Bezár

Hírarchívum

044A0238

Nagy siker az SZTE első gyakorlatorientált képzési börzéje

Nagy siker az SZTE első gyakorlatorientált képzési börzéje

2022. február 09.
3 perc

Több száz középiskolás és elsőéves hallgató vett részt a Szegedi Tudományegyetem által szervezett börzén, amelyen az egyetem duális és kooperatív képzéseivel és partnercégeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fiatalok többek között bepillanthattak a Talentis Agro cégcsoportot alkotó vállalatok tevékenységébe is. Kölcsönös érdeklődés esetén, a rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy akár már most kialakuljon egy komoly szakmai pályaterv, amely az egyetemi tanulmányok alatti tapasztalatszerzésre épül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Már előzetesen nagyon sokan jelezték, hogy szeretnének részt venni a Szegedi Tudományegyetem, a Talentis Agro cégcsoport és a régió Szakképzési Centrumai által közösen megrendezett I. Gyakorlatorientált Képzési Börzén.

Galériánk a képre kattintva megtekinthető.


044A0373

A rendezvény 2022. február 9-én, szerdán 09:00 órakor kezdődött az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A börzén a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki, Mezőgazdasági valamint Természettudományi és Informatikai Kara mutatta be duális és kooperatív képzéseit, a Talentis Agro cégcsoporthoz tartozó hat vállalati partner pedig interaktív programmal készült a középiskolás diákok és az elsőéves egyetemisták számára.

A résztvevőket Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese köszöntötte, aki elmondta, hogy az SZTE célja olyan szakemberek képzése, akik már egyetemi éveik alatt is használható és jelentős tapasztalattal, az adott területen a legmodernebb ismeretekkel felvértezve lépnek ki a munka világába, a Szegedi Tudományegyetemen megszerzett diplomájuk pedig kiváló ajánlólevél a régió vezető cégei számára. Ezért is fejleszti az intézmény a már most is közel 100 tagból álló partnerhálózatát a legkülönbözőbb ágazatok képviselőivel és szakképzési centrumaival folyamatosan. Öt Karon (Mérnöki Kar, Természettudományi és Informatikai Kar, Mezőgazdasági Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Gazdaságtudományi Kar) már most zajlanak duális képzések, kooperatív képzést pedig még ennél is több karon találhatnak az érdeklődők. Beszédében idézte az SZTE világhírű alumnáját, Karikó Katalint, aki tanácsként elmondta, hogy „Találj olyan partnert az életedhez, aki segít álmaidat valóra váltani!”. – A szakmai nap éppen ebben kíván segítséget nyújtani minden szereplőnek, tehát a cégeknek, a szakképzési centrumoknak, valamint kiemelten a diákoknak és jövőbeli hallgatóknak – emelte ki az SZTE gyakorlatorientált képzéseinek jelentőségét Prof. Dr. Gellén Klára.

044A0035

A börze leghangsúlyosabb ágazata a mezőgazdaság és az élelmiszeripar volt. A Talentis Agro cégcsoport tagjai színes és interaktív módon mutatták be tevékenységüket a diákoknak: a Csabatáj Zrt. árutojás termelő és növénytermesztő tevékenységét, a Gallicoop Zrt. a zárt rendszerű pulykahústermelő integrációt, a Hidasháti Zrt. az öntözéses növénytermesztést, a KALL Ingredients az izocukor gyártást, a Szarvasi Agrár Zrt. a növénytermesztés, tejelő szarvasmarhatenyésztés, rizs- és szemestermény feldolgozás, a Viresol Kft. pedig a gabonafeldolgozó, keményítő- és alapanyaggyártást.

 

Az eseményen részt vett Bagdán Boglárka. Az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár a megnyitón kiemelte: hálás a Szegedi Tudományegyetemnek a börze megszervezéséért valamint a diákoknak nyújtott segítségért. A Kormány számára is kiemelt terület a gyakorlatorientált oktatás erősítése és a duális képzések széleskörű megteremtése, melyet nagyban segíthetnek az SZTE rendezvényéhez hasonló alkalmak és programok, valamint a hamarosan létrehozandó ágazati képzőközpontok. Minden szereplő érdeke, hogy a legmotiváltabb és legtehetségesebb diákok a felsőoktatásban folytassák tanulmányaikat, ennek érdekében működik együtt a tárca a felsőoktatási intézményekkel, így a Szegedi Tudományegyetemmel.

044A0106

A Talentis Agro cégcsoport képviseletében Fábri Ágnes, a Gallicoop Zrt. HR vezetője elmondta, hogy a hosszú ideje tartó, gyümölcsöző együttműködés a cégek és az egyetem számára is előnyös és remélte, hogy a börzén megjelenő diákok közül sokan lesznek majd az SZTE hallgatói és a cégek jövőbeli munkatársai.

Az SZTE duális képzésében résztvevők, az egyetem mellett már komoly tapasztalatot és akár havi fizetést is kaphatnak. A börze hagyományteremtő céllal jött létre, és a nagy sikerre való tekintettel a tervek szerint a jövőben is lesznek hasonló rendezvények a Szegedi Tudományegyetemen.

044A0287

SZTEinfó/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek