Bezár

Hírarchívum

csoportkep4

Nagy siker a IV. Herba Medica Tanulmányi Verseny országos döntője

Nagy siker a IV. Herba Medica Tanulmányi Verseny országos döntője

2022. április 13.
4 perc

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar negyedik alkalommal rendezte meg a Herba Medica Tanulmányi Versenyt. Idén a határon túlról is érkeztek diákok a döntőre, amelyen a több mint 100 indulóból végül a legjobb 12 mérhette össze tudását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 106 regisztrált versenyző közül, a versenyszabályzat alapján, 12-en kerültek be az országos döntőbe, aminek az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar volt a helyszíne. Az országos döntő átlépte az országhatárt, ugyanis volt egy csíkszeredai versenyző is. A lelkes tanulókat elkísérték felkészítő tanáraik és szüleik.

A szóbeli döntő három részből állt. Az első megmérettetés egy tesztsor volt, amelyet egy előadás és a laboratóriumi munka követett. Az előadások során a versenyzők prezentálták egy-egy részterületben való jártasságukat, szóbeli kommunikációs- és előadóképességüket. Az előadásokat szakmai zsűri hallgatta meg.

„Évről-évre tapasztaljuk, hogy magas színvonalúak az előadások. Tudományos igényeséggel, szép ábraanyaggal összeállított anyagok kerülnek elénk. Nagy különbség van az előadókészségben, így differenciálni a versenyzők között igazából itt tudtunk. Természetesen vannak rutinosabb előadók, de összességében nagyon színvonalas előadásokat hallottunk, némelyik egyetemi előadásnak is beillene – fogalmazott a zsűri egyik tagja, Dr. Csupor-Löffler Boglárka.

A tanulók a laboratóriumban ismeretlen vegyületeket azonosítottak. A különböző laboratóriumi gyakorlattal érkező versenyzők közül még azok is igen felkészültek voltak, akiknek az iskolájában nincs laboratórium, de még kémiatanár sem. Dr. Lázárné dr. Zalán Zita, az SZTE GYTK Gyógyszerkémiai Intézet adjunktusa, a laboratóriumi rész kidolgozója és zsűritag véleménye szerint a tanulók felkészülten érkeztek, és a feladat végrehajtása közben ügyesen, a szakmai követelményeknek megfelelően dolgoztak.

labor10w

A résztvevők számára a Herba Medica kutatómunkát, a gyógynövények megismerését, kellemes időtöltést és betekintést is jelent az egyetemi tananyagba. Az esemény a legkülönbözőbb feladatok megoldása során alkalmat ad a középiskolásoknak, hogy megtapasztalják a gyógyszerész szakma soksínűségét.

A szervező bizottság fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a döntőn résztvevő tizenkét versenyző mindegyike nyertes, hiszen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az online fordulón, továbbá sikeresen megmérettették magukat a szóbeli döntőn is. Emiatt mindegyik versenyző helyezést ért el, mégpedig a következő sorrendben:

gyoztes


1. helyezés: Jáger Tekla (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium, felkészítő tanárai: Kissné Kriszt Zsuzsanna és Dr. Tomicskóné Magyar Tünde)

2. helyezés: Stock Zita (Ciszteri Szent István Gimnázium, Székesfehérvár, felkészítő tanára: Rideg Gabriella)

3. helyezés: Kozák Anna (Debreceni Egyetemi Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, felkészítő tanára: Dr. Krakompergerné Aros Adrienn)

4. helyezés: Farkas Fruzsina (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium, felkészítő tanára: Dr. Tomicskóné Magyar Tünde)

5. helyezés: Boros Júlia (Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok, felkészítő tanára: Borosné Szlávik Mária)

6. helyezés: Dani Regina Jázmin (Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, felkészítő tanárai: Gabnai Edit, Mikulás Rolandné)

Sarkadi Máté (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely, felkészítő tanára: Szabó Bence Farkas)

8. helyezés: Szalai Donát (Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, felkészítő tanára: Révészné Japport Tünde)

9. helyezés: Tóth Dominik (Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg, felkészítő tanára: Bancsó Andrea)

10. helyezés: Szánthó Tünde (Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, felkészítő tanára: Kis-Szölgyémi Judit)

Hesz Lilla (Premontrei Iskolaközpont, Gödöllő, felkészítő tanára: Kerényi Zoltán)

12. helyezés: Barabás Nóra (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, felkészítő tanára: Barta Mónika)

dontos_diakok

A legjobb 12 döntős tanuló

A versenyzők és a felkészítő tanárok egyaránt díjat kaptak. Minden versenyző és felkészítő tanár 10.000,- Ft könyvvásárlási utalványt, ezen felül az első három helyezést elérő versenyző értékes utalványokat vihetett haza: 1. helyezés: 150.000,- Ft; 2. helyezés: 100.000,- Ft, 3. helyezés: 50.000,- Ft.


labor9w

A verseny szervezésében részt vettek:

Feladatszerkesztők: Dr. Bózsity-Faragó Noémi, Dr. Csupor-Löffler Boglárka, Dr. Engi Zsófia, Dr. Csuvik Oszkár, Dr. Lőrinczi Bálint, Bajtai Attila, Dr. Püski Péter, Dr. Kiss Tivadar, Prof. Dr. Zupkó István.

Zsűritagok: Dr. Bózsity-Faragó Noémi, Dr. Engi Zsófia, Dr. Csupor-Löffler Boglárka, Bajtai Attila, Dr. Szakonyi Gerda, Dr. Vasas Andrea, Németh Veronika, Dr. Lázárné dr. Zalán Zita, Dr. Rédei Dóra, Dr. Veres Katalin, Prof. Dr. Szakonyi Zsolt

A IV. Herba Medica Tanulmányi Verseny megszervezését a Nemzeti Tehetség Program keretében (NTP-TMV-21-0111) a Családokért Felelős Tárca nélküli Miniszter 1000.000,- Ft összegben támogatta. További támogatók voltak még az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Rédei Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek