Bezár

Hírarchívum

SZGYTV_gyoztes_csapat

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 11.1. csapata nyerte a XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 11.1. csapata nyerte a XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

2022. december 09.
5 perc

A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjét 2022. december 9-én rendezte a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 11.1. csapat tagjai: Tóth Hanna, Miskei Zsófia és Égerházi Gergő nyerték. Felkészítő tanáruk Gőz József volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményt 2022. december 8-án, Prof. Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája, világhírű kutató, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Prof. Dr. Dux László, a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének elnöke nyitotta meg.

A számítógépes elődöntőn, az SZTE SZAOK Orvosi Fizikai Intézetben, 50 középiskolás csapat, azaz mintegy 200 diák mérte össze tudását. Ezek közül a legjobb hat csapat jutott tovább a döntőbe, melyre december 9-én került sor az SZTE SZAOK Szent-Györgyi Albert Oktatási Központjában.

SZGYTV elődöntő

A verseny elődöntője.

A döntőbe jutott csapatok:

- a Kecskeméti Református Gimnázium, felkészítő tanár: Lengyel Adrienn. Csapatnév: Nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfátok. Tagok: Végh Zsombor, Lakó Dávid, Ifj. Laki Gábor;

- a budapesti Városmajori Gimnázium, felkészítő tanár: Dr. Jánossyné Dr. Solt Anna Mária. Csapatnév: Tömcica. Tagok: Molnár Kristóf, Kovács Endre, Pallos Márton;

- a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium, felkészítő tanár: Vetlényi Dávid. Csapatnév: BMRG 1. Tagok: Bartha Lilla Zsófia, Limpár Csenge, Bencz Bendek;

- Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Tanner György. Csapatnév: Völgységi TDK. Tagok: Stein Felix, Kozma Szemere, Köpenczei Csanád;

- a debreceni Tóth Árpád Gimnázium, felkészítő tanár: Gőz József. Csapatnév: TÁG 11.2. Tagok: Tóth Panna, Debreceni Réka, Jenei Dániel Csaba;

- a debreceni Tóth Árpád Gimnázium, felkészítő tanár: Gőz József. Csapatnév: TÁG 11.1. Tagok: Tóth Hanna, Miskei Zsófia, Égerházi Gergő.

012_0052

A döntő.

Az idei évben a verseny középpontjában Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 85. évfordulója, valamint a magyar Nobel-díjasok munkájának utóélete állt. A tudós munkássága mellett nem maradtak ki a 2017-2021 között orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjban részesültek sem. A XI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve merített az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből, emellett érintette Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásait is. A tanulmányi verseny feladatai az elődöntőben is és a döntőben is fizikai, kémiai és biológiai kérdéseket tartalmaztak, különös tekintettel az idei év fő témájára.


SZGYTV_donto_Zentai_Peter

Zentai Péter fotói a döntőről és a welcome partyról

Első helyen végzett a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 11.1. csapata. A csapat tagjai: Tóth Hanna, Miskei Zsófia, Égerházi Gergő. Felkészítő tanáruk: Gőz József.

Második helyen végzett a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium, BMRG 1. csapata. A csapat tagjai: Bartha Lilla Zsófia, Limpár Csenge, Bencz Bendek. Felkészítő tanáruk: Vetlényi Dávid.

Harmadik helyen végzett a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium, Völgységi TDK csapata. A csapat tagjai: Stein Felix, Kozma Szemere, Köpenczei Csanád. Felkészítő tanáruk: Tanner György.

A dobogón végzett csapatok tagjai a tárgyjutalmak mellett pénzjutalomban is részesültek: az első helyezést elérők 110 ezer forintot kaptak fejenként, a második helyen végzők 85 ezer forintot kaptak fejenként, a harmadik helyen végzők pedig 70 ezer forintot vihettek haza fejenként. A jutalmakból a felkészítő tanárok is részesültek.

SZGYTV döntő

Versenyzés közben.

A verseny 2022-es zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézetének egyetemi tanára volt. A zsűri tagjai: Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; Dr. Csupor Dezső, az SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet Mikrobiológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. A kérdéssorok összeállítói továbbá: Dr. Siposné Musza Katalin, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszékének tudományos munkatársa; Dr. Nagy Lászlóné dr. Antal Erzsébet, az SZTE TTIK Biológia Intézet Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék egyetemi adjunktusa; Dr. Makra Péter, az SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet egyetemi adjunktusa; Boruzsné Bodnár Tünde, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézetének tanügyigazgatási munkatársa; Szenci-Kaszás Balázs, az SZTE SZAOK PhD-hallgatója, aki annak idején maga is részt vett az SZGYTV-n, és csapatával meg is nyerte a versenyt.

SZGYTV döntő

A zsűri verseny közben.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen induló csapatok versenyezhettek kreatív kategóriában is. A pályamunkákat a szaktárgyi versenytől függetlenül bírálták el és jutalmazták a döntőt követően. Ebben a kategóriában az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium csapata nyert. A csapat tagjai 25 ezer forintos pénzjutalomban részesültek fejenként, illetve ajándékcsomagot kaptak.

A Szegedi Tudományegyetem emellett oklevéllel, ajándékcsomaggal és fejenként 50 ezer forintos ösztöndíjjal ismerte el azon pedagógusok tehetséggondozás területén végzett munkáját, akik legalább már öt alkalommal részt vettek csapataikkal a versenyen.

Az ajándékokat Prof. Dr. Karikó Katalin, Dr. Fendler Judit és Prof. Dr. Dux László adta át: Bodorné Misley Tündének, a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium tanárának; Dergez-Mohari Katalinnak, a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium tanárának; Dr. Láng Gabriellának, a Budapest XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tanárának; Tulipánné Takács Zitának, a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium tanárának.

Karikó Katalin SZGYTV

Karikó Katalin az SZGYTV megnyitóján.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny arany fokozatú együttműködő partnerei: Akadémiai Kiadó Zrt.; Diákhitel Központ Zrt.; Goodwill Pharma Zrt.; Richter Gedeon Nyrt.; UniCorp Biotech Kft. Ezüst fokozatú együttműködő partnerei: Givaudan Hungary Kft. Bronz fokozatú együttműködő partnerei: Egis Gyógyszergyár Zrt.; Szegedi Egyetemi Kiadó. További támogatók: Maxim Könyvkiadó Kft.; Pick Szeged Zrt.

A verseny a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának szervezésében jött létre, az egyetem oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával. A versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság irányította.

Pósa Tamara

Borítókép: Az SZGYTV győztes csapata. Fotó: Kovács-Jerney Ádám, Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek