Bezár

Hírarchívum

GeoArt_Cover

A GeoArt kiállítás a geográfia tudományának jelentőségére hívja fel a figyelmet

A GeoArt kiállítás a geográfia tudományának jelentőségére hívja fel a figyelmet

2022. április 12.
4 perc

Jó pár éve az európai tavaszok elmaradhatatlan részévé vált a határokon és kultúrákon átívelő GeoNight rendezvénysorozat, amely az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet (EUGEO) vezetésével 2022-ben április 1-jén került megrendezésre. Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete 2018-ban csatlakozott először az akkor már európai szintű kezdeményezéshez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GeoNight egy országhatárokon és kultúrákon átívelő rendezvénysorozat, amely 2017-ben indult a Francia Nemzeti Földrajzi Tanács kezdeményezésére. 2018-tól számos európai ország, köztük hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ettől kezdve az európai földrajzi társaságokat összefogó EUGEO lett a programsorozat főszervezője, melynek elnöke, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Kovács Zoltán. A GeoNight 2021 óta, a Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) révén világméretű rendezvénnyé vált, melyhez az évek alatt egyre több ország, város és intézmény csatlakozott. A GeoNight rendezvényeken a nemzetközi összehasonlításokban Magyarország az egyik legaktívabb szereplő. Az esemény célja, a földrajztudományok népszerűsítése, illetve felhívni a figyelmet a szélesebb nyilvánosság számára a geográfia tudományának jelentőségére.

2022-ben az SZTE is több programmal csatlakozott a felhíváshoz. Az idei rendezvény iránt több, mint 100 résztvevő érdeklődött. Az eseményeknél a hangsúly a játékos, kötetlen, elsősorban ismeretterjesztő programokon van, hogy meg tudják szólítani a különböző generációkat a fiatalabbaktól az idősebbekig egyaránt. A Szegedi programok nagyon sokszínűek voltak, lehetett csatlakozni egy éjszakai városi sétához, vagy ismeretterjesztő előadást hallgatni a Kárpátok és az Alpok természeti csodáiról. Folyóvizes terepasztal bemutatón is részt vehettek, valamint a GeoArt fotókiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

- A GeoArt kiállítás, közel egy évtizedes hagyománnyá vált a Földrajzi és Földtudományi Intézetben. Első alkalommal a III. Jakucs László Földrajzverseny döntő fordulóiba bekerült középiskolások és tanáraik körében hirdettünk meg, „GeoArt, különleges természetföldrajzi jelenségek” címmel egy versenyt, amelyben a zsűri által legjobbnak ítélt fotókat kiállítottuk az Intézetben, illetve a legjobbakat díjaztuk is – mondta Nyári Diána, a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének Közkapcsolati szakértője.

Elso_GeoArt

Az első GeoArt kiállítás

2015-ben szervezte meg az intézet az első olyan kiállítást, amely az ott dolgozó munkatársak által készített képekből állt. Ezután 2021-ben a Szegedi Tudományegyetem Szegedre költözésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett Centenáriumi rendezvénysorozathoz egy országos, középiskolásoknak szóló pályázattal csatlakozott a Földrajzi és Földtudományi Intézet, melynek egyik kategóriája, a GeoArt fotópályázat volt. Ennek az volt a célja, hogy a földrajz és földtudomány iránt érdeklődő tehetséges középiskolás diákok számára lehetőséget biztosítsanak tudásuk és képességeik kibontakoztatására.

Jelenleg két GeoArt fotókiállítás is megtekinthető Szegeden. A GeoNight rendezvény kapcsán április 1-jén megnyitott kiállítás az SZTE Gazdaság-és Társadalomföldrajz Tanszék folyosóján tekinthető meg (Szeged, Egyetem u. 2. 3. emelet).

- A képek azt mutatják, be, hogy milyen sokszínű maga a földrajz és, hogy milyen sokszínű maga az Intézet. Rávilágít arra, hogy milyen sokféle dologgal foglalkoznak munkatársaink és hallgatóink. Nagyon örülünk annak, hogy személyesen is megtarthattuk a kiállítást, bár a pandémia ideje alatt online is megszerveztük, de végre jó látni az érdeklődőket és mesélni nekik az élményekről – mondta el az esemény megnyitóján Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének egyetemi adjunktusa.

A másik kiállítás, az Egyetemi Tavasz programsorozathoz kapcsolódva „A világ a mi szemünkkel” címmel a Szent-Györgyi Albert Agórában (Szeged, Kálvária sgt. 23.) hívja fel a figyelmet a körülöttünk lévő világ, geológiai természeti és társadalmi jelenségeire.

-Jelenleg Földünkön olyan változások zajlanak, amelyek mindannyiunk életére hatással lesznek hosszabb rövidebb időn belül. A környezeti és társadalmi jelenségek megismerésében, megértésében, hatásainak kutatásaiban és e hatások mérséklésében pedig egyre nagyobb szerep jut a földrajznak, amely segítségével jobban megérthetők azok a folyamatok, amelyek a természeti és a társadalmi környezetünkre egyaránt komoly befolyással bírnak. Ezért nagyon fontos felhívni a figyelmet a geográfia tudományára és a szélesebb közönséget is közelebb hozni jelentőségének megértéséhez. Ugyanis, ha keressük a megoldásokat a környezeti és társadalmi kihívásokra, a klímaváltozás okozta kedvezőtlen folyamatokra, akkor a geográfia által kínált komplex szemléletre, hozzáértő szakemberekre a korábbinál is nagyobb szükség van a XXI. században, a Földrajzi és Földtudományi Intézetben pedig ilyen szakembereket képezünk.– zárta gondolatait Nyári Diána.


GeoArt_Gallery
GeoArt képgaléria

 

A kiállítások ingyenesen, április 30-ig az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Gazdaság-és Társadalomföldrajz Tanszékének folyosóján, valamint a Szent-Györgyi Albert Agóra aulájában látogathatók. Az anyagokat egy GeoArt fotósorozat keretében az Intézet Instagram felületén is megosztják.

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Nyári Diána, Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek