Bezár

Hírarchívum

radnoti75

Radnóti Miklós Emléknap a Szegedi Tudományegyetemen

Radnóti Miklós Emléknap a Szegedi Tudományegyetemen

2022. április 29.
2 perc

Délután egytől, hajnali egy óráig tartó versolvasással, kiállítással, emléksétával, dokumentumfilm-vetítéssel tisztelegnek a szervező, SZTE NKI Kulturális Iroda munkatársai és a programon résztvevők a Szegedi Tudományegyetem egykori diákja, Radnóti Miklós emléke előtt, a költő születésnapján, 2022. május 5-én, csütörtökön.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az emléknap 13 órakor a Radnóti egytől egyig című programmal veszi kezdetét, melyben a résztvevők délután egy órától hajnal egyig a Rektori Épület előtt felolvassák a költő összes versét. A programot Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja nyitja meg. Verset olvasnak majd többek között a Klebelsberg Könyvtár munkatársai, az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Színház tagjai. De ezt megelőzően, a Vers Délben programon is Radnóti verset mond majd el Tóth Péter Lóránt versvándor.


Radnoti_Miklos_Emleknap
A részletes program ide kattintva olvasható


Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ elől 14 óra 30 perckor indul emlékséta, amelyben azokat a helyeket látogatják meg a résztvevők, ahol a költő is élt, alkotott vagy valamilyen módon kapcsolódott hozzá.

18 órakor a Rektori Épület átriumában Sonkodi Rita festőművész kiállítását Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitja meg, aki az SZTE NKI Kulturális Iroda által, a hallgatók részére kiírt tavaszi előadói versenyek és alkotói pályázatok díjait is átadja.

- Egyetemünk művésztanáraként és festőként húsz esztendeje tanítom a hallgatókat a
művészet szeretetére. Ezzel az ecsettel szeretnék tisztelegni azon ikonikus személyek
előtt, mint Klebelsberg Kuno vagy Szent-Györgyi Albert, kiknek szellemisége a mai
napig itt él – fogalmazott Sonkodi Rita, aki festményén Radnóti noteszának utolsó lapját is megörökítette.

A REÖK Stúdiószínpadán 18 óra 30 perckor kezdődik a „Lélek vagyok, élni szeretnék!” – Krónika Radnóti Miklós utolsó hónapjairól című előadás. A Bori notesz és a költő más versei alapján elmondja: Tóth Péter Lóránt versvándor.

A REÖK Zöld szalonjában 20 óra 30 perctől vetítik a Radnóti nyomában című dokumentumfilmet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek