Bezár

Hírarchívum

Boldog_es_onfeledt_Erasmus_hallgatok

Tengerentúli francia egyetemekkel bővítette Erasmus kapcsolatait az SZTE

Tengerentúli francia egyetemekkel bővítette Erasmus kapcsolatait az SZTE

2022. december 20.
2 perc

Az idei évben több, tengerentúli francia egyetemmel is bővítette Erasmus kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény új partnere a Francia Guyanai Egyetem (Université de Guyane), a Lycée Agricole d'Opunohu, a University of French Polynesia (Université de la Polynésie française) és a University of Reunion. A felsorolt intézmények mellett a széleskörű hálózattal bíró Pasteur Intézet több egysége is szakmai gyakorlati helyet kínál az érdeklődő hallgatóknak a tengerentúli régiókban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 1998 óta vesz részt az Erasmus programban. Jelenleg az egyetemnek 36 ország 556 európai partnerintézményével több, mint 1000 kétoldalú szerződése van. A programban az SZTE mind a 12 kara részt vesz. A program népszerűségét mutatja az 5711 kiutazó és 3920 bejövő hallgatói mobilitás, valamint a 3358 kiutazó oktatói és 1675 bejövő oktatói mobilitás.

 

– Az új együttműködések beleillenek a Szegedi Tudományegyetem Európán kívüli kapcsolatrendszerének bővítését szolgáló, tudatos, stratégiailag indokolt folyamatba – mondta Zilahi Tibor, az SZTE Erasmus+ intézményi programkoordinátora.

 

Az új, tengerentúli francia kapcsolatok a Mezőgazdasági Kar aktív akadémiai kapcsolatait felhasználva, agrártudományi, biológiai, egészségtudományi, idegen nyelvi és más tudományterületekre is kibővíthető együttműködésekre terjednek ki az ERASMUS program pénzügyi támogatásával. Az együttműködésekegyúttal a Szegedi Tudományegyetem frankofón kapcsolatainak megerősítését is jelentik. Az SZTE-n külön Frankofón Egyetemi Központ szolgálja az intézményben zajló francia nyelvű képzések és kutatások elősegítését, a frankofónia nemzetközi szervezeteivel folyó francia nyelvű együttműködések koordinációját, valamint a frankofón egyetemi tevékenység egységes megjelenítését.


Reunioni_Egyetem_delegaciojanak_2022_aprilisi_szegedi_latogatasa_es_egy_szandeknyilatkozat_alairasa

 

Réunioni Egyetem delegációjának 2022 áprilisi, szegedi látogatása és egy szándéknyilatkozat aláírása Fotó: Bobkó Anna


A Réunioni Egyetemmel kialakított kapcsolatok első hivatalos lépését a Réunioni Egyetem delegációjának 2022 áprilisi, szegedi látogatása és egy szándéknyilatkozat aláírása jelentette, amit a Francia-Guyana-i Egyetem küldöttségének látogatása követett.

 

2022 májusában újabb egyeztetések zajlottak Szegeden a biológiai területek együttműködési lehetőségeiről. 2022 októberében az SZTE Egészségtudományi Kar delegációja látogatott el Réunionra az egészségtudományi képzés kurzuskínálatának egyeztetése céljából.

A nemzetközi együttműködési keretmegállapodások első, kézzelfogható eredményét a mobilitások erősödése jelenti. A Francia Polinézia-i Egyetem (Tahiti) egy ERASMUS-ösztöndíjas hallgatója már Szegeden tanul a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar angol és amerikai tanulmányok szakán, a következő félévre pedig újabb két hallgató jelentkezett Szegedre.

– A Szegedi Tudományegyetemet a nemzetközi nyitottsága miatt választottam, szerettem volna egy új oktatási rendszert és egy új kultúrát felfedezni. Nagyon szeretek Szegeden lenni, mert nyugodt város, könnyű alkalmazkodni az itteni élethez. Az ESN-es mentorok mindig ott vannak, ha bármire szükséged van, mindenki kedves, és azt akarják, hogy otthon érezd magad. Bevallom, hogy ebben a mostani évszakban hiányzik az otthonom, mert ott egész évben meleg van, de itt sajnos nem. A tanárok, a képzés színvonala nagyon jó, és nagyra értékelem, hogy szenvedélyesen csinálják, amit csinálnak – mondta Chong Miriarii.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Boldog és önfeledt Erasmus hallgatók az SZTE-n. Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek