, hogy milyen sokan vesznek könyvet a kezükbe körülöttem. Erre pedig kiváló bizonyítékot nyújt a Somogyi Könyvtár #szegedendivatazolvasás kezdeményezése is.

 

SZTEinfo - Csiló Alexandra

Fotó: Somlyai Ákos

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek