Bezár

Hírarchívum

282279429_5056700301094955_460208799777179075_n

Eredményes évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház - az SZTE Közönségdíját Menczel Andrea és Medveczky Balázs kapta

Eredményes évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház - az SZTE Közönségdíját Menczel Andrea és Medveczky Balázs kapta

2022. június 01.
5 perc

Megtartotta 2021/22-es évadzáró társulati ülését a Szegedi Nemzeti Színház, amely a hosszú és megterhelő kényszerszünet után sikeres évadot zárt: az intézmény közel 100.000 nézőt köszönthetett a közönség soraiban, ez a szám megközelíti a koronavírus-járvány előtti látogatottságot. Az ülésen, ahol több díjat is kiosztottak a társulat tagjainak, a Szegedi Tudományegyetem Közönségdíját Menczel Andrea és Medveczky Balázs vehette át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az évadzárón Dr. Kozma József, a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke elmondta: a fenntartó elvárásait évadról-évadra felülmúlja a teátrum, az egész országból érdemes ellátogatni ide, aki ugyanis nem teszi, az a magyar kulturális élet fontos szegmenséből marad ki.

Ezt követően Kállai Ákos, drámapedagógus ismertette, hogy a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér előadásain, illetve kreatív workshopjain több mint 5000-en vettek részt az évadban, a Szegedi Nemzeti Színház pedig az egyik legsokoldalúbb színházpedagógiai alkotótérrel rendelkezik a magyar kőszínházak között.

Dinyés Dániel, zenei vezető kiemelte: a vidéki színházak közül Szegeden játsszák a legtöbb operát, és hangsúlyozta, példanélküli, kivételes értékek születnek a szegedi operatagozat munkájának köszönhetően, amire minden résztvevő méltán lehet büszke, köztük ő is.

Horgas Ádám négy sikeres évad után búcsúzik a Szegedi Nemzeti Színháztól. A volt főrendező kifejtette, hogy mennyire hálás az itt töltött évekért, és mindig szeretettel fog gondolni a nagyszerű szegedi társulatra.

Horgas_Adam_Barnak_Laszlo_Dinyes_Daniel_Dr_Kozma_Jozsef

A 2021/22-es évadban az estéről-estére megtartott előadások mellett számos fejlesztés is megvalósult. Újabb Toyota kisteherautóval bővült a gépjármű flotta, és folyamatban van egy további tehergépkocsi beszerzése is. Megújultak a liftek, ami elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez. A járványügyi védekezés érdekében folyamatosan biztosított volt az ellátás kézfertőtlenítőből, fertőtlenítőszerekből, a társulat tagjai pedig szeptembertől egészen március végéig, - a járvány lecsengéséig - csoportos teszteléseken estek át. A Szegedi Szabadéri Játékok újszegedi játszóhelyén saját költségből, illetve fenntartói forrásból megvalósult a színpad fedése, a Dóm téren pedig a hangtechnikai fejlesztés a legkorszerűbb eszközök beszerzésével, bérlésével modernizálódott. A REÖK-ben új lámpapark és ledfal teszi még élvezhetőbbé a kiállításokat, programokat.

Tarsulat_1

Az idei évadban összesen 245 produkció várta a szegedieket: a Nagyszínházban 116 saját előadást láthatott a közönség 74,28%-os látogatottsággal, a Kisszínházban pedig 129-et 81,92%-os látogatottság mellett. A Lázár Ervin Program keretében 17 előadás alkalmával 5.871 diákot fogadott színház.

Az évadban legtöbbet játszott művészek:

Vajda Júlia – 52 előadás

Bánvölgyi Tamás – 72 előadás

A Szegedi Nemzeti Színháznál töltött 25 éves jubileumát ünnepli idén: Kertész Zsolt és Csikós Zoltán kelléktárvezetők, Benkocs Sándor portás, valamint a közönség kedvencei, a szegedi Stan és Pan: Borovics Tamás és Gömör Krisztián.

Tarsulat_3

Az évadzárón átadták a művészeknek, és a színház dolgozóinak odaítélt díjakat az évadban:

Stefanik Sándor – Kölcsey-érem;

Juronics Tamás – országos Lions Díj;

Kiss Róbert – Magyar Ezüst Érdemkereszt;

Czár Gergely – Magyar Érdemrend Lovagkereszt;

Tóth Ági – Magyar Teátrum Díj (háttérszakmai országos);

Szilágyi Annamária – Szegedért Emlékérem.

A Pro Theatro-díjat idén a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek nyújtott több évtizedes önzetlen támogató tevékenységéért: Dr. Avramov Katalin, neurológus, pszichiáter kapta.

Tarsulat_2

Szeged MJV művészeti díjai a társulat szavazatai alapján a következők voltak:

Énekkari Nívódíj (az énekkar szavazatai alapján): Somogyvári Tímea Zita énekkari művész, Taletovics Milán énekkari művész;

Vaszy Viktor-díj (az operatársulat szavazatai alapján): Kürtös Petra ügyelő;

Imre Zoltán-díj (a Szegedi Kortárs Balett szavazatai alapján): Nyitrai Tímea művészeti titkár;

Makó Lajos-díj (a drámatagozat szavazatai alapján): Rétfalvi Tamás színművész;

Tánckari Nívódíj (idén első alkalommal a tánckar szavazati alapján): Szalai Alexa Rita;

A Szegedi Nemzeti Színház által adományozott Varga Mátyás-díj (a műszaki munkatársaink szavazatai alapján): Szabó Gábor szcenikus.

283471644_5056700774428241_7035163795337021885_n

Szegedi Tudományegyetem Közönségdíjasai: Menczel Andrea, Medveczky Balázs

A társulati ülés végén Barnák László főigazgató elmondta: minden nehézség ellenére rendkívül tartalmas, gazdag évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház, a pozitív nézői visszajelzések és az előadások látogatottsága előadásról-előadásra újabb lendületet adtak. A munka nyáron sem áll le, folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a társulat pedig fáradhatatlanul dolgozik tovább azért, hogy a következő évadban is a Szegedi Nemzeti Színház legyen a nap fénypontja.

Barnak_Laszlo_foigazgato

- A 2021/22-es évadban 22 előadás közül választhattak a nézők, 18 bemutatónk volt. A legtöbb tartalom a jelenre reflektált, és véleményem szerint az egyetemisták körében is ezek bizonyultak a legérdekesebbnek, mint a nyelvezetben, mint pedig a játékstílusban. Ilyen volt a: „Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog” vagy a „39 lépcsőfok” illetve „A padlás”. Emellett számtalan olyan friss köntösbe öltöztetett előadásunk volt, ami nem a klasszikus műfajt képviselte, ilyen volt a „Don Giovanni” kétfelvonásos opera. Nem titkolt célunk, hogy a színházra az emberek ne úgy tekintsenek, mint egy múzeumra, hanem mint egy modern, szórakoztatni, kikapcsolni, elgondolkodtatni vágyó térre – válaszolta Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója az évadzáró kapcsán feltett kérdésünkre.

A vezető kiemelte: szerinte akkor lesz egy egyetemista színházba járó, ha már általános iskolás korában volt lehetősége megismerkedni a színház varázslatával. Abban az esetben, ha erre nem volt mód, a Szegedi Nemzeti Színház időről-időre több kedvezményt is biztosít minderre az egyetemistáknak, amelyek egyfajta vonzerőként is szolgálhatnak.

- Ahogy az általános és középiskolásoknak, úgy az egyetemistáknak és a pedagógusoknak is kínálunk különböző kedvezményeket. Ilyen az Universitas bérlet, amely direkt úgy van összeállítva, hogy azokat a programokat és előadásokat kínálja, amelyek a hallgatók érdeklődését felkelthetik. Emellett lehetőséget biztosítunk a hallgatóknak arra is, hogy közelebbről megismerkedjenek a színházzal egy-egy gyakornoki pozíció betöltése mentén, de vannak olyan végzős BBMK-s hallgatók is, akik a színház énekkarában vállaltak kulcsfontosságú szerepet, munkát, de a marketing vonalon is akadnak egyetemisták és az önkéntesek között is találkozhatunk velük. Szerencsére tehát több kapcsolódási pontunk is van az SZTE-vel – emelte ki a főigazgató.

Zárásképp elmondta: a színház ma már több annál, mint sem, hogy valami féle szórakoztató szerepet töltsön be az emberek életében. Irányokat mutat, problémákat tár fel, nehézségeket visz színpadra. Olyan dolgokat, amelyekkel az átlagember nap, mint nap szembenéz és talán a közönség soraiban ülve választ, megoldást is kaphat.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház

Fotó: Szabó Luca

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek