Bezár

Hírarchívum

EUGLOH

Nemzetközi innovációs kalandok a EUGLOH szövetségben – versenyek, ahol mindenki nyer

Nemzetközi innovációs kalandok a EUGLOH szövetségben – versenyek, ahol mindenki nyer

2022. december 19.
6 perc

A EUGLOH szövetség első három évében a Szegedi Tudományegyetem vezette a hallgatói innovációs és vállalkozói programokat. A közös kezdeményezések eredményeként öt egyetemről hallgatók, trénerek és mentorok százai kapcsolódhattak be a kreativitást és együttműködést igénylő tevékenységekbe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A EUGLOH (European University Alliance for Global Health) szövetség 2019-ben jött létre azzal a céllal, hogy a partnerek kiemelkedő szakértelmét összehangolva létrehozzák a jövő Európai Egyetemét. A szövetséget öt egyetem alapította:

- Université Paris-Saclay (Franciaország)
- Lund University (Svédország)
- Ludwig-Maximilian Universität München (Németország)
- Universidade do Porto (Portugália)
- Szegedi Tudományegyetem (Magyarország)

Az elmúlt három évben sokszínű oktatási és képzési programokon vehettek részt az egyetemek hallgatói, például hallgatói konferenciákon, nyári egyetemeken, innovációs napokon, amelyek többségére képzési szinttől és területtől függetlenül bárki jelentkezhetett. Egyes innovációhoz kapcsolódó programok pedig az eltérő megközelítések ütköztetésére születtek, hogy a hallgatói csoportmunka során ezen különbözőségek eredményeként új megközelítéseket és megoldásokat felmutató out-of-the-box megoldások jöjjenek létre.

IMG_7936

Életkép a „Joint Innovation Challenges” programon Fotó: Bobkó Anna

Az elmúlt években a Szegedi Tudományegyetem három alkalommal szervezett úgynevezett „Joint Innovation Challenges” programot a Demola Globallal együttműködve. A Demola Global által kifejlesztett módszertant több ezer kihíváson tesztelték, ahol a világ minden tájáról érkező hallgatók dolgoztak együtt globális trendek vizsgálatán és azok jövőbeli hatásán. A Demola Global emellett piacvezető cégeknek és startupoknak nyújt szakmai támogatást, hogy vállalkozásuk jövőbiztos legyen. A EUGLOH programjai keretében eddig 158 hallgató és kutató vett részt az innovációs kihívásokon: a nyolchetes, közös munkán alapuló (co-creation) programon, ahol multidiszciplináris hallgatói csapatok, nemzetközi mentorok támogatása mellett, egy adott témában végeztek kutatásokat, valamint jövőbeli szcenáriókat és termék/szolgáltatás koncepciókat állítottak fel. Összesen 25 globális egészséget érintő témát dolgoztak fel eddig az öt egyetem hallgatói, mint például

- A nyugdíjas korú társadalom integrációja a társadalomba, az általuk felhalmozott tudás felhasználásával.
- Az egészségügyi adatok hatékony kezelése, amely lehetővé teszi azok titkosítását, így a személyes adatok biztonságban maradnak.
- A távmunka nyújtotta lehetőségek, illetve azok hatásai a munkavállalók egészségére.

IMG_7921

A EUGLOH programjai keretében eddig 158 hallgató és kutató vett részt az innovációs kihívásokon Fotó: Bobkó Anna

A felhasználó-központú, design thinking tervezési módszertanon alapuló folyamat első felében leginkább a jelenlegi helyzet felmérésére és megismerésére koncentráltak a résztvevők, és a vezető piacokon már azonosítható „weak signal”-okat és kiaknázatlan trendeket, továbbá a jövőben vélhetően rendkívül fontossá váló jelenségeket kerestek. A program második felében a jövőbeli szcenáriókra koncentráltak, ahol bizonyos események bekövetkezésének hatásait kutatták, különböző kimeneteket kerestek, illetve azok környezetre gyakorolt hatásait vizsgálták. Az utolsó héten Szegeden találkoztak a hallgatók, a mentorok és a trénerek, hogy a csapatok végül egy Demo Day keretében prezentálják eredményeiket. Arról, hogy milyen maga az esemény és hogyan élték meg a hallgatók és a támogató mentorok, talán az ő visszajelzéseik mondanak a legtöbbet:

Igazi öröm, de egyben kihívás is volt számomra a részvétel. Először mentorként, és a szokásos munkámtól meglehetősen távoli projekt formában. Ugyanakkor, nagyon örülök, hogy úgy döntöttem, hogy csatlakozom, a közös élmény nagyszerű tanulási folyamat volt, és nagyon jó volt a hangulat Szegeden.”

Anna Hjalmers-Mattsson, mentor (Lund University)

A program rendkívüli kihívásokkal teli és roppant hasznos lehetőség volt. Kétségtelenül felülmúlta az elvárásaimat, és alig várom, hogy csatlakozhassak a EUGLOH által kínált egyéb programokhoz.

Ana Isabel Duarte, hallgató (Universidade do Porto)

„Nagy köszönet a EUGLOH Szövetségnek és az Université Paris-Saclay-nak a lehetőségért, hogy részt vehettem a EUGLOH Joint Innovation Challenges programban, amelyet a Demolával közösen szerveztek meg az elmúlt nyolc hétben. Fantasztikusan telt az utolsó hét a Szegedi Tudományegyetemen. Nagyon sok új hallgatót ismertem meg különböző országokból és tanulmányi háttérrel. Kemény munka volt, de jó szórakozás is. Már tervezem a következő látogatásokat Portoba és Lundba!

Andrea van der Loos, hallgató (Université Paris-Saclay)

Ez a projekt összességében segített abban, hogy szélesítsem a látókörömet, fejlesszem a kritikai gondolkodásom. Ennek nagy része azoknak a csodálatos facilitátoroknak és csapattársaknak tudható be, akikkel együtt dolgoztam. Maroknyi elvárásokkal érkeztem, de élményekkel és emlékekkel teli táskával távoztam.

Khushi Nigam, hallgató (Szegedi Tudományegyetem)

A Joint Innovation Challenges programon túl rendkívül intenzív, háromnapos „Innovation Days” elnevezésű nemzetközi ötletversenyt is rendezett az SZTE, összesen három alkalommal. Az Innovation Days inkább az üzleti szemléletmód átadására és innovatív vállalkozás ötletek kidolgozására fókuszál. A program célja ugyanis, hogy a hallgatók innovációs és startup témákban bővítsék üzleti ismereteiket. Az általuk feldolgozott témák között található:

- Otthoni növénytermesztést támogató okos megoldások.
- Online pszichológiai tanácsadást nyújtó platform.
- Okos gyógyszeradagoló, amely kapcsolatban van a rokonokkal, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az idősebb hozzátartozó rendszeresen beveszi a gyógyszerét.

A nemzetközi és különböző tudományterületeken tanuló hallgatói csapatok workshopok keretében, üzleti mentorok támogatása mellett, olyan témákat jártak körül, amelyek elengedhetetlenek egy startup elindításához, mint például a piacelemzés, az üzleti modellezés, a célcsoport elemzés, a pitch prezentáció felépítése. A három Innovation Days programjait és így a Szegedi Tudományegyetemet 52 hallgató és kutató tisztelte meg ötleteivel és személyes jelenlétével.

IMG_7939

A Demo Day keretében prezentálják eredményeiket a hallgatók Fotó: Bobkó Anna

A résztvevők az alábbiakat emelték ki a program kapcsán.

Minden csapat részéről felkészült, jól összerakott, magas szintű előadásokat láthattunk, a hallgatók innovatív ötleteik bemutatásával komoly fejtörést okoztak a zsűrinek. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez a verseny a nemzetközi összefogásról és együttműködésről, a kreativitásról, valamint a versenyzők ötleteikbe vetett hitéről szólt, és ebből a szempontból, úgy vélem, mindenki győzelmet aratott.

Tivolt Zoltán, mentor, a DT-ITS Global Delivery Excellence üzletágának egykori vezetője.

Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy 2021. november 17-19. között a Szegedi Tudományegyetemen tanulhattam a vállalkozói szellemről és a startup kultúráról. Az egyetemnek kiváló szervezői csapata van, amitől otthon éreztem magam, még ha ez volt az első látogatásom is.

Lilit Yenokyan, hallgató (Ludwig Maximilians Universitat München)

A EUGLOH szövetség programjai 2022 decemberében véget érnek. A folytatásra azonban nem kell sokat várni, új tagokkal kibővülve 2023 januárjában kezdi meg munkáját a EUGLOH 2.0. A szövetség új tagjai:

- University of Alcalá (Spanyolország)
- Universität Hamburg (Németország)
- University of Novi Sad (Szerbia)
- Tromsø University - The Arctic University of Norway (Norvégia)

Izgatottan várjuk, hogy mit hoz a jövő az immáron kilenc partnerrel működő EUGLOH szövetség számára. Reméljük, hogy lehetőségünk lesz sok-sok további hallgatóval és kutatóval megismertetni a vállalkozóiságot és a startupok világát a Szegedi Tudományegyetem programjain keresztül.

Kocsis Lilla

Borítókép: Nemzetközi innovációs kalandok a EUGLOH szövetségben a Szegedi Tudományegyetemen Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek