Bezár

Hírarchívum

Szokefalvi-Nagy_Bela_erem_2022

A 22. Szőkefalvi-Nagy Béla Érem az SZTE emeritus professzor, Stachó László matematikusé

A 22. Szőkefalvi-Nagy Béla Érem az SZTE emeritus professzor, Stachó László matematikusé

2022. június 03.
4 perc

dr. Stachó László professzor 14 cikket publikált a szegedi Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban. Ennek a teljesítményének az elismeréseként vehette át az egykori főszerkesztő tiszteletére alapított Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet az SZTE Bolyai Intézetben tartott ünnepségen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szőkefalvi-Nagy Béla - néhai professzorunk - tiszteletére, lánya, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított emlékérmet, minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja meg, aki az Acta Scientiarum Mathematicarum Szeged folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytat, valamint a nagy hatású cikkek szerzői érdemelhetik ki az elismerést – tudtuk meg dr. Fodor Ferenctől, egyetemi docenstől a Bólyai Intézet vezetőjétől.

dr._Fodor_Ferenc

Bevezető köszöntőjében azt is hozzátette, hogy ez egy nagyon neves érem és a magyar matematikai kitüntetések palettáján igen magasan jegyzik. Jelentőségét az is fémjelzi, hogy a Szőkefalvi-Nagy Béláról elnevezett több, mint 20 éve létező érmet olyan neves és nagyhatású matematikusok kapták meg ezidáig, mint Lovász László, az MTA volt elnöke, aki az egyik leghíresebb élő magyar származású matematikus.

Az intézetvezető felkérését követően Szőkefalvi-Nagy Erzsébet köszöntötte nagy horderejű bejelentést tett, miszerint Szőkefalvi-Nagy Béla szellemi hagyatékát, ami érinti Szőkefalvi-Nagy Gyula tárgyi emlékeit is a Bólyai Intézet befogadja és így a nagy jelentőségű tudás ott szolgál tovább, ahol szükség van rá - nyitotta köszöntőjét az édesapja tiszteletére létrehozott érem alapítója.

Szokefalvi-Nagy_Erzsebet

- A lapnál 35 évig főszerkesztőként dolgozó Szőkefalvi-Nagy Béla és az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat fontos, nívós cikkekkel büszkélkedő lap az idei évben ünnepli jubileumát a Haar Alfréd és Riesz Frigyes által alapított, a szegedi Ferencz József Tudományegyetem Baráti Társasága gondozásában jelentkező Acta Scientiarum Mathematicarum. Igy a 22. Szőkefalvi-Nagy Béla Érme kifejezetten nagy jelentőséggel bír. A család számára és számomra pedig a leginkább azért fontos az érem, mert azt szerettem volna, ha az ércnél maradandóbb életmű, legalább ércben tovább él – mondta el Szőkefalvi-Nagy Erzsébet.

Szokefalvi-Nagy_Erzsebet__1

A bejelentését követően egy rövid előadás keretében édesapja és a Stachó család közötti kapcsolatot mutatta be. Az érdekes történelmi bemutató legnagyobb tanulsága, hogy a Szőkefalvi-Nagy és a Stachó szerzőpáros közös munkája, már 95 évre nyúlik vissza.

Molnar_Lajos

- Szőkefalvi-Nagy Béla 35 évig, 1946-tól 1981-ig volt a folyóirat szerkesztője. A járvány hatására a 2022-es évben a 2021-es érmet adta át a Bólyai Intézet dr. Stachó Lászlónak. Kutatói pályája elején foglalkozott a Federer-féle görbületi mértékek kiterjesztésével, majd minimax tételekkel, és munkásságát átfogja a Banach sokaságok és kapcsolódó algebrai struktúrákat vizsgálata. Stachó László nagy hatású dolgozatokat publikált a folyóiratban. Összes itt megjelent cikkeinek a száma 14 – hangzott el dr. Molnár Lajos, az Acta Scientiarum Mathematicarum Szeged folyóirat főszerkesztőjétől az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet épületében, a Bolyai teremben.

A laudációt követően ünnepélyesen átadták az érmet és dr. Stachó László aláírta az emlékplakettet.

galeria

Galéria az eseményről a képre kattintva érhető el

Stachó László elmondta, hogy amikor megtudta, hogy ő érdemelte ki ezt a magas kitüntetést, nagyon meglepte. A meglepetés, oka ahogy fogalmaz, hogy partra vetett halnak érezte magát ezen a területen, mert kutatása az elméleti fizikában talált igazán nagy utat magának és alakított ki más alkalmazásokat. Utalt előadása végén arra, hogy a család címerében megjelenő iszapugró hal, a mai napig is jellemzi a családi szívósságot, miszerint bármilyen helyzetbe is sodorja a Stachó családot az élet mindenhez alkalmazkodnak és a legjobbat hozzák ki belőle, pont mint a hal, aki a tengerből mászik ki a szárazpartra és ahhoz alkalmazkodik. Ennek a szívósságnak és innovációnak az elismerése a Szőkefalvi-Nagy Béla érem. Tudományos foglalkozása végtelen dimenziós terekre koncentrálódik. Ahogyan ő fogalmazott, „olyan dolgokkal foglalkozom, mint ami a szemünk előtt lejátszódik 3 dimenzióban, csak én végtelen dimenzióba terjesztem ki a problémát”.

*

Stachó László professzor Holomorf izometriák végtelen dimenzióban címmel tartott előadást, az éremátadón. Első publikációja 1976-ból származik, összesen 70 jelentős tudományos dolgozatot írt. Leghíresebb, díjazott tudományos munkája, 313 idézettséggel rendelkezik.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek