Bezár

Hírarchívum

Manitobai_Egyete_Cover

A kanadai Manitoba egyetem hallgatói a fazekas mesterséget is kipróbálhatják az SZTE BTK nyári egyetemén

A kanadai Manitoba egyetem hallgatói a fazekas mesterséget is kipróbálhatják az SZTE BTK nyári egyetemén

2022. augusztus 03.
4 perc

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ első alkalommal rendezte meg a kanadai Manitoba Egyetem diákjai számára a Magyar kultúra és magyar, mint idegen nyelv Nyári Egyetemét. A rendezvény lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy élmény alapon váljanak aktív figyelőkké és magyar kultúra értőkké. A kurzus 2022. július 26-án indult és augusztus 14-én zárul. A 3 hetes programon a diákok egy hetet töltenek Budapesten, kettőt Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az évek óta fennálló együttműködés a kanadai Manitobai Egyetem és az SZTE között eddig leginkább az oktatói, kutatói kapcsolatokra épült. Nyolc éve a kanadai intézményben a Hungarológia Központ egy-egy oktatója tanít magyar, mint idegen nyelvet és kultúrát. A nemzetköziesítés jegyében a szegedi egyetem egyik stratégiai célja a kanadai irányú nemzetközi kapcsolatok élénkítése, új együttműködési lehetőségek feltérképezése.

- Hónapokkal ezelőtt elkezdtünk egy tárgyalást a kinti tanszékvezetővel, és felvetettem azt az ötletet, hogy mit szólnának egy hungarológiai jellegű, úgynevezett „Immersion Hungary” programhoz, ahol a magyar kultúrát mutatnánk be több szempontból. Ezt támogatták és kértek néhány magyarórát is. A program két részből áll: napi minimum 4-6 óra kultúra, valamint egy óra nyelvoktatás. Idén ezt tíz főre hirdettük meg, ami pár nap alatt be is telt – mondta Dr. Árvay Anett, SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ vezetője.

Arvay_Anett

A Manitobai Egyetemmel kötött új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt el három hetet Budapesten és Szegeden. A program célja, a magyar kultúra sok szempontú megismerése, emellett a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése. Az angol nyelven oktatott kurzus minden egyetemi hallgató számára szabadon felvehető és az elvégzése után 7 kredit jár.

A program elején Budapesten a köztéri és kollektív emlékezet témakörében szervezett túrán vehettek részt a fiatalok. Szegeden a BTK oktatóinak óráin vehetnek részt. A program része a magyar kultúra, élet és társadalom megismerése, kirándulásokon, tanórákon és vendégelőadásokon, valamint a magyar nyelvet is gyakorolhatják.

Szegedi nevezetességeket látogatnak meg, többek között a Zsinagógát, a Reök palotát, az Alföldi Tájházat. Hódmezővásárhelyen egy gazdag múzeumpedagógiai program készült számukra, amelyet Terendi Viktória, a Hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ munkatársa állított össze, amelyen a korongozást is kipróbálhatják a hallgatók. A népi építészettel pedig nemcsak előadásokon, hanem Ópusztaszeren a falumúzeumban is megismerkedhetnek.

- Az igazi hungarológiai nézőpont az, amikor külföldiek a program láttán kíváncsiak lesznek a magyar kultúra jelenségeire, és azokat mélységeiben szeretnék megtapasztalni és megérteni. Olyan kulturális hidak lesznek, akik kontrasztív aspektusból ütköztetik az itteni és a saját kultúrájukat. Különösen érdekes, hogy a csoport tagjai nem csupán több generációs kanadai diákok, hanem olyanok is, akik más országból pl. Nigériából vagy a Fülöp-szigetekről származnak, de Kanadában tanulnak, ők már eleve rendelkeznek egyfajta multikulturális szemlélettel – mondta Dr Árvay Anett.

  vacsora

A Szegedi Tudományegytem vendégül látta a kanadai Manitobai egyetem hallgatóit

Mivel a manitobai egyetem ösztöndíjjal támogatja ezt a programot, a jelentkezők először egy rövid interjún vettek részt, valamint egy motivációs levelet is kellett írniuk. A kurzus végén a számonkérés két módon történik: Szegeden kis beszámolót kell készíteniük, majd csoportos és egyéni prezentációt tartanak, amely gyakran a főszakjukhoz kapcsolódik. Szeptember végéig pedig egy hosszú összefoglaló reflektív esszét kell készíteniük a tanulmányútról, ezt már Kanadából küldik vissza Szegedre.

Árvay Anett hozzátette: Sok és intenzív munkát igényel ez, de mi is nagyon sokat kapunk. A tudásátadás mellett nagyon fontos számunkra, hogy jól is érezzék magukat a diákok, és egy kis közösség is formálódjon belőlük. Az oktatás az első, de azon dolgozunk, hogy ez jó hangulatban történjék. A legszívmelengetőbb, hogy a kurzuson olyan tanárok oktatnak, akik az SZTE BTK szemléletét, lelkesedését és szakmai tudását adják át a diákoknak. Emellett nagy érték az is, hogy ezek az oktatók ugyanolyan sokat tanulnak majd a különböző kultúrákról, mint a résztvevő hallgatók a miénkről. Én bízom benne, hogy előremutatóvá és rendszeressé válik ez az új kulturális Nyári Egyetem.

SZTEinfo - Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Árvay Anett, Bobkó Anna, Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek