Bezár

SZTEhírek

044A9866

Az SZTE TTIK tudományos főmunkatársa felvételt nyert az MTA Fiatal Kutatók Akadémiájára

Az SZTE TTIK tudományos főmunkatársa felvételt nyert az MTA Fiatal Kutatók Akadémiájára

2022. április 27.

Édesanya, feleség, informatikus, kutató: G.-Tóth Boglárka, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék tudományos főmunkatársa kétségkívül különleges, és egy a nők körében még mindig nem annyira elterjedt hivatást választott. Jelenleg azon dolgozik, hogy megszerezze nagydoktori fokozatát és átadja az ennek kapcsán folytatott, kutatásában szerzett gyakorlati tapasztalatokat és elméleti tudást a hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

G.-Tóth Boglárkával 2018-ban beszélgetett az SZTE Sajtóosztálya először, az interjú apropóját akkor a Nők a Tudományban Kiválósági Díj elnyerése adta. Az SZTE tudományos főmunkatársa, azóta több hasonló kaliberű díjban is részesült, amely számtalan lehetőséget nyitott meg előtte. Ezen lehetőségek közé tartozik többek között az is, hogy nemrégiben felvételt nyert az MTA Fiatal Kutatók Akadémiájára, ahol a Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottság és a Nemzetközi Bizottság feladataiba szeretne majd elsősorban bekapcsolódni. Szabadidejét gyermekeivel tölti.

 

- Hogyan szedné pontokba, hogy az elmúlt négy évben honnan-hová jutott szakmailag?

 

- 2018-ban a Nők a Tudományban Kiválósági Díj mellett elnyertem a Rapcsák Tamás Díjat, majd megválasztottak a European Working Group of Location Analysis (EWGLA) elnökségi tagjának, illetve 2021-ben a Magyar Operációkutatási Társaság (MOT) alelnökének. Ugyancsak 2021 óta töltöm be az MTA Matematikai Osztály Operációkutatási Bizottságának titkári pozícióját is. Azóta szerkesztője lettem a Central European Journal of Operations Research folyóiratnak és az Alkalmazott Matematikai Lapoknak is. 2019-ben elnyertem a Magyar Tudományos Akadémia kisgyermeket nevelő kutatónők és kiskorú gyermeküket egyedül nevelő kutatók tudományos előmenetelének elősegítése érdekében létrehozott ösztöndíjat, a Magyar Tudományos Akadémia doktora cím megszerzésére irányuló kérelem benyújtásához szükséges értekezés megírásának támogatására. Így, azóta a nagydoktorimon munkálkodom, ami nemsokára elkészül és remélem, hogy pozitív elbírálásban részesül majd. Emellett több nyertes TDK-t is vezettem, PhD hallgatókat is irányítok, és ennek kapcsán PhD kurzusokat is tartok, például itthon az Optimalizálás Felsőfokon címűt, míg a spanyol Almeríai egyetemen két egymásra épülő kurzust tartottam 2019-ben és 2021-ben. A kutatás-fejlesztési vonalon pedig legutóbb a Szegedi Tudományegyetemmel, a Debreceni Tudományegyetemmel és az Adamant Kft.-vel közös projektként sikeresen létrehoztunk egy vezérelhető lézer rendszert.


044A9807

 

- Nemrégiben felvételt nyert a MTA Fiatal Kutatók Akadémiájára. Ennek tükrében, hogyan néznek ki most a mindennapjai?

 

- Egyelőre még nem változtak meg a mindennapjaim, hiszen ez friss hír, még csak most körvonalazódnak az ehhez kapcsolódó új feladatok. Az FKA munkáját tekintve a Kisgyermekesek és Kutatónők Helyzetével Foglalkozó Bizottság és a Nemzetközi Bizottság feladataiba szeretnék elsősorban majd bekapcsolódni, de érdekesnek tartom a többi Bizottság munkáját is. Mint kutatónő és háromgyermekes családanya, a saját, és férjem karrierje alapján van egy átfogó képem a lehetséges nehézségekről, illetve tanszékemen több fiatal doktorandusz lány helyzetét és problémáit is ismerem. Ennek apropóján szívesen segítenék ezeknek a problémáknak a felmérésében, és a megoldási lehetőségek felkutatásában, illetve a kapcsolattartás kiépítésében is. A Nemzetközi Bizottság munkája szintén közel áll hozzám, szerencsére széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezem: egy gold Open Access folyóirat felelős szerkesztője vagyok (Acta Cybernetica), és immár négy éve bírálom folyamatosan a Marie Sklodowska-Curie Action posztdoktori projektjeit. Így az ehhez kapcsolódó feladatokban is nagyon szívesen részt vállalnék, mindegyikhez kötődöm. Az említett két bizottság munkáján kívül úgy érzem, hogy a jelenleg alul reprezentált informatikai tudományág sajátosságait bemutatva szervesen tudnék segíteni más feladatokban is.


044A9772

 

- Végezetül: milyen célok állnak most Ön előtt?

 

- Elsődleges célom a nagydoktori befejezése és leadása még ebben a félévben, illetve bekapcsolódni az FKA bizottságainak munkájába. Fontos célom a doktoranduszaim segítése, hogy minél könnyebben vegyék az akadályokat és sikeresen végezzenek, azaz elnyerhessék a doktori címet. Ezek mellett persze szeretném folytatni a saját kutatásaimat is, és hátha a nagydoktori terhét letéve sikerül majd a régóta dédelgetett álmom is, valami olyan eredmény elérése, amely hasznos mind a tudományos életben, mind a fenntarthatóbb jövőnk tekintetében.


SZTEinfo - Pósa Tamara


Fotó: Sahin-Tóth István


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek